Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 07 iunie 2021 22:57 / Actualizat marti, 08 iunie 2021 09:08
ProTV, postul care va difuza în exclusivitate meciurile de la turneul final, a decis să aibă în echipa de comentatori pentru cele 51 de meciuri și o femeie: Ioana Cosma, care are o experiență în presă de peste 25 de ani
De vineri, timp de o lună, miza pasionaților de fotbal se mută exclusiv pe turneul final al Campionatului European. O competiție care va putea fi urmărită în România pe ProTV și pe ProX. Pe al doilea post vor fi difuzate doar partidele care se vor disputa la aceeași oră cu confruntarea principală din ultima etapă din faza grupelor. Vor fi nu mai puțin de 51 de partide: 36 în grupe și restul în fazele eliminatorii plus finala de pe 11 iulie, de pe Wembley.
Stația din Pache Protopopescu a ales echipa de comentatori și printre cei care vor însoți cu voce partidele se află și o femeie. E vorba despre Ioana Cosma, poate cel mai experimentat membru al actualei redacții de sport de la ProTV. Ea se află în această meserie de la jumătatea anilor '90, iar la ProTV a ajuns acum mai bine de două decenii.
Ioana Cosma a mai comentat fotbal feminin
A lucrat pe social și politic, după care a fost cooptată la sport de către Costi Mocanu. După ce a fost reporter, a realizat emisiuni sportive, iar în urmă cu doi ani, în mai 2019, a comentat primul meci de fotbal, finala Cupei României la fotbal feminin, alături de Adi Dobre. Apoi în octombrie s-a aflat la microfon tot la o partidă de fotbal feminin, România - Belgia 0-1, iar în noiembrie 2019 la România - Lituania 3-0, ambele din preliminariile CE. Atunci a făcut echipă cu Mihai Mironică.
Ce meciuri va comenta Ioana Cosma în faza grupelor
15 iunie Ungaria - Portugalia 19:00
19 iunie Ungaria - Franța 16:00
23 iunie Germania - Ungaria 22:00
Ioana Cosma, care va împlini 47 de ani săptămâna viitoare, a avut legături cu fotbalul încă de când era foarte mică. Bunicul ei o ducea des pe stadion, la meciurile Universității Cluj. De acolo și-a extras pasiunea pentru sport și mai ales pentru fotbal. "Îmi fac meseria zi de zi, cu mult entuziasm.
De altfel, mi-am și spus de mai multe ori, în momentul în care o să îmi pierd entuziasmul... o să îi las pe alții, pe cei cu mai mult entuziasm, să facă această meserie minunată. Ați văzut Ziua Cârtiței? Așa sunt și eu. Sunt în fiecare zi în prima mea zi de serviciu. Și e foarte ușor" e o dezvăluire pe care Ioana a făcut-o pentru pariurix.
"Mircea Lucescu e, de departe, omul pe care îl admir cel mai mult și de la care am avut cel mai mult de învățat. Și explic de ce. Lucescu nu a văzut fotbalistul doar ca pe un personaj talentat, care trebuie să își facă treaba pe teren. Pe mulți i-a modelat ca oameni"
"Mă enervează cel mai tare oamenii care mint la fel de ușor ca atunci când beau apă. Nu îmi insulta inteligența! Te rog, atât vreau! Iancu de la Timișoara a avut astfel de momente. Daum m-a enervat și el foarte tare. Cu Gigi Becali au fost situații tensionate în mai multe rânduri"
"Cea mai mare victorie în viitorii ani ar trebui sa fie readucerea spectatorilor în tribune. Stadioanele noi, stadioanele moderne, cele despre care spunem noi în glumă că sunt de tip mall, fotbalul de o calitate crescută și idolii pot fi cea mai mare victorie a noastră. Așa că bucurați-vă de fotbal! Da, se poate!"
Ioana Cosma, pentru pariurix
Prima femeie care a comentat fotbal în România a fost Dana Alexe
Ioana Cosma nu va fi cea dintâi voce feminină la o partidă de fotbal masculin, la o televiziune din România. Primul astfel de eveniment s-a produs la începutul anilor '90, la TVR. La ideea lui Cristian Țopescu, o partidă din fazele finale ale Cupei României a fost încredințată spre comentare Danei Alexe, care la vremea respectivă era redactor, editor, dar și prezentatoare a știrilor din sport la postul public. D
upă acel meci, ea n-a mai comentat nicio altă confruntare de fotbal, cauza principală fiind că la vremea respectivă decizia lui Țopescu a fost privită cu reținere și a părut o excentricitate, mai ales într-o perioadă în care libertățile în România încă nu erau câștigate pe deplin, iar prejudecățile continuau să existe! z
Mama lui Hummels, prima femeie la fotbal în Germania
În poate cea mai civilizată țară din Europa, un meci de fotbal a fost comentat pentru prima dată de o voce feminină în urmă cu mai bine de 30 de ani.
În Germania, acest lucru s-a întâmplat în 1990. Ulla Holthoff, nimeni alta decât mama unui fotbalist celebru, Mats Hummels, este jurnalistă sportivă de peste patru decenii și, în 1990, a devenit prima femeie care a comentat un meci de fotbal în direct la televiziunea germană, atunci când lucra pentru postul național ZDF.
Ulterior, ea a realizat și emisiuni sportive, iar pe fiul său dezvăluie că "îl lăsam în regie și mai avea voie, din când în când, să apese butonul de grafică, atunci când pe post intrau diverse statistici sau infografii". Chiar AZI, Ulla a împlinit 63 de ani!
Cine va comenta Euro la ProTV și Pro X
- Ioana Cosma
- Mihai Mironică
- Adrian Costeiu
- Dan Ionescu
- Alexandru Rădulescu
- Ion Alexandru (Eurosport)
- Bogdan Nevel (Eurosport)
Peste 90% din meciuri se comentează din studio!
Spre deosebire de alte turnee finale, indiferent pe ce post au fost difuzate, acest Campionat European nu va fi comentat de la fața locului decât într-o măsură extrem de mică. De fapt, cu excepția partidelor de pe Arena Națională, 3 în grupe și o optime de finală, toate celelalte întâlniri vor fi comentate din studioul ProTV.
Această măsură a fost impusă în primul rând de pandemie, dar și de faptul că distanțele sunt extrem de mari, de la o zi la alta. Spre exemplu, vineri se joacă la Roma, sâmbătă la Baku, Copenhaga și St. Petersburg, în vreme ce duminică la București, Amsterdam și Londra!
Pițurcă va fi expert!
ProTV a reușit o achiziție cu nume în privința celor care vor face analiza meciurilor seară de seară. Victor Pițurcă a acceptat să semneze un contract de expert TV pe perioada turneului final și timp de o lună se va afla aproape seară de seară în studio pentru a-și spune părerea despre jocurile care vor avea loc.
Pițurcă are în palmares 4 calificări la Euro: 3 cu naționala de seniori (2000, 2008 și 2016) și una cu cea de tineret (1998) și a participat cu "tricolorii" la un turneu final, cel din 2008, când într-o grupă infernală, cu Italia, Franța și Olanda, a reușit două remize cu primele două și a pierdut în fața Țării Lalelelor.
Pițurcă a împlinit luna trecută 65 de ani și ultima echipă pe care a antrenat-o a fost CSU Craiova, în perioada septembrie-decembrie 2019.
7,8milioane de abonați la televiziune are România, conform celui mai nou studiu realizat de ANCOM
3,5milioane de telespectatori a fost audiența realizată de finala CE 2016, Portugalia - Franța 1-0, partidă care a fost transmisă de ProTV și Dolce Sport
Cum arată programul primei etape din faza grupelor
Vineri, 11 iunie
Italia - Turcia Roma 22:00
Sâmbătă, 12 iunie
Țara Galilor - Elveția Baku 16:00
Danemarca - Finlanda Copenhaga 19:00
Belgia - Rusia St. Petersburg 22:00
Duminică, 13 iunie
Anglia - Croația Londra 16:00
Austria - Macedonia București 19:00
Olanda - Ucraina Amsterdam 22:00
Luni, 14 iunie
Scoția - Cehia Glasgow 16:00
Polonia - Slovacia St. Petersburg 19:00
Spania - Suedia Sevilla 22:00
Marți, 15 iunie
Ungaria - Portugalia Budapesta 19:00
Franța - Germania Munchen 22:00
Cum se pregătește Bucureștiul de EURO
Pierderi de 10 milioane de euro la București, din cauza EURO 2020!