Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  ELVEȚIA

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA „Nu suntem Suedia!” » Explicația bannerului care i-a băgat în ceață pe spectatori la Euro: „Și cei mai puternici oameni din lume se chinuie”

În stânga, scris negru pe fundal alb, bannerul în cauză: „We are not Sweden” // foto: Guliver/gettyimages +13   FOTO
În stânga, scris negru pe fundal alb, bannerul în cauză: „We are not Sweden” // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat vineri, 21 iunie 2024 09:29 / Actualizat vineri, 21 iunie 2024 09:29

În galeria elvețiană, cu ocazia meciului cu Scoția, 1-1, a apărut un banner cu un mesaj curios, care i-a nedumerit pe mulți dintre cei care l-au zărit: „We are not Sweden”, „Nu suntem Suedia”. Dar ce se află în spatele acestui slogan?

Elvețienii au fost în minoritate miercuri seara, considerabil mai puțini decât scoțienii la meciul direct din Koln, dar s-au ținut bine în ciuda handicapului numeric, reușind să domine fondul sonor în unele momente ale partidei.

Câteva aspecte au surprins în peluza în care s-a așezat grosul suporterilor elvețieni. În primul rând, chiar în mijlocul acestora și-au făcut loc aproximativ 100 de scoțieni, o mică „pată” albastră în acea mare de roșu. Apoi, un mesaj ridicat mândru de un elvețian, înaintea meciului, pe parcursul și la finalul acestuia.

„Nu suntem Suedia” » Explicația mesajului curios de la Scoția - Elveția 1-1

Mesajul respectiv, zărit de reporterul GSP din stadion, spunea, în limba engleză, că „Nu suntem Suedia!”. Nu mulți l-au reperat, au fost puține postări pe subiect pe rețelele sociale, dar o mare parte dintre cei care au comentat s-au declarat nedumeriți cu privire la ideea mesajului.

„Nu suntem Suedia!” » Explicația bannerului care i-a băgat în ceață pe spectatori la Euro: „Și cei mai puternici oameni din lume se chinuie”
Mesajul „We are not Sweden”, afișat după Scoția - Elveția 1-1, când Xhaka & compania au mers să salute publicul

Ei bine, mesajul respectiv vine ca răspuns la o campanie turistică lansată de Visit Sweden, „site-ul oficial al Suediei pentru turism și informații cu privire la călătorii”.

Site-ul conține o secțiune denumită „Sweden, nu Switzerland”, adică „Suedia, nu Elveția”. Pagina te întâmpină cu un mesaj în aceeași notă: „Bine ați venit în Suedia (nu Elveția)”.

Aceasta este o campanie menită să risipească nedumerirea celor care confundă Suedia cu Elveția. De vină este denumirea celor două țări în limba engleză, pe undeva similară: Sweden și Switzerland.

Trimitere la gafa lui Joe Biden

Pe site-ul respectiv este elaborată ideea campaniei: „Oameni din toată lumea continuă să încurce Suedia cu Elveția. Pentru a opri această confuzie, facem un apel la oficialii elvețieni”.

Există și un clip video în acest sens, denumit scurt, „Sweden (not Switzerland)”, și încărcat pe YouTube în urmă cu 7 luni. Acesta a adunat 1,8 milioane de vizualizări!

Realizat cu mult umor, acesta prezintă la un moment dat un articol de ziar titrat „Gafa președintelui - a încurcat Suedia cu Elveția”, o trimitere la momentul în care președintele Statelor Unite, Joe Biden, a confundat Suedia cu Elveția, atunci când vorbea despre dorința țării scandinave de aderare la NATO.

Acum „Elveția, nu Suedia”

Campania prezintă și niște date statistice. În fiecare an, 120.000 de oameni întreabă în medie, pe Google, dacă „sunt Suedia și Elveția una și aceeași?”. Aproape 85.000 dintre căutări vin din Statele Unite ale Americii.

Scopul oficial al campaniei este de „a le arăta diferențele dintre Suedia și Elveția oamenilor care se chinuie să ne diferențieze (inclusiv unii dintre cei mai educați și puternici oameni din lume). Propunerea noastră este de a trasa o linie clară între țările noastre și să decidem cine vorbește despre ce”.

Sigur, în cazul bannerului de la meci, inițiativa a fost „mutată” în cealaltă tabără. De această dată, elvețienii au subliniat că „nu suntem Suedia”.

VIDEO. Bucuria uriașă a elvețienilor după golul înscris cu Scoția

Citește și:

Florin Niță și Andrei Rațiu, prinși pe picior greșit la golul lui Cody Gakpo » Primul verdict al specialistului: „Greșeala portarului”
Nationala
Florin Niță și Andrei Rațiu, prinși pe picior greșit la golul lui Cody Gakpo » Primul verdict al specialistului: „Greșeala portarului”
Marica și Raț, contrariați de imaginile cu Edi Iordănescu de la sosirea la Allianz Arena: „Doar n-a venit din barcă!” » Ce s-a petrecut la coborârea din autocar
Nationala
Marica și Raț, contrariați de imaginile cu Edi Iordănescu de la sosirea la Allianz Arena: „Doar n-a venit din barcă!” » Ce s-a petrecut la coborârea din autocar
Zidul Galben nu se sperie de „Portocala Mecanică” » Mesajul prin care „tricolorii” i-au provocat pe olandezii din tribune
Euro 2024
Zidul Galben nu se sperie de „Portocala Mecanică” » Mesajul prin care „tricolorii” i-au provocat pe olandezii din tribune

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (1)
sioux1975
sioux1975  •  21 Iunie 2024, 16:28

Confuzia vine de la Sweden cu Suisse, nu cu Switzerland:)

Vezi toate comentariile (1)
Comentează