Articol de Remus Dinu, Oana Duşmănescu - Publicat vineri, 05 iulie 2024 13:36 / Actualizat vineri, 05 iulie 2024 19:53
GSP a lansat astăzi proiectul Fight Club: doi jurnaliști din redacție își aleg o favorită înainte de fiecare meci și vin cu argumente în favoarea ei. După Spania - Germania, urmează Portugalia - Franța.
Al doilea „sfert” de la Euro, Portugalia - Franța, îi aduce față în față pe jurnaliștii GSP Remus Dinu și Oana Dușmănescu. Primul argumentează în favoarea Portugaliei, agresiv și fără scrupule, iar Oana ne demonstrează că nu așa se vorbește cu o doamnă.
Lovitură cu lovitură, iată dialogul dintre cei doi. Și o mare întrebare pentru cititori: cine câștigă?
Deschidere! De ce Franța? De ce Portugalia? Faza pe pedigree
Oana Dușmănescu: De ce Franța, de data aceasta? - cu toate că, în general, îmi e o echipă prea puțin simpatică. Poate că o să ți se pară un motiv superficial, dar o să invoc printre primele mele argumente pedigree-ul reprezentativei de la Paris.
Franța e dublă campioană europeană și e mereu acolo, în fazele superioare ale turneelor finale ale competițiilor importante.
Remus Dinu: Aura Franței s-a spulberat de mult timp, eșecurile în serie din ultimii 20 de ani stau mărturie. E periculos să trăiești permanent cu iluzia că ai însemnat ceva și că asta o să-ți garanteze succesul. „Les Bleus” nu mai reprezintă instituția de odinioară, s-au irosit generații în șir hrănindu-se din crezul ăsta fals.
Magia lui Zidane și Platini e doar o amintire în ultimele două decenii, iar cu o floare - Mondialul mânjit al lui Putin - nu se face primăvară la Clairefontaine! 😉. „Pedigree-ul” pe care-l menționezi mai există doar pentru nostalgici, altfel cum s-a pierdut Mondialul trecut cu o Argentina mediocră? Cum explici black-out-ul cu Elveția de la București? Naufragiul de la Paris, din 2016, când absolut totul era pregătit pentru „cocoși”? Să mai amintesc de 2004, de 2010?
„Calitatea individuală e copleșitoare” vs „Individualismul i-a costat cel mai des”
Oana Dușmănescu: Nu cred că Franța se va împiedica de Portugalia, sunt aproape convinsă că vulnerabilitățile pe care le-au arătat „cocoșii galici” la începutul Euro 2024 s-au echilibrat, încet-încet, pe parcurs. Amenințarea se mărește și Portugalia ta ar face bine să înceapă să tremure.
Nu că portughezii ar fi ultimele roșii din piață (deși seamănă izbitor la culoarea tricourilor), dar Franța are acea trăsătură copleșitoare care se numește calitate individuală.
Remus Dinu: Oh là là !, cum pălește argumentul ăsta! Tocmai individualismul ăsta a costat Franța vreo trei-patru turnee finale, unde mai pui și veșnicele orgolii și certuri care au șubrezit și mai tare Franța când îi era lumea mai dragă!
Deziluzionant să vezi cum niște fotbaliști, ce-i drept, cu calități incontestabile la cluburi devin atât de inutili și dezorientați la națională, neomogeni, neputincioși fix când e mai mare nevoia să fie o echipă. Și apropo de echipă, abia aștept să văd titlul din L'Equipe după eliminare!
Oana Dușmănescu: Dacă Portugalia îl are în lot pe fostul cel mai bun jucător al lumii, Franța îl are pe actualul cel mai bun jucător al lumii.
Mă refer, desigur, la Mbappe. Îl mai are pe Saliba, probabil cel mai bun fundaș central din lume. Îl are pe Kante, până nu demult cel mai bun mijlocaș defensiv din lume. DIN LUME. La timpul PREZENT. Și superjucători de la cluburi imense aproape pe fiecare post.
Remus Dinu: Mbappe? Băiatul cu un singur gol la EURO și care nu s-a văzut mai deloc turneul ăsta? Nimic nu-l recomandă să fie catalogat „actualul cel mai bun jucător al lumii”, a orbecăit în grupe, iar la PSG a fost mult sub standarde în ultimele luni. Nu știu de ce am impresia că Ancelotti și Perez „sudează” chiar acum niște țigări cu gândul că și-au luat țeapă și că „Donatello” o să le cam strice mecanismul la Madrid…
Saliba e bun doar în refrenele huliganilor de la terasele din Londra, iar Kante s-a retras acum doi ani, din ce-mi amintesc.
Oana Dușmănescu: La voi, toată echipa se concentrează în jurul unui tip egoist, care trage de tinerețe, de influență și de reputație, nicidecum de fotbal, trăind din gloria trecută. Indiscutabil glorie, dar La gloire est passée!, cum ar spune francezul.
Remus Dinu: Un tip egoist care a ales să-i paseze lui Bruno în loc să-și rotunjească recordurile, un tip care și-a însuflețit echipa în cumpăna cu Slovenia? Dă-mi voie să te contrazic! Ronaldo nu mai e răsfățatul egoist din tinerețe, e în continuare indispensabil la națională și mi se pare într-o dispoziție (infinit) mai bună decât a fost în Qatar!
Poate că vremea „foarfecilor” și a „bicicletelor” a trecut, dar Portugalia nu poate deveni regină în Germania fără el, e simplu! Și ce poveste ar fi să iasă la rampă tocmai cu Saliba al tău. Siuuuu!
Oana Dușmănescu: Ca și cum primul „unsprezece” nu ar fi suficient de copleșitor, Franța o să vă dea în cap și cu banca de rezerve. E aproape insuportabil să fii rezervă și să te cheme – fii atent: Konate (Liverpool), Camavinga (Real Madrid), Dembele (Paris Saint-Germain). Mai vreți? Mai avem!
Remus Dinu: Poți să te numești Barthez, Henry, Trezeguet și Benzema la un loc, degeaba! N-au niciun farmec numele dacă doar întregești un mecanism care nu știe - sau refuză cu bună știință - să funcționeze ca un tot unitar. Și, în esență, și Portugalia punctează lejer aici. Diogo Jota, Joao Felix, Gonçalo Ramos, Dalot…
Oana Dușmănescu: Dacă trecem la capitolul „experiență”, Franța poate zdrobi Portugalia numai din priviri. Mare parte din lotul prezent în Germania, la Euro 2024, a făcut parte din echipa campioana mondială în 2018 si vicecampioană mondială în 2022.
Aceiași înfricoșători Mbappe și Kante, la care hai să-i adăugăm pe Griezmann și Giroud, n-ar strica deloc din perspectiva ofensivă a lucrurilor!).
Remus Dinu: Mi-ai enumerat niște băieți cu două realizări în patru meciuri. Cu indulgență! Giroud…? Cred că e mai „ofilit” decât Pepe si Ronaldo la un loc, pe bune!
Nu-mi place să evoc trecutul, dar dacă ar fi să o fac, Portugalia reducând la tăcere Parisul într-o seară de iulie 2016 e ceva mult mai înălțător decât exemplele pe care mi le-ai dat! Dacă vrei neapărat să dansăm pe melodii vechi, amintirea acelui meci va conta mai mult decât orice altceva diseară!
Oana Dușmănescu: Un alt punct forte al francezilor este stabilitatea de pe banca tehnică. În ciuda criticilor, pe alocuri tăioase, privind stilul de joc al echipei naționale, Didier Deschamps a avut întotdeauna rezultate greu de negat. Jucătorii au învățat la perfecție partitura tactică dezvoltată și aplicată de DD, ceea ce v-am dori și vouă, dacă nu ar fi meci eliminatoriu.
Deschamps e cel care a conturat și care aplică la modul ce mai consecvent disciplina tactică ireproșabilă, lucru despre care nici nu poate fi vorba la Portugalia.
Remus Dinu: Admit, e greu să combat un gânditor de talia lui Deschamps, experiența lui e greu de contestat în comparație cu a lui Martinez. Totuși, realizările lui pe banca naționalei sunt mult sub ceea ce și-ar fi dorit francezii. Un singur trofeu major în 12 ani… Nu e puțin? Nu cumva persistă într-o strategie falimentară? De ce n-ar claca și acum?
Pregătire fizică, forță, mindset
Oana Dușmănescu: Aș mai adăuga aici o gamă întreagă de atribute care mi se par a fi hotărâtor de partea Franței: pregătirea fizică, de unde și forța, dar și mind-set-ul superior în comparație nu doar cu Portugalia, ci cu toate echipele de la Euro 2024.
Remus Dinu: E momentul ca Portugalia să facă un pas în față dacă vrea titlul european și cred că are toate argumentele să se metamorfozeze diseară, începând de la adrenalina rămasă șiroaie în venele lui Diogo Costa până la calitatea incontestabilă din toate compartimentele și viclenia (încă acolo) a lui Ronaldo.
Cu toate teoriile tale, francezii îmi par destul de vulnerabili, îi văd plecând acasă… Și e nevoie de ei duminică, la alegeri, doar nu vrem să câștige Le Pen?!
CONCLUZII: 2-1 pentru Franța, relaxat vs „Nu vă faceți bine, cocoși”, 2-1 pentru Portugalia, în prelungiri
Oana Dușmănescu: Una peste alta, azi va fi sfârșitul pentru Cristiano și gașca lui de cry-babies ☹. Prevăd un 2-1 relaxat pentru francezi, mai puternici fizic și, mai ales, neplângăcioși. Portughezii vor trebui să plătească scump acel cerc al Iadului prin care ne-au pus să trecem la show-ul de teatru cu Slovenia. Ar fi singura dreptate, divină sau fotbalistică.
Remus Dinu: Nu vă mai faceți bine, “cocoși”! Ronaldo și gașca pe care o pomenești vă vor scoate fotbalul și elitismul din cap. Au blufat cu Slovenia, au trimis un sfert de continent pe fentă doar ca să scoată acum cea mai bună versiune din joben. N-o să știți ce v-a lovit, mes amis! 2-1 Portugalia, înainte sau după extra-time😎.