INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  REMEMBER

Eroul Euro 2008: „El Nino” » „Copilul” care a învins Germania și-a adus Spaniei al doilea titlu european din istorie, după 44 de ani de pauză

Fernando Torres la Euro 2008 FOTO Imago
Fernando Torres la Euro 2008 FOTO Imago

Articol de - Publicat marti, 11 iunie 2024 13:35 / Actualizat marti, 11 iunie 2024 13:35

Fernando Torres a fost declarat cel mai bun jucător al finalei Campionatului European din 2008. A marcat unicul gol al confruntării cu Germania și-a scos toată Spania în stradă. Chiar dacă a marcat doar două goluri la turneul din Austria și Elveția, Torres a fost "killer" în marea majoritate a confruntărilor, iar finalul anului l-a găsit la gala Balonului de Aur sub Leo Messi și Cristiano Ronaldo

Fiecare turneu final are o poveste. Iar fiecare poveste are un erou. Un personaj principal. Un jucător care atrage rapid toate blițurile camerelor de fotografiat.

Un jucător care datorită prestațiilor sale devine MVP-ul turneului, "bijuteria" pe care orice echipă ar vrea-o în echipă.

România la Euro 2008, în „Grupa morții” » Imaginile memorabile cu Cristi Chivu la imn, Adrian Mutu de la extaz la agonie, plus nedreptatea lui Ciprian Marica!
REMEMBER - EURO 2008
România la Euro 2008, în „Grupa morții” » Imaginile memorabile cu Cristi Chivu la imn, Adrian Mutu de la extaz la agonie, plus nedreptatea lui Ciprian Marica!

MVP-ul "El Nino". "Copilul" Fernando Torres

Iar bijuteria Campionatului European din 2008, acolo unde România a rezistat eroic în fața Franța și Italiei, dar a clacat dezamăgitor în fața Olandei, a fost Fernando Torres.

"El Nino". "Copilul", după cum a fost poreclit. Născut în Fuenlabrada, o localitate cu două sute de mii de locuitori, fix în mijlocul Spaniei.

Astăzi vom vorbi despre Spania și Fernando la Campionatul European din 2008, trofeu pe care "El Nino" l-a adus acasă, în urma golului său din finala cu Germania.

Povestea Spaniei a început într-o grupă lejeră, fără nicio emoție. Drept dovadă, ibericii au avut trei victorii din trei în grupe și-au defilat cu Rusia, Suedia și Grecia.

Chiar dacă în fiecare meci au încasat un gol, nu s-a pus, în niciun moment, problema învingătoarei.

Pasă pentru Villa și nervi la schimbare

Iar povestea lui Torres a început cu o pasă de gol, la primul meci al Spaniei la Euro. Contra Rusiei.

28.000 de spectatori pe stadionul din Innsbruck au fost martorii golului reușit de David Villa din pasa lui Fernando. Care, chiar dacă n-a marcat, s-a evidențiat. Cu un prim scandal!

Schimbat în minutul 53 cu Fabregas, jucătorul lui Liverpool a ieșit nervos de pe teren. Și a refuzat să-l salute pe selecționerul Luis Aragones.

A negat la scurt timp că era supărat pe antrenor, ci mai degrabă pe el, că n-a reușit să înscrie.

Chiar dacă a făcut un meci mare, iar Villa a recunoscut că fără evoluția bună a lui Torres nu reușea să înscrie de trei ori.

Primul gol și "Copilul" s-a răzbunat!

După câteva zile de odihnă a venit Suedia lui Zlatan Ibrahimovici. Care a "mușcat" din Spania, dar n-a fost suficient.

Pentru că la rampă a ieșit Torres cu primul său gol la turneul final, ca scorul să fie închis în al doilea minut de prelungiri de același Villa.

Iar nebunia s-a declanșat rapid pe stadionul "Tivoli-Neu" din Innsbruck. Totul după o combinație fabuloasă!

Capdevila a centrat din jumătatea proprie până la Torres, care i-a pasat lui Villa, a intrat în careu și-a tras direct pentru 2-1.

"Killer" a fost descrierea pe care presa din Spania i-a făcut-o lui Fernando după meciul perfect împotriva Suediei.

"«Copilul» s-a răzbunat pentru meciul cu Rusia! A luptat și a fost răsplătit", nota Mundo Deportivo.

Torres menajat! Au jucat rezervele

Cu șase din șase și calificați în "sferturi", acolo unde spaniolii așteptau România, mai ales că noi făcuserăm egal cu Franța (0-0) și Italia (1-1), selecționerul Aragones a trimis rezervele în ultimul meci cu Grecia.

E mult spus rezerve ținând cont că în lotul Spaniei pentru Euro erau jucători de milioane bune de euro, care defilau în campionatele interne. Dar au prins minute cei care nu jucaseră foarte mult cu Rusia și Suedia.

Iar golurile ibericilor au purtat semnăturile lui Rubén de la Red (61) și Daniel Güiza (88), un alt meci trăit la intensitate maximă și câștigat pe final.

Dar nici nu mai conta, Spania era în semifinale! Și-a apărat blazonul și-a terminat grupa de pe prima poziție, fără nicio înfrângere, doar cu gândul la marele trofeu european.

"Delirio!". Spania învinge Italia și o trimite acasă

Spaniolii așteptau România lui Victor Pițurcă în sferturile de finală. Dar cum n-am fost în stare să batem rezervele Olandei, am luat avionul și ne-am întors acasă. Iar la Viena, pe "Ernst Happel", au jucat o bijuterie de meci Spania și Italia.

0-0 după cele 90 de minute, dar și după minutele de prelunigi. Nebunia s-a scris la loviturile de departajare. Güiza a ratat pentru iberici, dar italienii au făcut-o de două ori! De Rossi și Di Natale au ratat și-au trimis-o pe Spania în semifinalele Campionatului European.

"Delirio" au scris spaniolii de la Mundo Deportivo pe prima pagină, după meci. Și chiar dacă au ajuns la penalty-uri, a fost un meci de manual. 681 de pase au schimbat între ei spaniolii în cele 120 de minute, cu 234 mai multe decât italienii. Posesia clară de partea ibericilor: 60,4%.

Din nou Rusia, fără nicio emoție

Spania n-a avut niciun fel de emoție cu Rusia, echipă pe care o învinsese și-n grupele Europeanului. Poate doar emoțiile că finala e la un meci distanță și Spania poate să devină Regina Europei.

După o primă repriză liniștită, nebunia s-a declanșat pe "Ernst Happel", din Viena. Centrare Iniesta, gol Xavi (50)! Torres ratează două mari ocazii de gol, apoi începe fiesta. Güiza (73) face 2-0, iar David Silva închide tabela unui meci cu scor de neprezentare (82).

24 de ani au trecut de la precedenta calificare a spaniolilor într-o finală de Campionat European, pierdută cu 0-2 în fața Franței. Dar Spania n-avea timp de suferință și era cu gândul doar la marea finală.

"Recital" nota presa iberică despre prestația echipei, iar despre jocul lui Torres, simplu: "Plin de viață!". Simțeau ce urma să vină.

Unicul gol al finalei și MVP-ul meciului cu Germania

Și-a venit ziua cea mare! Ziua finalei Campionatului European. Pe 29 iunie, pe stadionul "Ernst-Happel" din Viena. 51.428 de spectatori. Roberto Rosetti din Italia la centru. Și începe într-un vacarm de nedescris.

Torres a izbit bara (23), apoi a alergat ca un disperat, cu presing și plecări pe contraatac. Ibericii erau mai plini de viață și-au amenințat din nou poarta nemților. Dar șutul lui Fabregas a fost prins de Lehmann.

Care n-a mai reușit să facă nimic și Spania a deschis scorul! Cine putea dacă nu Torres, "El Nino"! A profitat de neînțelgerea Lahm-Lehmann și l-a lobat pe portar pentru 1-0 în marea finală (33).

Spania a fost mai vie și după pauză. Șutul lui Ballack (60) s-a dus în plasa laterală, Iniesta (68) a fost la un pas de 2-0, dar Frings a scos de pe linia porții. Torres e schimbat (78) și întrega peluză roșie îl aplaudă pe atacantul lui Liverpool.

Finalul e trăit la intensitate maximă, dar istoria o scrisese "Copilul" din Fuenlabrada! Spania câștiga al doilea titlu european, după cel din 1964, iar Torres este omul finalei!

260 de goluria marcat Fernando Torres în 747 de meciuri jucate la echipele de club în întreaga carieră

Torres a pus umărul la succes: "S-a realizat un vis"

Marca, ziarul de profil cel mai important, a titrat "Regii Europei!".

Sport a deschis ediția on-line cu "Am fost recompensați pentru fotbalul de calitate pe care l-am jucat", iar cei de la AS au notat: "Campeones!".

Presa a avut cuvinte de laudă și pentru Fernando, marcatorul unicului gol. "O execuție de profesor!".

Apoi jucătorii au avut cuvântul! Eroul Torres a fost primul la microfon: "S-a realizat un vis. Am jucat un fotbal foarte bun în fiecare meci și am câștigat meritat".

Și s-a referit la antrenorul Aragones. "Bătrânelul" campion al Europei. "Este ca un tată pentru mine și este, poate, omul cel mai important pentru succesul nostru. Este o victorie a întregii țări și abia aștept să sărbătorim acasă".

Golgheterul turneului, cu patru reușite, David Villa, cel care n-a jucat în finală în urma unei accidentări, a adăugat: "Încă visez! Cea mai frumoasă zi din viața mea".

GERMANIA - ITALIA 0-1

  • A marcat: Fernando Torres (33)
  • GERMANIA: Jens Lehmann - Arne Friedrich, Per Mertesacker, Christoph Metzelder, Philipp Lahm (46 Marcell Jansen) - Bastian Schweinsteiger, Torsten Frings, Michael Ballack, Thomas Hitzlsperger (58 Kevin Kuranyi), Lukas Podolski - Miroslav Klose (79 Mario Gomez). Antrenor: Joachim Löw.
  • SPANIA: Iker Casillas - Sergio Ramos, Carles Puyol, Carlos Marchena, Joan Capdevila - Marcos Senna - Andres Iniesta, Xavi Hernandez, Cesc Fabregas (64 Xabi Alonso), David Silva (66 Santi Cazorla) - Fernando Torres (78 Dani Guiza). Antrenor: Luis Aragones.

Nominalizat la Balonul de Aur, dar sub Messi și Ronaldo!

Fernando Torres a oferit un interviu lui Simon Hughes, pentru un capitol din cartea Ring of Fire: Liverpool FC into the 21st Century – The Players’ Stories. Unde vorbește despre toată perioada de la Liverpool, dar alocă spațiu și altor subiecte ale carierei.

"Messi a câștigat, Ronaldo a ieșit pe locul 2, eu pe 3. Nu îmi venea să cred că am fost nominalizat. Wow, un avion privat - eram șocat! Stevie îmi tot spunea: «Nu-ți face griji, sigur o să câștigi», ca și cum chiar credea asta. Era nebun! Nici măcar o dată n-am crezut că voi fi suficient de bun să fiu invitat la așa o gală", spunea Torres.

Apoi a continuat: "Cuvintele lui exprimau ceea ce simțea pentru mine ca jucător la clubul lui și despre nivelul de performanță atins de mine. Mi-a spus că pot fi cel mai bun din lume și atunci am realizat că asta gândea toată lumea de la Liverpool. Toți aveau acest sentiment, mă făceau să cred că totul e posibil, că totul e real".

110 selecțiia adunat Fernando la naționala Spaniei, pentru care a înscris 38 de goluri

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nu s-a văzut la TV » Haos imediat după Dinamo - Botoșani: ce s-a întâmplat pe „Arcul de Triumf”
Superliga
Nu s-a văzut la TV » Haos imediat după Dinamo - Botoșani: ce s-a întâmplat pe „Arcul de Triumf”
Simona Halep la 33 de ani » Cu cine și-a petrecut sportiva ziua de naștere
Tenis
Simona Halep la 33 de ani » Cu cine și-a petrecut sportiva ziua de naștere
Cu ce se ocupă acum Anita Gorbicz, legenda handbalului din Ungaria » Tocmai a fost confirmată pe poziție
Handbal
Cu ce se ocupă acum Anita Gorbicz, legenda handbalului din Ungaria » Tocmai a fost confirmată pe poziție

„Nu mă mai uit la meciurile lui. Îi urez succes!” » Antrenorul care l-a descoperit pe Ștefan Târnovanu, mărturie dureroasă, chiar după FCSB - RFS

Gigi Becali, dezlănțuit după victoria FCSB! 3 jucători remarcați: „Nu doar că-i măresc contractul, îi iau și apartament!” + „Miculescu e jucător de luptă, o să joace cu PAOK”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează