Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat luni, 10 iunie 2024 10:06 / Actualizat vineri, 14 iunie 2024 19:17
„Aruncată" într-o grupă infernală cu Franța, Italia și Olanda, echipa națională a ținut piept eroic celor două campioane mondiale ♦ Imnul României cântat fabulos de jucători, penalty-ul ratat de Mutu în fața legendarului Buffon și umilința în fața rezervelor Olandei rămân reperele unui Campionat European desfășurat în Austria și Elveția ♦ În plus, emoțiile din vestiarul nostru cu accidentarea groaznică a lui Mirel Rădoi și nedreptatea lui Victor Pițurcă față de golgheterul preliminariilor, Ciprian Marica
După opt ani în care am văzut meciurile de la Campionatul European la televizor, România lui Victor Pițurcă ajungea să joace din nou la un turneu final european.
Țările gazdă au fost Austria și Elveția. A fost a doua oară când două țări organizau împreună un Campionat European de fotbal. Turneul a început pe 7 iunie 2008 și s-a încheiat cu finala de pe stadionul "Ernst Happel" din Viena, pe 29 iunie.
Spania a câștigat al doilea său titlu european din istorie, învingând Germania cu 1-0.
16 țări au participatla Campionatul European din Austria și Elveția, calificate automat ca gazde, dar și alte 14 reprezentative naționale calificate din preliminarii, inclusiv România
Ne-am calificat la Euro de pe primul loc în preliminarii
România s-a calificat cu Victor Pițurcă pe bancă, acesta fiind la cea de-a doua calificare cu echipa națională la un turneu final, după ce s-a mai aflat în aceeași situație în 1999.
Echipa noastră a terminat pe prima poziție grupa preliminară, la fel ca și acum, dar a pierdut un singur meci, cu Bulgaria, primul după asigurarea matematică a locului la Euro.
"Tricolorii" au terminat peste Olanda, Bulgaria, Belarus, Albania, Slovenia și Luxemburg, iar drumul spre European a prins contur după opt ani de pauză și de frustrări acumulate în urma nereușitelor jucătorilor.
"Grupa morții" a lovit România! Franța, Italia și Olanda...
Și-am ajuns la Euro 2008. Tragerea la sorți pentru turneul final a avut loc pe 2 decembrie 2007 la Centrul de Cultură și Convenții din Lucerna. Seara a fost una de coșmar pentru echipa noastră!
Grupa morții cu Franța, Italia și Olanda. O adevărată nebunie! Din 1930, când am participat la primul nostru turneu final, n-am întâlnit niciodată o grupă cu adversari atât de titrați!
"Plecăm cu șansa a patra. Vom juca fără presiune, iar dacă trecem de grupe ne putem gândi la titlul european", spunea, imediat după tragere, Adrian Mutu.
Iar Cristi Chivu, un alt lider al echipei, anunța: "E o grupă foarte grea! Dar se poate întâmpla orice. Noi ne vom juca șansele pe care le avem".
România a rezistat eroic în fața campioanei mondiale, Franța!
Iar vara fierbinte era gata de start. Primul adversar la Campionatul European? Franța! Palmares? Un titlu mondial (1998), două titluri europene din șase participări (1984, 2000).
Echipă stelară cu jucători fabuloși! Henry (Barcelona), Ribery (Bayern Munchen), Malouda (Chelsea), Gallas (Arsenal). Antrenor, nimeni altul decât Raymond Domenech.
9 iunie, la Zurich. 30.585 de spectatori pe "Letzigrund". Cu o echipă a României care i-a ținut piept dublei campioanei europene. Un 0-0 nesperat la începutul partidei.
Dar care a produs o mulțime de ecouri în presa internațională. L'Équipe, unul dintre cele mai mari și mai cunoscute ziare din lume, nota imediat după fluier: "Într-un meci în care Chivu a făcut dovada clasei sale, românii, perfect așezați pe teren și solidari, s-au mulțumit cu o organizare infailibă și un efort fizic considerabil".
Iar Gazzetta dello Sport, liderul ziarelor din Italia, scria: "Galbenii au închis toate spațiile, reușind un discret catenaccio, un impecabil zid tactic. Totuși, apărătorii sunt ca niște roboți, mai ales «Șifonierul» Goian. Greu, dar nu imposibil de depășit".
EMOȚIA MECIULUI: Chivu a transformat imnul României "într-o simfonie de emoții"
După "La Marseillaise" a urmat "Deșteaptă-te, române!". Iar imnul României a fost cântat de toți cei 11 jucători trimiși de Pițurcă pe teren. "Tricolorii" au fost extrem de concentrați și, ținându-se pe după umeri, au intonat cu patos, ca niciodată până atunci, toate versurile.
Cristi Chivu a fost cel care a dat tonul, iar imaginile TV au arătat un căpitan al României care a interpretat cântecul cu foarte multă ardoare, alături de Lobonț și ceilalți. Unul dintre cele mai emoționante momente din istoria modernă a echipei naționale.
Chivu a transformat imnul României "într-o simfonie de emoții", după cum nota Gazeta Sporturilor, a doua zi, după meci.
ROMÂNIA - FRANȚA 0-0
- ROMÂNIA: Lobonț 7 - Contra 8, Tamaș 8, Goian 8, Raț 7 - Cociș 7 (63 Codrea 7), Rădoi 8 (90Ă2 Dică), Chivu 8 - Nicoliță 8, D. Niculae 7, Mutu 7 (78 M. Niculae). Antrenor: Victor Pițurcă
- Rezerve: M. Popa, Stăncioiu, Fl. Petre, Marica, Săpunaru, Ghionea, Moți, Ad. Cristea, Șt. Radu
- FRANȚA: Coupet 6 - Sagnol 6, Thuram 7, Gallas 6, Abidal 7 - Ribery 6, Toulalan 7, Makelele 7, Malouda 7 - Anelka 6 (72 Gomis), Benzema 7 (77 Nasri). Antrenor: Raymond Domenech
- Rezerve: Mandanda, Frey, Boumsong, Vieira, Govou, Henry, Evra, Clerec, Squillaci, L. Diarra
7,5 milioane de euroeste suma pe care a încasat-o Federația Română de Fotbal pentru calificarea la Campionatul European din 2008. Pentru egalul cu Franța, în conturi au mai intrat 500.000 de euro
Seara lui Adrian Mutu, piciorul lui Buffon și fabulosul Bogdan Lobonț!
Pauza între meciuri n-a fost lungă. 13 iunie, duel cu al doilea adversar din "Grupa morții", Italia! Patru titluri mondiale (1934, 1938, 1982, 2006) și un titlu european (1968).
O echipă stelară, plină de vedete care mai de care: Buffon (Juventus), Cannavaro (Real Madrid), Gattuso (Milan) sau Toni (Bayern Munchen). Dar nu și cu un antrenor experimentat, iar alegerea lui Roberto Donadoni ca succesor al lui Marcello Lippi a șocat pe toată lumea.
Iar meciul e unul de povestit nepoților, un duel memorabil care cu greu poate fi uitat de iubitorii fotbalului de la noi! Același stadion din Zurich, plin până la refuz. O atmosferă senzațională, cu mii și mii de români în tribună.
Și-a început! Cu șutul lui Mutu scos de Buffon, plus bara lui Chivu (21). Repriza secundă l-a scos la rampă pe Mutu, gol din interiorul careului, după greșeala lui Zambrotta. Euforia a durat doar un minut: Panucci a egalat după o eroare a lui Tamaș.
Mutu a fost pe tot terenul! I-a centrat lui Daniel Niculae, faultat în careu de Panucci, "centralul" norvegian Tom Henning Ovrebo dictează 11 metri. Mutu a executat previzibil, iar Buffon salvează Italia de la dezastru.
Golul ne-ar fi dus în "sferturi" după al doilea meci din grupe. 1-1, fluier final și România rezista în fața a două campioane mondiale de calibru!
Pe lângă nebunia din meci, de amintit și aplaudat la atâția ani distanță ziua de excepție prinsă de Bogdan Lobonț, portarul exasperându-i pe adversari cu paradele sale. "Lobonț a fost de-a dreptul fabulos", a spus Mircea Lucescu.
Iar Silviu Lung a declarat: "Unul dintre cei mai mari portari pe care i-a avut România". "Omul meciului", după cum a punctat Adrian Mutu. În timp ce italienii de la Gazzetta dello Sport au scris: "Spectacol de zile mari. Meci dramatic, cu doi portari în zi extraordinară".
INTERVIU. Bogdan Lobonț: "Campioana mondială ne-a ținut sub asediu, dar «Pisica» a fost din bară-n bară!"
Bogdan Lobonț (46 de ani) își amintește cu emoție și plăcere meciurile de la Europeanul din 2008. Recunoaște că a avut niște trăiri fantastice și spune că "România a avut o echipă națională senzațională" în acea perioadă.
- Bogdan, cum a fost Europeanul din Elveția și Austria pentru tine?
- Wow! Câți ani au trecut... Au fost emoții fantastice. Să joci la un Campionat European este ceva fabulos. Mai ales ca protagonist, acolo pe teren, acolo în atmosfera aia unică. Am prins și Europeanul din 2000, dar atunci n-am fost protagonist. Acum a fost o experiență unică! De neuitat.
- Și-a început celebra "grupă a morții" cu Franța.
- I-am anihilat bine de tot. 0-0, la final. Dar mă așteptam la altceva din partea lor. La un forcing mult mai puternic. Nu mai țin bine minte tot filmul meciului, dar nu cred că au avut ocazii clare, clare, ci doar câteva șuturi de la distanță. Erau finaliștii Mondialului... Am început cu dreptul ca moral. Îmi amintesc momentul fabulos al imnului, ce trăiri, ce emoții!! Plus maratonistul de Bănel, care a alergat vreo 14 kilometri în meciul ăla.
- După Franța, Italia!
- Campioana mondială! Am stat sub asediu. Puțin mai mult, cred. Ha, ha, ha! Nebunie de meci, nebunie de atmosferă. Colosal... Ce-ți poți dori mai mult?
- Toată presa internațională te-a lăudat după prestația din acel meci.
- "Pisica" a fost din bară în bară! Dacă depășeam zece minute după ce-am marcam, reușeam să câștigăm acel meci. O spun după atâția ani, dar sunt sigur că nu pierdeam cele trei puncte. Bine, la final e ușor când începi cu dacă, dacă, dacă...
- Am luat gol după doar un minut.
- Extrem de rapid! Sunt convins că altfel stăteau lucrurile dacă nu luam gol rapid. Așa a fost să fie. Era campioana mondială, să nu uităm acest aspect extrem de important!
- A fost cel mai bun meci al tău din carieră la echipa națională?
- Unul dintre cele mai bune! Fără îndoială, un meci de referință pentru mine. Poate pe aceeași linie cu meciul de la Constanța, cu Olanda, gol Goian. Sau meciul cu Luxemburg din preliminarii când ne-am calificat matematic la Euro 2008.
- După atâția ani, îți explici ce s-a întâmplat la decisivul cu Olanda?
- Dacă, dacă.... Meciul cu Olanda a fost o mare, mare, mare dezamăgire! În special pentru noi. Așa a fost să fie. Istoria! E foarte târziu să mai spunem ce trebuia să facem. Important e că a fost o experiență unică pentru noi toți. Pentru jucători și pentru suporteri. Fără îndoială, România a avut o echipă națională senzațională!
35 de goluri a marcat Adrian Mutuîn 77 de selecții la prima reprezentativă a României, numărul 1 all-time alături de Gheorghe Hagi
EMOȚIA MECIULUI: Raț l-a "rupt" pe Rădoi: fractură de pomete și de piramidă nazală
Nu trecuseră decât 20 de minute din meciul contra Italiei. O fază banală la mijlocul terenului nu anunța dezastrul pentru "tricolori".
Mirel Rădoi și Răzvan Raț s-au lovit puternic. Rădoi era groggy, Raț era amețit bine. Mirel sângera abundent și a fost transportat de urgență la spital. "E nevoie de operație" a fost primul mesaj al medicilor.
Rădoi avea oasele pometelui stâng și ale nasului înfundate și fracturate. Diagnosticul pus: fractură de pomete și de piramidă nazală. Răzvan Raț a reușit să rămână pe teren, chiar dacă a avut capul ușor spart în zona frunții.
ITALIA - ROMÂNIA 1-1
- Au marcat: Panucci (56) / Mutu (55)
- ITALIA: Buffon 9 - Zambrotta 4, Panucci 7, Chiellini 6, Grosso 6 - Pirlo 7, De Rossi 7 - Camoranesi 6 (85 Ambrosini), Perrotta 6 (57 Cassano 6), Del Piero 6 (77 Quagliarella) - Toni 6. Antrenor: Roberto Donadoni
- Rezerve: Amelia, De Sanctis, Gamberini, Barzagli, Gattuso, Di Natale, Borriello, Aquilani, Materazzi
- ROMÂNIA: Lobonț 10 - Contra 8, Tamaș 7, Goian 8, Raț 8 - Codrea 9, Rădoi 8 (25 Dică 7), Chivu 9 - Fl. Petre 7 (59 Nicoliță 7), D. Niculae 7 - Mutu 8 (88 Cociș). Antrenor: Victor Pițurcă
- Rezerve: M. Popa, Stăncioiu, Marica, Săpunaru, Ghionea, Moți, M. Niculae, Ad. Cristea, Șt. Radu
Ce meci aș vrea să retrăiesc? Hmmm. N-am unul în particular. Poate acel episod cu penalty-ul de la Euro. Poate aș schimba execuția... Deși ideea în sine nu a fost greșită. Știam că Buffon mă cunoaște de la Juventus și din Serie A. Am zis să dau pe mijloc, sus, ideea mi s-a părut corectă, doar că execuția n-a ieșit cum voiam. Mingea s-a dus la semiînălțime, iar Buffon a avut și noroc! L-a lovit (balonul) în picior și-n mână. El a avut noroc, eu ghinion
Adrian Mutu, în ianuarie 2024
Mă așteptam să nu marcheze. Eram cu inima strânsă! Nu l-am simțit pe Mutu foarte conectat la acel turneu final. Era puțin relaxat! Știam că Buffon îl cunoaște bine și că Adrian n-o să trateze cu seriozitate lovitura de la 11 metri. Așa că eram pregătit pentru sentimentele de la o ratare!
Ciprian Marica, fost internațional
Ce șansă am ratat! Olanda a băgat rezervele și ne-a trimis acasă rușinos...
Cu două egaluri din meciuri cu adversari de top, "tricolorii" sperau într-o minune și visau la calificare. Și chiar dacă adversarul nu era de nivelul Franței și al Italiei, Olanda era Olanda. "Portocala mecanică" venea la start cu un titlu european (1988) și cu Marco van Basten ca antrenor.
Dacă vorbim de vedete, un adevărat careu de ași! Van Nistelrooy (Real Madrid), Van Persie (Arsenal), Robben (Real Madrid), Sneijder (Real Madrid), Van der Sar (Manchester United)... Milioane de euro în fața "tricolorilor".
De această dată, meciul s-a jucat la Berna, cu elvețianul Massimo Busacca la centru și 30.777 de spectatori în tribune. Deja calificată, Olanda nu avea nevoie de puncte. Van Nistelrooy și Sneijder erau doar rezerve, iar România era la mâna ei.
Iar jocul a început surprinzător pentru noi, arătând cu totul și cu totul altceva decât în confruntările cu Franța și Italia. Rezervele Olandei au combinat mai mult, iar noi n-am ieșit din redută.
Așa am primit gol de la Huntelaar (54) și totul s-a ruinat! Cu un Victor Pițurcă nervos și neputincios pe margine, "tricolorii" n-au primit bagheta magică de care aveau nevoie. Și-au murit pe mâna lor la Europeanul din 2008. Cu golul de 2-0 al lui Van Persie (87) și biletele spre casă cumpărate.
Așa s-a scris o nouă pagină din istoria participărilor României la turneele finale europene... "Românii au murit fără luptă în singurul meci pe care nu aveau voie să-l rateze" a fost concluzia celor de la France Presse.
De atâta suntem în stare! Niciun moment n-am simțit că putem bate Olanda. Am alergat în gol întrucât olandezii ne-au pasat foarte bine. De ce n-am avut mai mult curaj? Simplu, pentru că n-am avut mingea
Cristi Chivu, fundaș echipa națională
EMOȚIA MECIULUI: Marica era pregătit să intre, dar l-a umilit Pițurcă!
Finalul meciului cu Olanda a declanșat primul și ultimul conflict al "tricolorilor" la Euro. Ciprian Marica a fost scos la încălzire alături de Florentin Petre de către Victor Pițurcă, spre sfârșitul reprizei secunde, atunci când selecționerul mai avea o singură schimbare la dispoziție.
Marica a primit câteva atenționări din partea tehnicianului, care i-a cerut să lucreze la intensitate mai mare. Chiar dacă voia să-l folosească pentru ultimele zece minute, Pițurcă s-a răzgândit și l-a lăsat pe Marica, deși complet echipat, în afara terenului! Preferându-l pe Florentin Petre.
"Samuraiul" n-a prins niciun minut la Euro 2028, fiind șocat de decizia lui Pițurcă din finalul jocului, care-l chemase să vină la centrul terenului pentru a-l trimite în luptă. "Nu știu dacă reușeam să fac mare lucru pe teren. Dar sunt și eu om, am trăirile mele" a fost singurul mesaj al lui Marica.
INTERVIU. Dezvăluirea lui Ciprian Marica, despre Euro 2008: "Mi-a zis Piți: «Da, bă, cred că am greșit!»"
Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, Ciprian Marica povestește discuția avută cu Victor Pițurcă, după Campionatul European din 2008, atunci când nu a jucat niciun minut!
- Ciprian, nu ai jucat niciun minut la Europeanul din 2008. Ce s-a întâmplat?
- Sigur, mă așteptam să evoluez la Euro, mai ales că avusesem o contribuție importantă la calificare. Ieșisem al doilea marcator al naționalei din preliminarii, după Mutu. Dar încă dinainte să plecăm spre turneul final Pițurcă m-a surprins când mi-a zis că ar vrea să înceapă primul meci cu Daniel Niculae. Era contra Franței. Mi s-a părut ciudat pentru că nu m-a mai lăsat să demonstrez la antrenamente cum mă prezint. Am fost puțin supărat.
- Și-ai rămas pe bancă la primul meci, cel cu Franța.
- Da. Și mi-a transmis că voi juca sută la sută cu Italia, dar am avut acel ghinion al unei ciocniri dure cu Marius Niculae la un antrenament. Cap în cap, am fost KO, am ajuns la spital, mi-au făcut un tomograf, acuzam o stare de somnolență fantastică, n-am putut să ies două zile la pregătire. Mi-am revenit abia în dimineața partidei cu Italia, dar era prea târziu să mai joc.
- Și?
- M-am consolat cu ideea că trebuie să marcăm cu Olanda, la ultimul meci din grupă, și m-am gândit că, în fine, voi intra. Pițurcă mi-a transmis însă iar că vrea să joace cu Marius Niculae, că e mai robust și mai pe forță. Iar în timpul partidei m-a trimis la încălzire prin minutul 20.
- Iar finalul întâlnirii te-a prins tot încălzindu-te!
- Eram deja fiert pe margine prin minutul 80, tabela arăta 2-0 pentru Olanda, iar Pițurcă îmi tot făcea semne să mă încălzesc. Nu mai aveam însă niciun chef, pentru că și dacă intram, și dacă nu intram, rezultatul era închis. Mă gândeam doar că-mi bag picioarele, am luat bătaie, nici nu-mi trecea prin cap că n-o să am și eu un European în CV. L-a trimis și pe Didi Prodan să-mi zică să fac niște sprinturi, m-a chemat apoi la bancă și mi-a zis să stau jos! L-a introdus pe Florentin Petre, care nu se încălzise deloc!
- Ai avut vreo discuție ulterioară cu Pițurcă despre aceste chestiuni?
- Da. L-am întrebat: "Bre nea Piți, de ce nu m-ai băgat atunci?". Zice: "Da, bă, cred că am greșit!". Așa a fost să fie! Nu sunt supărat, dar mi-aș fi dorit să joc. A fost frustrant să fiu acolo și să nu prind niciun minut!
OLANDA - ROMÂNIA 2-0
- Au marcat: Huntelaar (54), Van Persie (87)
- OLANDA: Stekelenburg 6 - Boulahrouz 6 (58 Melchiot 6), Heitinga 7, Bouma 7, De Cler 6 - De Zeeuw 6, Engelaar 7 - Afellay 6, Van Persie 7, Robben 7 (62 Kuyt 6) - Huntelaar 8 (83 Venegoor). Antrenor: Marco van Basten
- Rezerve: Van der Sar, Timmer, Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst, Van Nistelrooy, Sneijder, De Jong, Van der Vart
- ROMÂNIA: Lobonț 7 - Contra 6, Tamaș 5, Ghionea 6, Raț 6 - Codrea 6 (72 Dică 6), Chivu 6, Cociș 6 - Nicoliță 5 (Fl. Petre 82), M. Niculae 5 (59 D. Niculae 6), Mutu 6. Antrenor: Victor Pițurcă
- Rezerve: Popa, Stăncioiu, Marica, Săpunaru, Moți, Ad. Cristea, Șt. Radu
CLASAMENT FINAL AL GRUPEI
- Olanda 9 p
- Italia 4 p
- România 2 p
- Franța 1 p
DEZAMĂGIREA EURO 2008. Florin Bratu a fost lăsat acasă: "Pentru că am bătut Steaua!"
Florin Bratu (44 de ani) a prins doar 14 meciuri în tricoul echipei naționale și a ratat șansă să meargă la Campionatul European din 2008, în urma deciziei selecționerului de atunci, Victor Pițurcă.
"Acum pot să mă gândesc că în 2008, când am avut un sezon foarte bun și meritam să fiu la Campionatul European, nu am fost convocat poate și pentru că m-am bucurat la acel meci cu Steaua, în modul în care am făcut-o. E posibil să nu mă fi convocat din cauza că Steaua nu a luat campionatul atunci, dar și pentru modul în care m-am bucurat", spunea Bratu în aprilie 2013.
"Un jucător trebuie judecat după ce arată pe teren. Atunci m-am simțit nedreptățit, am suferit foarte mult. Atunci chiar meritam, eram cel mai în formă atacant din campionatul României și după neconvocare mi-au mers toate pe invers", a mai declarat fostul atacant la DigiSport.
Printre numele mari ale Europei care au văzut turneul final la televizor se numără David Trezeguet (Franţa), Raul (Spania), Inzaghi (Italia), Djibril Cisse (Franţa), Hakan Sukur (Turcia).