Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat miercuri, 24 iulie 2019 12:32
FCSB joacă manșa tur din turul 2 preliminar al Europa League cu Alashkert, la Erevan, capitala Armeniei, care reprezintă una dintre cele mai vechi civilizații din această lume.
- Jurnalistul Gazetei Sporturilor Andrei Crăițoiu se află în Erevan (Armenia) de unde transmite cele mai noi informații legate de partida dintre Alashkert și FSCB.
- Meciul Alashkert - FCSB va avea loc joi, de la ora 20:00, liveTEXT pe GSP.RO și în direct la Protv.
Vremea de la Erevan e asemănătoare cu cea de la București. E sufocant la orele prânzului, dar Armenia este o țară ce merită descoperită pas cu pas. Chiar dacă nu face parte din Europa, Armenia a început să crească în ultimii ani din punct de vedere al turismului.
Lumea vine să viziteze clădirile superbe și locurile cu conotații istorice. Țara se bucură de o cultură vastă și bogată, precum și de numeroase personalități care au marcat istoria omenirii.
Chiar și la București are loc în fiecare an, la început de august, un festival stradal armenesc. Vizitatorii pot mânca preparatele specifice armenilor și de a cunoaște cele mai importante repere istorice ale țării.
Gazeta Sporturilor a aflat lucruri inedite despre Armenia, țara în care steliștii vor juca pentru prima dată un meci european în istoria echipei, iar multe dintre realizările și curiozitățile specifice acestui popor sunt de semnalat.
1. AU INVENTAT BANCOMANTELE
Luther Simjian este un inventator armean ce deţine patentul a peste 200 de invenţii. Multe dintre acestea, precum bancomantele, au revoluţionat lumea modernă. Primul bancomat l-a construit în anul 1969 pentru City Bank of New York. Acesta a murit la 92 de ani, în 1997. În cariera sa a lucrat ca fotograf și chiar a inventat o cameră foto.
2. CEL MAI VECHI PANTOF
Străvechea opincă, datată de către cercetători cu o vechime de circa 5.500 ani, a fost confecţionată din piele de oaie, avea șireturi şi se presupune că a fost manufacturată în Epoca de Cupru. Pantoful pentru piciorul drept de mărimea 37 ar fi fost purtat de un bărbat de până în 50 de ani, în trecere prin munţi.
3. AU PROIECTAT MIG-URILE
Artem Mikoyan, proiectant armean de avioane stabilit în Rusia, a realizat în parteneriat cu Mikhail Gurevich multe dintre faimoasele avioane militare MIG. Numele avioanelor reprezintă de fapt alăturarea dintre numele celor doi inventatori, Mi venind de la Mikoyan şi G de la Gurevich.
Un MiG 29 modern, staționat în Armenia, foto: kurdishdailynews.org
4. AU INVENTAT MUZICA DIN TOM ȘI JERRY
Coloana sonoră pentru scena de fugărit din pisică și șoricel se intitulează „Dansul săbiilor” și este compusă de către Aram Khachaturian, unul dintre cei mai importanţi compozitori armeni ai secolului al XX-lea. Khachaturian a compus balete, creații simfonice, sonate, cântece, romanțe, coruri, muzică pentru teatru și film.
5. CEL MAI MARE MAMUT DIN ISTORIE
Mamutul de stepă a trăit acum 600.000 de ani şi avea 5.3 metri înălţime şi 9 metri lungime! Descoperit prima dată în Armenia, acesta a fost descris în anul 1857 de către paleontologul scoţian Hugh Falconer drept cel mai mare mamifer terestru din istorie.
foto: animalzoo.ro
Vezi și:
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro