Articol de Theodor Jumătate - Publicat sambata, 13 aprilie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 12 aprilie 2013 20:52
Cu Benitez, londonezii au prima şansă la trofeu. În 1998, au cucerit Cupa Cupelor şi Supercupa Europei cu talismanul Vialli. În 2012, Liga a fost a lor graţie unui alt italian: Di Matteo.
E supraponderal. E chelios. E urît de fani. E antipatic multor jucători albaştri. E criticat de ziarişti. I se spune "Spanish fat waiter". Totuşi, Rafa Benitez, "chelnerul spaniol gr as", e un mare manager, iar la sfîrşit de primăvară, pe 15 mai, Chelsea poate cuceri Europa League la Amsterdam.
Se simte foarte bine pe continent şi are un as pe bancă. Surpriza interimarului. De fiecare dată cînd a avut un antrenor nou, obligatoriu străin, chemat de urgenţă în timpul sezonului să salveze echipa, Chelsea a realizat o performanţă continentală.
1997-1998
Cupa Cupelor direct din iarbă
Dăm timpul înapoi pe fast rewind şi punem stop în 1998, acum 15 ani. În februarie 1998, cînd Dan Petrescu încă sprinta neobosit pe Stamford Bridge, Ruud Gullit a fost demis cu al său sexy-football. Nu erau prea multe variante în acea iarnă, aşa că şefii l-au avansat pe Gianluca Vialli, transformat peste noapte în manager-jucător.
Dintr-o dată, londonezii, ce păreau în picaj, s-au redresat neaşteptat. Pe 13 mai, la Stockholm, a fost confirmarea lui Vialli: 1-0 în finala Cupei Cupelor, în faţa lui VfB Stuttgart. Pentru ca, trei luni mai tîrziu, pe 28 august, italianul să cucerească şi Supercupa Europei, la Monte Carlo. Cu acelaşi scor: 1-0, doar că adversara era Real Madrid, regina Ligii Campionilor.
33 de ani şi 308 zile avea Vialli pe 13 mai 1998, fiind la acea vreme cel mai tînăr antrenor care cîştigă o cupă europeană; ulterior, a fost depăşit de Villas-Boas (Porto)
5 trofee a cucerit Gianluca la Chelsea ca manager (Cupa Cupelor, Cupa Angliei, Cupa Ligii, Supercupa Angliei şi a Europei) pînă în toamna lui 2000, cînd a fost demis
2007-2008
Premieră, finala Ligii. Ce n-a putut Mou
De atunci au mai trecut zece ani. Din nou stop, în 2008. Cine era manager? Avram Grant, israelianul care îl înlocuise pe Jose Mourinho, concediat în septembrie. Şi Grant, fost director sportiv la Chelsea, era contestat, ca şi Benitez acum, suporterii scandîndu-i meci de meci numele lui Mou. Dar ceea ce n-a reuşit Mourinho, din 2004 pînă în 2007, a făcut acest Grant, şi el un interimar.
Pe 21 mai 2008, la Moscova cu Man. United, albaştrii au jucat pentru prima oară în istoria clubului finala Champions League. Şi ar fi cîştigat-o, dacă Terry ar fi transformat ultimul penalty din seria de 5 la loviturile de departajare. Însă căpitanul a ratat, apoi a greşit şi Anelka, iar trofeul s-a oprit la Manchester.
5-6 la penaltyuri a fost scorul finalei Ligii pierdute de Chelsea în 2008, cu Man. United (fusese 0-0 după 120 de minute)
2011-2012
Miracolul italian
După încă 4 ani. Pe 4 martie 2012, Andre Villas-Boas n-a mai rezistat presiunii lui Abramovici şi secundul Roberto Di Matteo a devenit manager interimar. Nimeni nu spera la Londra într-o revenire spectaculoasă, jocul era frînt, jucătorii dezbinaţi, echipa învinsă.
Însă italianul care cîştigase pe teren Cupa Cupelor cu Chelsea, în 1998, i-a trezit pe Lampard, Drogba şi Cech, le-a reamintit cît de mari sînt şi ce performanţe pot face împreună.
Şi iată ce au reuşit în Ligă:
- 4-1 cu Napoli în returul "optimilor" (după 1-3 în tur cu Villas-Boas), la zece zile după numirea lui Di Matteo
- 1-0 (d) şi 2-1 (a) cu Benfica, în "sferturi"
- 1-0 (a) şi 2-2 (d) cu uriaşa Barcelona, în semifinale
- 1-1, 4-3 la penaltyuri în finala cu Bayern
O finală disputată pe 19 mai la Munchen, fără căpitanul Terry, suspendat, în care Chelsea a fost condusă şi în timpul regulamentar, şi la penaltyuri, întorcînd un destin ce părea decis. A fost cel mai frumos cadou pentru Di Matteo: zece zile mai tîrziu, a împlinit 42 de ani.
8 luni a rezistat Di Matteo pe banca lui Chelsea, deşi a cîştigat Liga Campionilor şi Cupa Angliei
"Fotbalul, ca şi viaţa, este uneori imprevizibil şi de-a dreptul nebun. Nu cred că există cineva care să fi prezis ca eu să cuceresc Liga cu Chelsea. Să încheiem în triumf acest sezon e incredibil" (Roberto Di Matteo, managerul lui Chelsea în 2012)
"Am încercat să lucrez cu jucătorii mei pe plan tactic, fizic şi, mai ales, mental, oferindu-le toate cunoştinţele mele. Strategia a dat rezultate, e o seară istorică" (Roberto Di Matteo, managerul lui Chelsea în 2012)
2012-2013
Singur contra tuturor
Sîntem în aprilie 2013. Di Matteo a fost dat afară în toamnă. În locul lui, a venit alt tehnician latin, Rafa Benitez, detestat de suporterii de pe Stamford Bridge pentru trecutul la Liverpool. Lui i s-a spus de la început că e interimar, "şi contractul se încheie la sfîrşitul sezonului".
Luptîndu-se de unul singur, spaniolul e aproape să atingă două obiective:
- Europa League (după 3-1 în tur cu Rubin, pare a avea cale deschisă spre semifinale)
- Cupa Angliei (are semifinala acasă cu Man. City, apoi finala cu Millwall sau Wigan)
Ceea ce nu e deloc puţin nici pentru Chelsea.
Excepţia Sexton, în 1971
Un singur om a învins într-o finală europeană la Chelsea ca manager plin. Excepţia a fost Dave Sexton, acum în vîrstă de 82 de ani, care, în 1971, a cîştigat primul trofeu continental la echipa albastră: Cupa Cupelor. Avea 41 de ani cînd londonezii au jucat de două ori ultimul act al competiţiei. Pe 19 mai, a fost 1-1 cu Real Madrid, iar pe 21 mai, la rejucarea tot în portul Pireu, a fost 2-1.