Articol de Justin Gafiuc, Raed Krishan (foto), Andrei Petrescu, Adrian Duţă, Valentin David (video) - Publicat joi, 29 august 2024 23:29 / Actualizat vineri, 30 august 2024 00:41
FCSB s-a calificat în faza principală din Europa League, după 1-0 în returul play-off-ului cu LASK. În tur, scorul fusese 1-1. Roș-albaștrii s-au calificat în EL după 7 ani de pauză și sunt singura echipă românească rămasă în cupele europene.
Darius Olaru le-a adus calificarea celor de la FCSB, cu un gol în minutul 90+3. Când se părea că meciul se duce în prelungiri, căpitanul de la FCSB a luat o fază pe cont propriu, a intrat în careu și a tras cu stângul din unghi, în transversală. Mingea a intrat în plasă și campioana României a revenit în Europa League după 7 ani. E a 10-a calificare în această competiție.
FCSB va juca 8 meciuri cu 8 echipe diferite în faza principală din Europa League. Patru meciuri vor fi acasă, alte patru în deplasare. Roș-albaștrii își află vineri adversarele.
Cronică de Justin Gafiuc: Darius Inimă de Leu! Căpitanul campioanei a făcut un meci minunat și a marcat în prelungiri golul care duce FCSB în grupele Europa League
FCSB a făcut o primă repriză timidă, a crescut ritmul în partea secundă, iar Olaru a pus cireașa pe tort cu o finalizare de generic în ultimele secvențe ale jocului.
Nu e ușor să joci un retur de la 1-1 în deplasare, știind că pe deasupra stadionului plutește o pungă cu sigla UEFA, plină cu aproape 4,5 milioane de euro! Dacă treci de LASK și te duci pe tabloul grupelor din Europa League, bancnotele cad din oficiu precum o feerie cu confetti pe gazon, gata să fie strânse și îndesate în seifuri de patronul din Pipera.
”Mă interesează doar banii”, a anunțat omul în atâtea rânduri, așa că oare ce sens are să mai mestecăm revanșa cu austriecii prin filozofii legate de tactică, tehnică, organizare, opțiuni de echipă, soluții de pe bancă?
Teama de Sparta 2.0
Nu e ușor să joci un retur de la 1-1 în deplasare, mai ales după ce, în experiența anterioară, Sparta Praga te-a martelat la București în 45 de minute ca pe un bulgăre de slime. Când îți era lumea mai dragă, cehii ți-au dat cu terenul în cap, apoi și-au văzut de drum spre grupele Champions League, unde se vor bucura de partide colosale, cu Inter, Manchester City, Atletico sau Leverkusen.
Dar măcar FCSB a plecat cu mintea la ideea să securizeze prima repriză, să nu mai pățească beleaua bifată cu Haraslin și compania! Și a pus pe tabla verde mai degrabă un joc hapsân, economicos și lipsit de sare și piper.
A trebuit să-l verifice stoper, lângă Ngezana, pe Lixandru, caz de forță majoră în absența suspendatului Dawa. Și cu Chiricheș condamnat la banca de rezerve după seara ridicolă de la Sibiu!
Unicele lumini: Ngezana și Olaru
A fost, prin urmare, un mitan cu etichetă de chin al retinei. Mingea nu s-a plimbat mai mult de trei-patru pase, trasee încheiate aiurea în zone neutre. Benzile n-au funcționat deloc, iar singurii care au scos capul de sub fum s-au numit Ngezana, stâncă!, și Olaru, ubicuu. Băluță inexistent, Crețu – mereu clătinat de adversar, Tănase – absent în postura de vârf.
Doar Miculescu, în finalul reprizei, a inventat un șut din afara careului, parat de portar, unica ocazie la care oaspeților le-a stat sufletul. Asta în timp ce LASK a însemnat permanent un pericol la fazele fixe.
Iar Taoui a exasperat pe ambele benzi și a ratat incredibil un 1-0 la pauză după o eroare stupefiantă a lui Lixandru, care a scăpat un balon în stânga. Dar Ljubicic n-a mai ajuns la centrare!
Darius refuză emoțiile prelungirilor
FCSB a ieșit apoi cu alt tonus de la vestiare, știind că, totuși, are nevoie de un gol în plus pentru a merge în grupele EL. S-a instalat mai abitir în jumătatea austriecilor, a urcat liniile, a desfăcut mai bine unghiurile, s-a simțit că a crescut presiunea.
Dar s-a gripat constant în momentele decisive, resimțind o dată în plus absența unui atacant pe care să-l caute baloanele, să fie speculant sau dornic de combinații, fie pivot, fie mobil. Numai să fi fost! Ce bun era poate Compagno, dom’ Gigi!
Daniel Popa a avut calificarea în bocanc în ultimele 10 minute, când Olaru l-a deschis fabulos, l-a lăsat în situație de 1 vs 1 cu Siebenhandl, dar a finalizat comic. Mingea s-a dus paralel cu linia porții, păcat că n-a ieșit măcar autogol la intervenția disperată a lui Ziereis!
Iar minunea va veni până la urmă, eliberatoare!, de la căpitanul Olaru, cu o seară absolut fulminantă. O lansare pe stânga, o pătrundere în forță și o finalizare cu tot patosul sub transversală. FCSB e în grupele EL după șase ani, iar Darius Inimă de Leu nu mai are, probabil, viață lungă prin cantonamentul din Berceni. E cu trei clase peste orice mișcă în România!
FINAL: FCSB - LASK 1-0
- Click aici pentru statisticile meciului
- 21.523 de fani sunt la meci, număr oficial
- A marcat: Olaru 90+3
FINAL. FCSB e în Europa League.
Min. 90+3: GOOOOL FCSB. Darius Olaru, execuție fabuloasă, cu stângul în vinclu.
Min. 90: Târnovanu și-a salvat echipa, singur cu Taoui. Chiricheș a greșit o pasă la mijlocul terenului, apoi a urmat contraatacul lui LASK.
Min. 82: Ocazie uriașă pentru FCSB. Daniel Popa a scăpat singur cu portarul, lansat de Olaru, dar a trimis lamentabil, paralel cu poarta. Un fundaș advers a fost aproape să își dea autogol, lovind greșit mingea.
Min. 72: Șut a ieșit accidentat, după ce a primit o lovitură în gleznă. În locul lui a intrat Vlad Chiricheș, la mijloc a urcat Lixandru
Min. 61: FCSB se află în atac și avea șansa unei faze periculoase, dar Crețu a lovit balonul cu tibia, când a vrut să centreze
Min. 55: Olaru a sărit la cap cu un adversar și i-a spart arcada acestuia.
Min. 54: Edjouma a pătruns cu noroc, balonul a ajuns la Florin Tănase, dar acesta a tras în blocaj
Min. 52: Ocazie uriașă pentru LASK. Usor a trimis puțin pe lângă poartă, cu piciorul stâng.
A început repriza a doua
PAUZĂ în Ghencea
Min. 45+3: Ocazie mare pentru LASK. Lixandru a pierdut mingea în propriul careu, austriecii au plecat pe contraatac, iar Ljubicic nu a ajuns la o minge trimisă în fața porții.
Min. 44: Prima mare ocazie pentru FCSB. Miculescu a tras tare din afara careului, dar portarul a respins. Baba a trimis o pasă lungă, Tănase a profitat de ieșirea greșită a portarului, dar nu a putut trimite spre poartă și i-a pasat lui Miculescu, care a șutat pe mijlocul porții
Min. 38: Băluță mai greșește o minge și LASK a recuperat la mijlocul terenului. FCSB nu a avut nicio ocazie
Min. 30: Încă un corner pentru LASK, austriecii sunt periculoși la toate fazele fixe. Jucătorii de la FCSB resping cu dificultate fiecare centrare venită în fața porții.
Min. 25: FCSB a reușit să mai scoată mingea din propriul careu și Tănase a obținut un corner. Multe pase greșite la roș-albaștri, care nu leagă nimic pe fază ofensivă
Min. 17: Austriecii sunt periculoși. La al 3-lea corner consecutiv, balonul a ajuns la Ljubicic, care a trimis cu capul peste poartă.
Min. 15: Ocazie importantă pentru LASK. Taoui a trimis la colțul lung din afara careului, dar Ștefan Târnovanu a respins în corner.
VIDEO. FCSB - LASK » Imagini din stadionul Steaua cu cele două galerii susținându-și favoriții
Min. 13: După un start de meci controlat de FCSB, cei de la LASK au echilibrat partida din Ghencea.
Min. 10: Ocazie pentru LASK. După un corner, un jucător al echipei din Austria a trimis cu capul puțin pe lângă poartă.
Min. 5: FCSB are posesia superioară și atacă, însă austriecii se apără bine.
Min. 2: FCSB a început meciul în atac.
Min. 1: A început meciul.
Echipele de start în FCSB - LASK Linz:
FCSB (4-2-3-1): Târnovanu - Crețu, Ngezana, Lixandru, Radunovic - Șut, Alhassan - Băluță, Olaru, Miculescu - Tănase
Rezerve: Vlad, Panțîru, O. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, D. Popa, Chiricheș, Baeten, Pantea, Musi, L. Phelipe
Antrenor: Elias Charalambous
LASK Linz (4-1-4-1): Siebenhandl - Bogarde, Ziereis, Stojkovic, Bello - Talovierov - Usor, Horvath, Taouis, Berisha - Ljubicic
Antrenor: Thomas Darazs
Arbitru: Felix Zwayer (Germania)
Asistenți: Robert Kempter (Germania), Christian Dietz (Germania)
Arbitru de rezervă: Sven Jablonski (Germania)
Arbitru VAR: Christian Dingert (Germania)
Asistent VAR: Johann Pfeifer (Germania)
Stadion: Steaua
FOTO. Laurențiu Reghecampf a venit la meci
UPDATE ora 21:00. FCSB a ieșit la încălzire
UPDATE ora 21:00. Marcel Ciolacu a ajuns la meci
Marcel Ciolacu, premierul României, a ajuns la stadion pentru a urmări partida.
UPDATE ora 20:20. Jucătorii celor două echipe au ieșit pe gazon
Cu puțin peste o oră înainte de startul meciului, jucătorii celor două echipe au ieșit pe gazon. Terenul de pe stadionul Steaua arată foarte prost.
UDATE ora 19:55. Cei de la FCSB au ajuns la Stadion
Ioan Ovidiu Sabău s-a „autodenunțat” după remiza cu Sepsi: „E adevărat că sunt pisălog”