Articol de Justin Gafiuc - Publicat joi, 24 octombrie 2024 19:02 / Actualizat joi, 24 octombrie 2024 19:07
Înainte de Rangers – FCSB, Gazeta Sporturilor a stat de vorbă cu celebrul Patrick Bonner (64 de ani). Fostul portar irlandez și-a petrecut toată cariera în Scoția, la Celtic, și prefațează duelul din Europa League.
- Rangers - FCSB se joacă de la ora 22:00, liveTEXT pe GSP.ro și la TV pe Prima Sport 5 și Digi Sport 1
- Reporterul GSP Justin Gafiuc și fotoreporterul Cristi Preda vor fi la meci și vor transmite toate detaliile
Patrick „Packie” Bonner nu este străin de fotbalul românesc. De numele său se leagă eliminarea României de la Mondialul din 1990. Cu el în poartă, Irlanda de Nord învingea la penalty-uri, 5-4, în „optimi”. Bonner a apărat penalty-ul lui Daniel Timofte, iar David O'Leary a transformat penalty-ul care i-a dus pe oamenii lui Jackie Charlton în sferturile de finală. Ulterior, și-a botezat barca de pescuit chiar după numele „tricolorului”: Timofte.
Azi, la peste 30 de ani de la acel moment, Patrick Bonner a vorbit cu GSP.ro despre partida din această seară, dintre Rangers și FCSB, și despre cum ar putea campioana României să facă o figură frumoasă.
„FCSB trebuie să aibă curaj cu Rangers. Primele 30 de minute sunt cele mai grele”
- Cum vedeți meciul dintre Rangers și FCSB?
- Rangers se chinuie un pic în campionat, dar, dacă vă vine să credeți, în cupele europene se descurcă mai bine. Nu știu de ce. Rangers e o echipă puternică pe teren propriu pentru că are fanii în spate, dar i-a lipsit constanța. Dacă ne uităm la echipă, vedem că la mijloc nu există cineva care să domine jocul. Toți jucătorii muncesc mult, dar nu e unul care să iasă în evidență și să dicteze jocul. Asta e o problemă.
Rangers e puternică acasă, dar pentru că se cam chinuie, aș spune că e o șansă pentru FCSB. Dacă Rangers marchează prima, e cam greu să piardă.
-Care ar fi cei mai importanți jucători?
- Pe faza de atac, aș putea să remarc faptul că Tavernier, fundașul dreapta, urcă foarte mult, dacă i se permite. Și centrează foarte bine. Dar nu excelează pe faza defensivă. Tot legat de defensivă, Butland e un portar bun, dar sunt multe schimbări în apărare și nu s-a format un nucleu. Ca sistem, aș zice că joacă un 4-1-4-1. Are un mijloc solid. Cerny, care joacă pe dreapta, e un jucător cu experiență, dar nu e foarte puternic din punct de vedere fizic.
În ceea ce-l privește pe atacantul Dessers, el marchează mult, dar și ratează mult. Dacă echipa se chinuie, nu e cineva care să iasă în evidență când e nevoie. Rangers are nevoie de trei ocazii ca să marcheze un gol.
- Care credeți că poate fi strategia câștigătoare pentru FCSB?
-Trebuie să se apere bine, mai ales în primele minute. Dacă face asta, ar putea controla jocul. Dacă Rangers nu marchează prima, s-ar putea panica. FCSB ar trebui să încerce să plece pe contraatacuri rapide, iar jucătorii trebuie să aibă curaj și să țină de minge. Dacă doar se apără și degajează mingea, Rangers va veni peste. Trebuie să încerce să controleze jocul.
- Credeți că fanii vor pune presiune pe FCSB?
- Depinde. Fanii suferă în acest moment, dar mereu în cupele europene au simțit că au șanse. Cred că dacă Rangers nu marchează repede, fanii se vor întoarce împotriva echipei. Echipa vine după o înfrângere, așa că suporterii se îndoiesc de antrenor și de jucători. Campionatul e cel mai important pentru ei, dar nu pot trece de Celtic. Dacă FCSB marchează, fanii s-ar putea întoarce împotriva echipei. Însă cred că în primele 20-30 de minute vor fi de partea jucătorilor.
Ianis Hagi e jucător tânăr, cu mare potențial.
– Patrick Bonner
„Faptul că am eliminat România la Mondialul din 1990 a fost incredibil”
Bonner a vorbit și despre celebrul meci contra României, din „optimile” Mondialul din 1990.
- De România se leagă un moment de neuitat pentru dumneavoastră.
-Da, da. Faptul că v-am eliminat a fost ceva uriaș pentru toată țara, nu doar pentru mine. În afară de Hagi, nu știam prea multe despre echipa voastră. Erau alte timpuri, nu se punea accentul pe analiza adversarului. Nu știam cum va juca România. Am terminat la egalitate, am câștigat la lovituri de departajare și a fost ceva foarte important pentru noi, o țară mică. Nu aveam un fotbal profesionist, liga noastră era semiprofesionistă. Pentru noi a fost ceva incredibil. Nu prea te întâlnești cu așa ceva în carieră.
- Ce ați simțit când ați apărat penalty-ul lui Timofte?
-Jucasem foarte bine, aveam încredere în mine. Înainte de penalty, Timofte nu părea atât de încrezător. Și după cum s-a poziționat mi-am dat seama că va șuta în dreapta mea. Nu a fost o execuție grozavă. Eu eram încrezător, ghicisem colțul la toate execuțiile. Și am avut și noroc, pentru că e nevoie de noroc.
- Mai aveți acea barcă, numită „Timofte?”
- (n.r- râde) Nu, nu. S-a dus după doi ani. Barca nu mai poate fi utilizată.
Când m-am retras, m-am apucat de antrenorat. Apoi am devenit director tehnic la federație. Și am început să lucrez cu UEFA. Am rămas la UEFA și acolo l-am cunoscut pe Ionuț Lupescu. Și am pus bazele unei prietenii extraordinare. E un tip prietenos, vorbește bine engleză și lucrăm foarte bine. A fost bun cu mine și am apreciat mereu asta.
- Patrick Bonner