Articol de Marcel Cristea - Publicat joi, 12 mai 2022 12:03 / Actualizat joi, 12 mai 2022 12:57
Andrei Lupu (24 ani), atacantul român crescut în Spania, este golgheterul la zi al Numanciei. Fosta echipă a lui Laurențiu Roșu și Gabi Popescu a jucat în acest sezon în liga a patra și tocmai a obținut promovarea. Fan Hagi și Benzema, Lupu se descrie drept un „ticălos” în iarbă si visează să îmbrace tricoul tricolor.
Ca mulți alți români, părinții lui au decis să își încerce norocul departe de casă. L-au lăsat împreună cu sora lui mai mică în grija bunicilor și au plecat în Spania. Au muncit din greu și, după un an, au decis să îi ia pe copii și să se stabilească în Logroño, în nordul țării, la 85 km distanță de Pamplona. Acum, după 15 ani, e golgheterul Numanciei, la Soria, 100 km de Logroño!
Andrei Lupu: „Fotbalul m-a ajutat să mă integrez”
Andrei Daniel Lupu s-a născut la Brăila, dar a crescut de la 9 ani în Peninsula Iberică. Povestește că i-a fost foarte dificil la început, dar a reușit să se adapteze:
„Am venit aici la 9 ani. Părinții mei sosiseră cu un an înainte. Au găsit condiții bune și au hotărât să ne mutăm împreună în Spania. Pentru mine a fost dificil, dar m-am acomodat destul de repede. Mai greu le-a fost părinților. Cei veniți de mici am învățat mai ușor limba, ne-am făcut prieteni mai ușor”.
Pe lângă faptul că era copil, Andrei a avut noroc cu fotbalul. A fost „arma” care l-a ajutat să se integreze. „Inițial, cunoșteam doar români. Aveam doar amici români. Ieșeam toți în parc și jucam fotbal. Apoi, la școală, am început să-mi fac și prieteni spanioli. Dar cel mai mult m-a ajutat că îmi plăcea fotbalul.
Mergeam la o echipă din cartier să joc și așa mi-am făcut mulți prieteni. Pot spune că fotbalul m-a ajutat să mă adaptez și să mă integrez mult mai ușor”.Anii au trecut, iar acum mai merge în România doar în vacanțe: „Ajung rar în România. Doar să îi văd pe bunicii mei. Acum, «acasă» e aici”.
Andrei Lupu, antrenat de fostul coleg al lui Adrian Ilie la Valencia
La scurt timp după ce a sosit în Spania, a început să joace la Villegas, un club mic, dintr-un cartier din Logroño. După doi ani acolo, a plecat la Comillas. Tot o echipă mică, dar acolo avea să demareze cu adevărat cariera lui.
„La Comillas am avut noroc că antrenorul meu era Gerardo García León, fost jucător din prima ligă, cu meciuri internaționale, cu o finală de Champions League la Valencia (n.r. jucătorul înlocuit de Adrian Ilie în ultimul act al Ligii din 2000, cu Real Madrid). El m-a ajutat foarte mult, m-a învățat multe lucruri.
Eu eram mai nebun, mai obraznic, dar el m-a învățat să mă controlez. În plus, doi dintre frații lui sunt agenți de jucători. Ei mă duceau destul de des la academia lui Bilbao. Acolo am acumulat din nou foarte mult. Ulterior, m-au dus la Alavés și continuă să fie reprezentanții mei și acum”.
La Alavés, a jucat la grupele de tineret și la formația secundă a clubului din LaLiga. „Din păcate, nu am reușit să debutez la prima echipă. Mă antrenam des cu ei, mergeam în cantonamentele dinaintea campionatului, dar la prima echipă nu a fost să fie…”.
„La Numancia am găsit energia potrivită”, explică Andrei Lupu
A urmat un transfer la Nastic Tarragona, aflată acum în Primera RFEF, al treilea eșalon din Spania. După câteva meciuri, Lupu s-a accidentat și, în ianuarie, a decis împreună cu cei de la clubul catalan să meargă împrumut la Numancia. După ani buni pe prima scenă a fotbalului iberic, fosta echipă a lui Laurențiu Roșu și Gabi Popescu a jucat în acest sezon în liga a patra. Tocmai a promovat în Primera RFEF.
„La Numancia am găsit energia potrivită, mi-au dat încredere și am prins un retur foarte bun”, spune golgheterul român. Chiar dacă a venit la startul returului, este principalul marcator al roș-albaștrilor, cu 9 reușite. Aflată pe prima poziție, la cinci lungimi în fața ocupantei locului secund, Espanyol II, cu o etapă înainte de final, Numancia a sărbătorit în ultimul sfârșit de săptămână promovarea, după victoria împotriva lui Ebro (2-0).
Lupu a marcat al doilea gol, după ce, runda precedentă, a deschis scorul și a scos lovitura liberă la 2-0 pe terenul lui Teruel. Fanii din Soria l-au asaltat pe atacantul român pe care speră să îl păstreze la echipă și în sezonul viitor.
„Mă bucur că am putut participa la promovarea Numanciei. Din vară, mă întorc la Tarragona”, spune el, explicând: „Înainte de a mă lăsa să vin împrumut, am semnat prelungirea acolo pe încă doi ani. Asta a fost condiția să mă lase să plec. Înseamnă că au încredere în mine și sper să promoveze și ei în Segunda. Ar fi extraordinar să evoluăm anul viitor în liga a doua!”.
Naționala de tineret, regretul carierei lui Andrei Lupu
Când era la echipa a doua a lui Alavés, Lupu a avut parte de cea mai mare bucurie din cariera sa. Imediat, ca o lovitură, a urmat cea mai mare dezamăgire. Atacantul a fost convocat de Mirel Rădoi la naționala U21 înainte de Europeanul de vis reușit de Ianis Hagi și compania.
„Nu îmi venea să cred când m-au sunat. Era ca un vis! Aveam șansa să îmbrac tricoul naționalei! Din păcate, chiar în ultimul meci înainte de acțiunea selecționatei, m-am accidentat. Nu a fost sa fie! Mă gândesc de multe ori că poate dacă aș fi mers atunci și aș fi ajuns la European, altfel ar fi fost cariera mea. Este cel mai mare regret de când joc fotbal!”.
La 24 de ani și aflat în mare formă, atacantul născut la Brăila se imaginează la naționala României: „E greu, dar niciodată nu se știe. Visez să ajung măcar să mă antrenez cu naționala! O să muncesc în continuare și, cine știe, poate o să mai sune vreodată telefonul!”.
Andrei Lupu: „Sunt genul de atacant care luptă mult”
Andrei spune că nu are neapărat un idol, dar este încântat de Benzema: „Când mă uit la fotbal, încerc să învăț de la toți jucătorii. Benzema e deasupra tuturor. Numărul unu. Joacă și oarecum pe postul meu. Doar că eu prefer să joc în fața porții. Sunt genul de atacant care luptă mult. În careu, sunt un «cabron» (n.r. ticălos), un «hijo de p..a»!”.
În România, Lupu e fan Gică Hagi și Marica. „Deși eram foarte mic când juca el, am văzut filmulețe cu Hagi. Mi-a plăcut mult. A fost cel mai bun fotbalist al nostru! Dintre atacanți, îmi plăcea Marica”. Nu exclude pe viitor o experiență în campionatul românesc. „Nu prea mai urmăresc Liga 1. Mic fiind, mă uitam. Erau echipe puternice atunci. Vasluiul, Timișoara, Oțelul, echipele din Capitală… Acum cred că a mai scăzut nivelul.
Nu știu dacă m-aș vedea în Liga 1. Probabil depinde de club și de condiții. Au fost ceva contacte cu agenți din România, dar am auzit că la multe echipe sunt probleme. Jucători care nu își iau salariile, probleme financiare… Dar niciodată nu se știe. Deocamdată, sper să fiu sănătos și să continui forma bună, apoi vom vedea ce va mai fi”, a explicat Andrei Lupu.
Citește și alte știri despre fotbalul internațional:
FOTO Inter a cucerit a 8-a Cupă a Italiei din istorie, după o finală încântătoare cu Juventus
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul