OPINII  »  EDITORIAL

Un gând sub preșul nepăsării

Articol de - Publicat sambata, 04 ianuarie 2025 14:53 / Actualizat sambata, 04 ianuarie 2025 19:04

E început de an și, nu e nicio noutate, e un moment de bilanț, de promisiuni, de speranțe, de calcule pentru viitor, de perspective, de obiective.

Precedentul an e poate unul dintre cei mai buni pentru fotbalul românesc. Dar, atenție, doar la nivel de vîrf! Mai jos, el a trecut cu destule răni deschise, care se tot cască de atâta timp.

Da, naționala mare a avut un 2024 foarte bun, luat așa Euro și campania de Divizia C din Liga Națiunilor împreună, „tineretul" a bifat o nouă calificare la turnirul continental, lăsând în urmă Elveția, o mare favorită, FCSB campioană după o așteptare de aproape un deceniu merge nesperat de bine în Europa League.

Dar mai încolo, spre etajele inferioare, lucrurile nu mai sunt deloc așa frumoase. Pe final de an, doi antrenori au părăsit echipele cu care începuseră sezonul, Mehmet Topal de la Petrolul și Dorinel Munteanu de la Oțelul.

Primul n-a spus-o, dar a lăsat să se înțeleagă de ce a plecat. Celălalt a apăsat pe cuvinte, punând degetul pe rană, că a abandonat un proiect început în Liga a 3-a din cauza problemelor financiare. Fiindcă nu-și putea plăti jucătorii.

Nu mai e de mult o problemă, ne-am obișnuit să conviețuim cu acestă plagă a datoriilor nesfârșite la majoritatea cluburilor și în toate sporturile. Când îi întrebi pe conducători, tocmai pe asta mizează, „că și alții au probleme, nu numai noi".

Și mergem așa, în neștire, spre niciunde, rostogolind datorii și destine de-a valma, călcând totul sub șenilele unui fotbal dominat de interese mici, meschine, pe pradă, care vine în covârșitoare majoritate din bani publici.

Cu câteva excepții, inclusiv la nivel de Liga 1, FCSB, Rapid, Universitatea Craiova, Sepsi, Farul, Dinamo și CFR, restul cluburilor se tot cârpesc cu milioane de euro de pe la Primării, Consilii Locale și Județene. Și niciodată nu sunt de ajuns.

Conducătorii continuă să se tot strecoare printre datorii, inventând motive, cerând încă o rectificare. Și încă una. La Liga a II-a e jale, multe grupări se pitesc după asocieri cu SRL-uri de apartament, dar grosul bugetelor vine tot de la izvorul public. Dar sunt eligibile să promoveze la cașcavalul fotbalului mare.

Un gând sub preșul nepăsării

Dorinel Munteanu are dreptate. Și nu e nici primul, nici ultimul care vorbește în pustiu. Dar și el uită că o echipă precum Oțelul nu ar trebui să beneficieze de bani publici, la fel ca și celelalte care se dau profesioniste.

Statul trebuie să facă infrastructură și să sprijine financiar sportul de masă, pe cel la nivel de copii și juniori. Și punct. Nu să îndoape cluburi de seniori, inclusiv sute de străini care vin, încasează contracte umflate la limita ruperii, nu aduc nici cine știe ce plus valoare, apoi pleacă.

Fiindcă ceea ce se mușamalizează azi pentru voturi și liniște, pe neaoșul „lasă că merge și așa", se numește ajutor de stat și e INTERZIS oriunde în Europa și nu numai. Iar acestă stare de lucruri e valabilă în toate sporturile, nu doar în fotbal. Poate nu a uitat chiar toată lumea ce se întâmplă cu handbalul de la Focșani sau cu baschetul de la Constanța. Și astea sunt doar două exemple din sute.

Și iată cum sportul rămâne prizonierul bunului plac și al cheremului politic. S-ar zice că, de fapt, pierdem enorm toți. Dar știm că nu e așa, unii câștigă la greu. Nu și sportul.

Da, cluburile, chiar și cele profesioniste, pot accesa bani publici în baza unor programe cu entitățile de stat. Dar nu e deloc în regulă când suma acestor programe, multe făcute doar pe hârtie, chiar cu complicitatea administratorilor de bani publici, ajunge să însemne peste 80-90% la sută din cheltuielile, inclusiv salariale, ale echipelor de seniori.

Nimeni nu face nimic. Deși FRF ar putea, așa cum a făcut-o chiar bine în ultimii ani, înăsprind și mai mult condițiile de licențiere, măcar în primele două ligi. Ai buget de mai mult de 30-40% de la stat, la revedere, du-te în fotbalul amator! Că nu e obligatoriiu să faci fotbal profesionist dacă nu-ți permiți. La fel și toate celelalte federații.

Ar mai fi și Consiliul Concurenței, care, din câte ni se spune, nu se autosesizează în astfel de spețe, cu sutele. Ci doar dacă ar veni o misivă, un corb cu mesaj, de la cineva care să reclame o situație. De parcă corb la corb și-ar scoate ochii.

Dar e mai simplu să ne facem că totul e ok, să întoarcem privirea, că doar e banul public, iar vinovățiile se ascund așa de ușor sub preșul nepăsării. Nu-mi fac iluzii, nici în 2025 n-o să fie altfel. E doar așa, un gând în pustiu...

Citește și:
Gigi Becali plătește salariile la încă o echipă din Superliga: „A promis că ne trimite banii”
Superliga
Gigi Becali plătește salariile la încă o echipă din Superliga: „A promis că ne trimite banii”
Imaginile zilei vin de la Catedrala Patriarhală » Cum s-a afișat Gigi Becali de Bobotează: în bocanci și pantaloni de piele
Diverse
Imaginile zilei vin de la Catedrala Patriarhală » Cum s-a afișat Gigi Becali de Bobotează: în bocanci și pantaloni de piele
Din cantonament, Valeriu Iftime explică demiterea lui Ciobotariu: „De aici a pornit totul” » Cine e omul în care-și pune toate speranțele: „E unul dintre cei mai interesanți din România”
Superliga
Din cantonament, Valeriu Iftime explică demiterea lui Ciobotariu: „De aici a pornit totul” » Cine e omul în care-și pune toate speranțele: „E unul dintre cei mai interesanți din România”

Comentarii (6)
Dorias1964
Dorias1964  •  06 Ianuarie 2025, 08:47

Chiar n-ai inteles nici pana acum ca prin sport se sifoneaza bani...?!!!!... ca la asta este singurul lucru la care ne pricepem...!!!..asa cum revolutia de 89 a fost confiscata de escroci, aceasi escroci au confiscat si ideea lui Hagi care cerea ca sportul sa fie sprijinit...din smecheria asta traiesc bine smecherii, asa ca nu mai spera si la performanta...!!!

laur_gr
laur_gr  •  05 Ianuarie 2025, 13:31

Banii publici investiti in fotbal se duc pa apa sambetei. Echipe mediocre cu buget pe care nu se pot baza. Banii astia ar fi facut atat de mult bine pentru copii si juniori - acolo unde este nevoie si unde ar trebui bagati acesti bani de la buget.

In_my_opinion
In_my_opinion  •  05 Ianuarie 2025, 12:54

Inainte vreme, la comune si orase mici/ medii se juca fotbal din placere (in diviziile judeteana, C si chiar B). Exista sport " de masa". Acum echpele le sponsorizeaza primariile, dar nimeni nu pune cu adevarat degetul pe rana sa spuna adevarul curat despre aceasta practica: pentru ca este o metoda "legală", patentată de sifonare a banului public in buzunare edililor. Daca s-ar face un audit financiar pe bune la primariile care sponsorizeaza aceste echipe s-ar vedea cati bani intra de fapt in club si cati bani sunt "evaporati"... Aceasta practica e o minciuna stiuta de toti dar ignorata deoarece toata lumea castiga ( chiar si " controalele") cu exceptia contribuabilului de rand care cotizeaza taxe si impozite la stat din ce in ce mai mari si mai aiuritoare.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează