OPINII » EDITORIAL
Alte știri din fotbal
FCSB - Universitatea Craiova, derby în Cupa României » Ocazie URIAȘĂ risipită de olteni
23
„3 meciuri bune tot anul!” » Dezbatere aprinsă în studioul GSP, după desemnarea lui Dennis Man ca Fotbalistul Anului: „NU va depăși niciodată stadiul Parma!”
1
Dinamo - Petrolul. Start în duelul din grupa B a Cupei
5
Reacția lui Gigi Becali după ce Dan Șucu a devenit acționar la Genoa: „Dacă era o afacere bună, ne aşteptau italienii pe noi ca să mergem şi să facem treabă?”
8
Știri din fotbal internațional
Dan Șucu, primul mesaj după ce a devenit patron la Genoa: „Dacă e să vorbim despre planul meu, aș vrea să spun că...”
0
Românul care a intermediat negocierile Șucu - Genoa. Șanse să primească o funcție în club!
0
Prima reacție a Dianei Șucu, după ce soțul a cumpărat clubul italian Genoa
4
Șucu este al zecelea patron străin de club în Serie A! Care sunt ceilalți proprietari ai echipelor și de unde provin
0
Lifestyle
Serena Williams, de nerecunoscut » A slăbit considerabil, iar fanii bănuiesc care e „trucul”
9
Victor Cornea a testat-o pe Andreea Bălan înainte să o ceară de soție: „Era cea mai mândră. Am avut foarte multe gânduri”
1
Campioana mondială a pozat în Playboy și a bătut recordurile de vânzări: „Credeam că sunt plinuță, dar am primit doar mesaje frumoase”
4
Cine sunt concurenții de la Survivor România 2025 » Mai mulți sportivi participă la show-ul TV
0
Realist vorbind, da, Ilie a fost primul number 1 ATP, dar sa fim sinceri, toata lumea tenisului era in limba dupa Rod Laver, John Newcombe, Stan Smith and the newcomers Jimmy Connors and Bjorn Borg! Daca Ilie ar fi continuat sa castige inca 2-3 GS, alta ar fi fost discutia!
Corect, sa separam omul de opera. Asta pentru ca niste strazi sa poarte numele "eroilor" nostri peste doua generatii.
Ilie a fost un jucator special, cu un talent natural iesit din comun, dar si cu o oarecare boemie, care i-a adus deservicii (ar fi putut avea toate trofeele de GS). Si fotbalstii (Dobrin, Dumitrache, ca sa ma refer doar la ei) acelei perioade erau cam la fel, un mixt de talent uimitor si boemie! Ilie merita mai multa osideratie pentru cariera avuta, cu toate "derapajele" sale!
Zvonurile din acele vremuri spuneau ca jucatorii de top au amenintat ca nu vor mai juca contra lui Nastase din cauza ca nu participa la boicot . Pentru a iesi cu fata curata Nastase ar fi preferat sa piarda in fata unui jucator pe care in conditii normale l-ar fi invins si daca in loc de racheta de tenis ar fi jucat cu o paleta de ping-pong .
Da, spune corect autorul articolului, TVR rata mai mereu marile evenimente ale tenisului (excepție Wimbledon 1972, Stan Smith, alt mare of!) , obicei pe de o parte enervant pentru ca Ilie si Tiriac erau la varf, curios pe de alta parte, pentru ca vedeam in direct in acei ani CM de hochei si un oarecare meci Clay vs Foreman de la Kinshasa. Cumva normal, Radio-ul national era principalul vehicul de comunicare a știrilor sportive. Primul buletin sportiv (parca asa-i zicea :)) al zilei se întâmpla fix la 7,20 dimineata, era o certitudine ora, asa cum seara, la 19,20, incepea desenul animat cu Mihaela. Si într-o noapte de septembrie 1972 , Iliuță al nostru se prezintă in finala US Open, la Forest Hills. Sigur ca nu a fost transmisa la TV, iar eu am adormit mai degrabă sceptic. De buna seamă, a doua zi dimineață, capturasem aparatul Neptun, dar stirile sportive au fost scurte, cred ca un minut au durat, " in a doua rundă a turneului de șah de la Smederevska-Palanka.... " , niciun cuvant despre Forest Hills. Si cum peste un an voi fi sigur ca Nastase va castiga Wimbledon '73, asa am știut si atunci ca pierduse finala. Apoi, la 19,24, a intrat Ghițulescu cu superba sa voce si a anunțat marea victorie, incredibil, 3-2 cu Ashe! Mersi, Ilie si Țiri, pentru toți ANII ACEIA!
Și totuși, in anul 1973, Ilie va face una din boacănele lui celebre. A fost anul in care marea majoritate a jucatorilor de top boicota turneul de la Wimbledon , din cauza suspendării de catre ATP a lui Nicola Pilici, tocmai invinsul din finala RG, nu stiu motivele. Probabil din motive politice, românii nu s-au aliniat boicotului, iar ATP-ul nou-născut si organizatorii faceau reverențe lui Năstase, devenit marele favorit. Aveam 9 ani, iubeam tenisul cu fervoarea nationalista a vremurilor, eram atat de sigur ca Năstase va triumfa acolo, pe iarba. Aveam sa aflu de la radio ca a pierdut in optimi sau sferturi in fata unui american de care nu auzisem niciodata, dar al cărui nume nu l-am uitat de atunci, Sandy Meyer. Asa s-a facut ca englezii au asistat uimiti la o finala insolita, Kodes-Metreveli, un ceh contra unui rus, adjudecată de primul. A fost atunci ultima sansa a lui Ilie pentru Wimbledon, pentru ca finala din ' 76 nu putea fi câștigată niciodată. Of, măi Ilie!
Cand are chef d-l Geambasu C.,nu se dezminte,trebuie felicitat pentru acest articol minunat, adresat sportivului de exceptie care a fost NASTASE ILIE si intradevar"lumea anilor ‘70 trăia cea mai frumoasă perioadă dintr-un secol tăiat de două războaie mondiale. " asa este ,o perioada extraordinara si sa nu uitam ca in '77 a fost cutremurul,dar parca am fost mai puternici si uniti dupa acel dezastru,iar performantele sportive au continuat sa apara cu mult entuziasm si profesionalism.
dar si tenisul era la viteza 1 ,,nu cred CA ar vedea mingea daca ar fi jucat acum cand viteza si lovirea mingii este cu totul alta..atunci Lendl.-Sampras -Agasi ce au fost??/
Ilie, o legendă!
Vremuri idilice, vremuri în care „Frumoșii nebuni ai marilor orașe” au cântat viața – dragostea, libertatea și răzvrătirea. Contrar celor vehiculate ulterior, mult mai natural. Poate că acea imixtiune întârziată, a presei sărace, a favorizat conservarea valorilor, ignorarea politicului și propagarea falsului. Năstase a fost exemplificarea fidelă a romanului mai sus amintit.
Conectează-te la contul tău pentru a adăuga comentarii.