OPINII » EDITORIAL
Alte știri din fotbal
„Ireal!” » Indignare în studio după decizia UEFA de la România - Kosovo: „Noi am pierdut. E ridicol!”
0
S-a aflat acum! România și Kosovo NU se vor înfrunta și în preliminariile pentru Campionatul Mondial!
0
Florin Niță, idolul tribunelor la națională, mesaj emoționant pentru suporteri: „Sunteți de neînlocuit, mă înclin cu recunoștință”
0
Pronosticul lui Ovidiu Ioanițoaia la FC Botoșani - FCSB: „Dacă aș juca la Pronosport...”
0
Știri din fotbal internațional
O legendă a lui Rangers avertizeză în privința lui Ianis Hagi: „Am trecut și eu prin asta. E tot mai în formă, dar va fi un alt jucător”
0
„Terenul nostru este bântuit” » Explicație neobișnuită pentru poziția modestă în Ligue 2: „Îi cer soției să vină să-și ceară scuze de la spirite”
3
După ce a prelungit cu Pep Guardiola, Manchester City are un plan de 100 de milioane pentru Haaland
0
Motivul pentru care o legendă a Belgiei s-a retras din națională: „Am crezut că mor”
0
Lifestyle
Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”
14
Starul de 100 de milioane a apărut cu noua iubită la evenimentul monden al finalului de an » Blonda a atras toate privirile
7
EMOȚIE! Imagine înduioșătoare la România - Cipru, surprinsă la final de fotoreporterul GSP
12
O dansatoare profesionistă e noua Miss Universe 2024 » Cine a reprezentat România
1
„Pericolul escaladării nu a fost niciodată atât de mare.” Viktor Orbán a ...
Libertatea
26 de soldați ruși au fost capturați de ucraineni în urma unei bătălii din ...
Adevărul
”Şi-a pierdut locul la naţională!”. Anunţ de ultimă oră despre jucătorul ...
ORANGESPORT
Are doar 18 ani și e o tânără speranță a motorsportului românesc: „Gata cu femeia la cratiță, bărbatul la muncă. S-au schimbat rolurile”
Probabil ai văzut seria "Liceenii" ... și acel moment în care 'repetentul' Ionică a umplut o tablă de calcule efectuate corect, iar Isoscel a zis că-l trimite la Olimpiadă ... asta după ce eroul nostru se salvase in extremis de la o nouă corigență in trimestrul anterior. Ei bine... noi am trecut de ceva vreme de momentul ăla, ... am fost in vară la turneul final (echivalent cu Olimpiada) ... obținând un succes entuziasmant la primul examen (cu Ucraina) și chiar o calificare nesperată in faza următoare. Acum că am reintrat în grafic și nu mai suntem amenințați cu o nouă repetenție ... o notă de 7 obținută la materia care ne-a dat de furcă in trecut este un rezultat așteptat,... nu ceva Wow! Am obținut-o fără a forța, rezolvând numai partea care ne asigura nota de trecere (în prima repriză) ... pt ca pe final in loc să încercăm să rezolvăm și sarcinile mai dificile țintind o notă mai mare... am preferat să ne verificăm și să așteptăm, folosind timpul rămas pt a ne pregăti fizic, mental și sufletește pt următorul test. Într-adevăr, am reușit o primă parte în care am croșetat tot, însă maniera-n care am terminat testul de sâmbătă seara este departe de a fi una entuziasmantă. Tot ce-am făcut pe final a fost să ne asigurăm că ce realizasem până atunci nu se va destrăma. La finalul celor 6 'module' din NL ... vom trage linie. Insă adevăratul test va fi barajul... și doar un 10 obținut acolo ne-ar putea entuziasma.
Nu stiu ce sa zic, mie mi se pare ca o victorie a nationalei, obtinuta intr-o asemenea maniera pe terenul Ciprului, echivaleaza cel putin cu nota ta de 7 la una dintre materiile la care te luptai cu corigenta si in nici un caz cu nota de 10 de la engleza sau sport, Romania ajungand sa joace in Cipru din cauza ca a ramas repetanta in precedenta editie de liga natiunilor, la aceeasi materie la care a fost testata impotriva Ciprului.
Nu prea te poți entuziasma după o victorie scontată și asteptată de toată lumea. Și dacă tot ai continuat acea paralelă cu anii de școală... putem merge chiar pe exemplul meu: în liceu eram un elev submediocru, cu rezultate foarte slabe, mult sub așteptările tuturor. Arhiva spune că nimeni in toată istoria acelui liceu nu a mai terminat vreodată cu o medie generală atăt de mică. Eram mai mereu amenințat cu corigența la aproape toate materiile, excepție făcând doar Educația fizică și Lb engleză, unde luam mereu 10. Să mă entuziasmez pt un 10 la Sport sau la Engleză era ca și cum aș fi petrecut după o victorie cu Malta sau Cipru. La alte materii nu prea a fost cazul ... dar dacă luam o notă peste 7 și scăpam de corigență ... sărbătoream ca după o victorie cu Belgia sau Olanda. Când am reușit să termin liceul, chiar și cu acea medie record... a fost ca o calificare la un turneu final. Iar în momentu'-n care mi-am luat bacu' ... deși nu chiar pe merit pt că am copiat la Istorie, Spaniolă și Psihologie... am făcut "paranghelie" ... cum spuneai mai sus. "Entuziasmul" - e un cuvânt mare... și el nu poate fi niciodată generat de o victorie cu locul 123 în ierarhia FIFA. E un rezultat normal, așteptat... și trebuie tratat că atare. Cât despre titlu... mi se pare unul mult mai inspirat decât cel cu Pisica, de exemplu, ... iar atitudinea maestrului, în opinia mea, e una obiectivă cap-coadă.
Lasa-i pe altii, aici e vorba de atitudinea noastra, de conceptul de "carpe diem" sau "bushido" (life in every breath), de felul in care alegem sa ne traim viata, fiecare eveniment in parte punandu-ne in postura de a alege intre a cauta motive de satisfactie/bucurie/entuziasm sau neajunsuri/cusururi/motive de a stramba din nas. Daca te entuziasmezi de victoria Romaniei impotriva Ciprului, principalul beneficiar, pe departe, esti chiar tu, iar daca strambi din nas, tot tu esti principalul perdant.
MaxiP se contrazice singur. Pai trebuie sau nu sa ne entuziasmam, este alba ori este neagra? Cumva mai mult pestrita...
Eu vorbesc din perspectiva mea de cititor care nu este in acelasi timp si membru al echipei nationale, dar imi imaginez ca si daca as fi fost un fotbalist de acolo sau Mircea Lucescu, tot nu mi-ar fi convenit sa-mi fie bagatelizata victoria asta. In articol lucrurile sunt prezentate cu obiectivitate de catre Ioanitoaia, ca de obicei, dar atitudinea dumnealui se vede in concluzie si mai ales in titlu, care este cusurgiu si nu obiectiv. Iar daca ar fi cum ai interpretat tu, ca ar trebui sa asteptam coronita pentru a ne entuziasma din postura de elevi, da-mi voie sa-ti amintesc faptul ca noi suntem niste elevi obisnuiti mai mult cu repetentia decat cu coronitele si daca nu ne entuziamam dupa fiecare nota de 10, sunt sanse mari sa murim de batranete fara a avea ocazia de a ne mai entuziasma vreodata. Noi suntem romani, un popor obisnuit cu mediocritatea si esecurile in toate domeniile de activitate, nepermitandu-ne sa folosim standardele natiunilor mari ale Europei pentru a ne entuziasma, fiind obligati de propria conditie sa ne entuziasmam de niste realizari mai mici pe scara valorilor europene si mondiale. Daca nu esti un alpinist, te entuziasmezi si cand vezi un ghiocel primaravara, chiar daca nu e floare de colt. Eu zic asa: sa ne acceptam conditia, entuziasmandu-ne dupa fiecare victorie de acest gen, iar daca ne calificam la mondial sa facem paranghelie, in loc sa ignoram realizarile astea, considerandu-le prea mici pentru a fi un motiv de entuziasm.
Pe noi, cititorii, nu ne paște entuziasmul așa ușor, în pericol sunt unii oameni vizibili din fotbal și mulți ziariști care descoperă prin pășunile Superligii noastre regi, prinți, sosii ale lui Messi, M'Bapeé, Maradona, Pele ș.a.m.d. Ei nu văd că suntem doar pe primul loc din ultima grupă valorică, adică a echipelor cu care cele din grupele superioare nu ar juca niciun meci amical , chiar cu plată...
In 1993 am câștigat împotriva Ciprului la București cu 2-1. Antrenor era Marele Istoric și Filozof un Domn cu numele de Cornel Dinu și echipa era cea care un an mai târziu era numită " generația de aur". Acum Istoricul Dinu spune că daca prinzi o asemenea echipă trebuie sa le dai ca la tenis. Adică 6-0. Mă întreb, oare de ce nu le-a dat el atunci măcar un 6-1? Din păcate avem prea multi Istorici și Filozofi pe aici care știu absolut totul despre " fotbal".
Articol fara sens, care nu spune nimic. Dupa fiecare meci auzim chestia asta cu "sa nu ne entuziasmam". Dupa fiecare meci castigat mai exact, asteptand infrangerile sa putem critica, ca doar cu asta ne ocupam. Ok, evident, echipa slaba Cipru, nu se entuziasmeaza nimeni. I-am vazut, nici jucatorii nu cred ca sunt neaparat entuziasti. Au fost insa si cateva meciuri in ultimii 2 ani, care nu stiu daca neaparat ne dau motive in masura in care sa ne vedem, cum spune autorul, "in elita", insa care au fost un motiv de apreciere si de bucurie. Cu siguranta putem fi mai entuziasti ca in ultimii multi ani. Eu atat spun: acum 5-6 ani, contra echipei asteia a Ciprului, ne chinuiam serios. Nu e motiv de entuziasm, dar e ceva pozitiv.
"Să nu ne entuziasmăm"! Nu-mi dau seama cui îi este adresat acest mesaj, cu iz de recomandare. Dacă sunt vizați elevii lui nea Mircea, pe care autorul vrea să-i vadă în continuare concentrați 100% pe următoarele partide, sfătuindu-i să rămână cu picioarele pe pământ și să nu cadă în capcana de a-și subestima viitoarele adversare, atunci e ok. Suntem de-abia la jumătatea drumului în Nations League... și n-am vrea să-i vedem pe tricolori sărbătorind victoria contra ciprioților cu șampanie și artificii, cum au făcut-o rapidiștii lui Șumi acum o lună, după succesul de la Clinceni cu Slobozia. Dacă mesajul ne era adresat nouă, microbiștilor, exprimând intenția editorialistului de a ne proteja de eventuale dezamăgiri ulterioare, atunci articolul este degeaba. Cei care se îmbată cu apă chioară vor cădea oricum sub masă după prima bere, în timp ce alții pt care orice e sub 50° înseamnă doar ''febră" ... nu vor avea pierderi de echilibru nici după o juma' de litru de țuică de prune. "Fotbalul modern, luxuriant și atrăgător" văzut de dl.Ioanițoaia nu ne-a făcut încă să dansăm pe mese. Nu am văzut pe nimeni să cânte în Piața Victoriei după forfait-ul de la Larnaca. În fine... într-un fel sau altul noi toți suntem elevii lui nea Ovi. Iar el ne învață acum să nu ne bucurăm prea mult pt 2-3 note de 10, ci să ne străduim in continuare să luăm la final Premiul 1. Iar "coronița"... e calificarea la mondiale.
Conectează-te la contul tău pentru a adăuga comentarii.