Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat miercuri, 14 aprilie 2021 13:12 / Actualizat miercuri, 14 aprilie 2021 22:31
Nu mă așteptam ca FRF să se dezică de actualul selecționer. Să-l demită, chiar dacă, în premieră istorică, România a pierdut în fața Armeniei.
Mirel Rădoi a rămas ce-a fost și în ziua numirii sale, soluția cea mai comodă și cea mai ieftină pentru Burleanu et Comp. Nu și cea mai indicată. Doar că atunci când n-ai bani, și FRF chițăie, nu visezi la variante gen Olăroiu, Dan Petrescu, Reghecampf sau Șumudică. Te mulțumești cu puțin și te amăgești că puținul e mult.
Să fim cinstiți și să convenim că niciun antrenor cu cotă nu ia naționala din patriotism. Doar pentru glorie. Fiecare pretinde că nu-l interesează banii, dar lucrurile nu stau niciodată așa. Cei în cauză nu trebuie însă repudiați. Totuși, câți dintre noi ar proceda altfel?!
După ce a ratat în 6 luni barajul pentru Euro 2020, grupa de Nations League și startul calificărilor la CM 2022, exista posibilitatea ca Rădoi însuși să se simtă cu musca pe căciulă și să se retragă. Cum nu s-a socotit vinovat, el va continua și, ca obiectiv imediat, va conduce reprezentativa olimpică la JO 2020, competiție la care "tricolorii" vor fi prezenți după 57 de ani. În perspectiva acesteia, Rădoi a și anunțat un lot lărgit de 61 de fotbaliști.
Cam mulți, în opinia mea, parcă adunați cu furca, notând că la Tokyo vor putea fi înscriși numai 18. Demersul nu-i de criticat în condițiile în care întrecerea olimpică nu se încadrează în datele FIFA și, ca atare, cluburile nu-s obligate să cedeze jucători pentru JO. Întrucât 24 din cei 61 provin din campionate străine, Nedelcearu, R. Marin, N. Stanciu, I. Hagi și alții, e greu de presupus că li se va permite să onoreze convocarea. Afirmația îi vizează și pe cei 8 chemați de la FCSB. Ei ar putea fi angajați în perioada 22 iulie-7 august în preliminariile cupelor continentale.
Când s-a ridicat problema cine să conducă naționala în Japonia, s-a stârnit o întreagă polemică, la care n-am participat fiind plecat din țară. Destui au strâmbat din nas la auzul numelui lui Rădoi, probă că într-un recent sondaj întreprins de GSP.RO doar 31% din cei peste 35.000 de votanți au optat pentru el. În timp ce 58%, aproape dublu!, l-au preferat pe Adrian Mutu, tehnicianul de la U21.
Dac-am ține cont de dictonul latin Vox Populi, Vox Dei, s-ar cuveni mers pe mâna lui Mutu. Fie și în ideea că, deși la începuturile meseriei, acesta a dovedit reale calități de antrenor pe parcursul rendez-vous-ului european din martie. În ciuda impresiei frumoase lăsate de Mutu, părerea mea e că echipa de la Tokyo trebuie încredințată lui Rădoi.
Nu pentru c-aș fi vreun admirator al acestuia. Ori pentru c-aș considera, asemenea vigurosului CTP, că Rădoi gândește un fotbal al viitorului cu care, mai devreme sau mai târziu, naționala noastră va sparge norii. Nicidecum. Din contră, stilul de a fi ofensiv cu orice preț mi se pare riscant. Chiar utopic. O construcție fără temelie ce se surpă ușor.
Pe de altă parte, selecționerul a greșit des și grav. De pildă, a introdus atacanți când era cazul să se apere și apărători când se impunea să atace! Să nu se supere, dar i-a lăudat pe băieți că s-au comportat onorabil la 0-1 cu nemții, ca peste 3 zile, la Erevan, să schimbe 6 din ei, peste jumătate de echipă!
Principalul reproș adresat lui Mirel Rădoi e că-i lipsit de experiență. Tocmai de aceea, ca s-o câștige, el trebuie responsabilizat și trimis la JO. Să i se dea și a patra șansă ori, de ce nu?, să-și rupă gâtul. Dar trebuie pus la treabă.