Articol de Luminița Paul - Publicat vineri, 01 septembrie 2023 20:10 / Actualizat vineri, 01 septembrie 2023 20:39
Ancuța Bodnar și Simona Radiș, neînvinse în proba lor, dublu vâsle, din 2020, abordează încrezătoare Mondialele de la Belgrad, cele care oferă bilete pentru JO de la Paris 2024
Este concursul cel mai așteptat al anului: Campionatele Mondiale, găzduite de capitala Serbiei, la baza Ada Ciganlija, situată pe lacul Sava. Între 3 și 10 septembrie apa va fi agitată de vâsle și rame, parcă mai aprig decât în alte ocazii, pentru că în acest sezon CM au și rolul de a oferi bilete de calificare la JO din 2024.
Campioane olimpice la Tokyo 2020, dar și mondiale anul trecut și de trei ori în întrecerile europene la dublu vâsle, Ancuța Bodnar și Simona Radiș sunt suveranele probei lor. Nu au mai pierdut nicio cursă oficială din 2019, când au luat argintul la CM de la Ottensheim.
Acum sunt la doi pași de obiectivul principal al acestui an, cum îl întâmpină? În primul rând, cu chipul destins și zâmbitor.
Simona Radiș: „Va fi dificil și frumos”
„Eu sunt foarte nerăbdătoare”, spune Simona, 24 de ani, cea care în 2022, la Racice, a triumfat și cu barca de 8 plus 1. ”A fost un an lung și greu și abia aștept să concurez la acest campionat. Va fi dificil, dar va fi în același timp frumos. Și noi suntem bine pregătite”, a asigurat ea.
Ancuța Bodnar, care va împlini 25 de ani pe 25 septembrie, confirmă, la rândul ei: „Da, va fi cel mai greu campionat, zic eu, cu competiția cea mai acerbă, dar suntem pregătite să-i facem față. Ne-am antrenat foarte bine și cu siguranță vom avea curse foarte bune”.
11 biletepentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 se vor distribui la Campionatele Mondiale de la Belgrad în proba de dublu vâsle feminin, la care iau startul 20 de echipaje
Statutul lor de invincibilitate le pune de câteva sezoane o țintă pe spate. Adversarele le respectă, le recunosc valoarea, dar își doresc în același timp să le bată.
„Noi ne bucurăm mult pentru acest lucru, avem acest spirit de luptătoare și ne dorim să ne păstrăm poziția ascendentă. Muncim foarte mult zilnic pentru acest lucru”, declară Radiș.
„Nu promitem că vom rămâne mereu pe această poziție. Promitem în schimb că vom fi foarte serioase în continuare, că vom munci la fel de mult și de corect. Și eu cred că având toate aceste lucruri adunate, rezultatele nu au cum să nu vină”.
Ancuța Bodnar: „Nu mergem să inventăm nimic”
Presiunea există, dar fetele încearcă să nu se lase influențate de ea și nici de alți factori externi. „Mergem acolo hotărâte și cu tema făcută de acasă. Nu mergem să inventăm nimic, cum spune antrenorul nostru, cum probabil fac unii dintre sportivi, în funcție de valoarea celorlalți”, explică Bodnar, referindu-se la antrenorul coordonator Antonio Colamonici.
„Suntem bine, deocamdată nu avem nicio presiune și sperăm să nici nu apară”.
Abia așteaptă competițiile
În canotaj se muncește mult în fiecare zi, cantonamentele sunt lungi și grele și, spre deosebire de alte sporturi, de-a lungul anului concursurile sunt puține și țintite. Cum le abordează cele două campioane?
„Și noi ne raportăm foarte mult la competiții. Pe prima abia o așteptăm pentru că este deschide sezonul și trebuie să ne testăm forțele cu adversarii noștri”, spune Simona Radiș.
”Pe a doua fiindcă este cea de legătură și ultima, ca întotdeauna, este cea mai importantă și clar toată atenția noastră este asupra ei. La concursuri schimbăm puțin normalul, schimbăm locul, anturajul, este mai dinamic și ne place mai mult”, încheie ea.
Proba de dublu vâsle are următorul program la Belgrad: serii luni, 4 septembrie, semifinale vineri, 8 septembrie, finala duminică, 10 septembrie.
Lotul României la Campionatele Mondiale
- FEMININ
- Schif simplu categorie ușoră – Gianina Van Groningen
- Dublu vâsle categorie ușoară – Ionela Cozmiuc, Mariana Dumitru
- Schif simplu – Ioana Moroșan
- Dublu rame – Ioana Vrânceanu, Roxana Anghel
- Dublu vâsle – Ancuța Bodnar, Simona Radiș
- 4 rame – Maria Tivodariu, Amalia Bereș, Magdalena Rusu, Mădălina Bereș
- 4 vâsle – Patricia Cireș, Cristina Drugă, Emanuela Ciotău, Andrada Moroșanu
- 8 plus 1 rame – Victoria Petreanu, Iuliana Buhuș, Adriana Adam, Magdalena Rusu, Maria Tivodariu, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Mădălina Bereș, Roxana Anghel
- MASCULIN
- Dublu rame – Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan
- Dublu vâsle – Florin Arteni, Ciprian Tudosă
- 4 rame – Ștefan Berariu, Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Florin Lehaci
- 4 vâsle – Andrei Cornea, Ioan Prundeanu, Marian Enache, Mihai Chiruță
- 8 plus 1 rame – Adrian Munteanu, Sergiu Bejan, Marius Cozmiuc, Ștefan Berariu, Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Florin Lehaci, Bogdan Baitoc, Alexandru Danciu