Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (video) - Publicat marti, 18 iulie 2023 18:27 / Actualizat miercuri, 19 iulie 2023 14:19
Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, pleacă miercuri spre Fukuoka și este nerăbdătoare să-i vadă pe „tricolori”, printre care și David Popovici, în competiție. Ea are puține amintiri din 2001, atunci când a cucerit bronzul la CM, pentru că Japonia îi aduce aminte de un moment extrem de trist din viața sa.
Camelia Potec (41 de ani), campioană olimpică în 2004 în proba de 200 m liber, va pleca miercuri spre Fukuoka pentru a fi alături de cei șapte sportivi tricolori care participă la Campionatele Mondiale.
Fosta înotătoare, actuala președintă a Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, a vorbit despre obiectivele forului pe care îl conduce, despre David Popovici și despre experiențele sale în Japonia.
VIDEO. Camelia Potec, despre Campionatele Mondiale: „Sportivii noștri sunt deja în Japonia”
- Camelia, au început deja Campionatele Mondiale de la Fukuoka, care este obiectivul federației?
- Da, avem sportivi calificați la trei discipline din șase, înot, sărituri și sărituri de la mare înălțime. Ne doream un număr mai mare, dar fiind deja un an aglomerat, am zis că e mai bine să participăm cu echipa națională la toate competițiile majore decât să ducem la două sau trei întreceri un lot mai mare având în vedere că este și an preolimpic.
Obiectivul nostru - spun asta pentru că obiectivele pornesc încă de la începutul anului competițional - este câștigarea unei medalii și a unui loc 4-6 la înot, iar la sărituri două finale.
-Ți-a fi dorit o delegație mai mare la înot?
- Mi-aș fi dorit un lot mai mare de înotători și de săritori, însă avem un număr mare săritori având în vedere că în țară sunt doar două bazine unde aceștia se pot antrena. Noi ne dorim o echipă mare, pentru că vedem ce aduc alte țări și ce aducem noi. Spiritul de echipă contează foarte mult și înainte de probă, și în cursul unei competiții, dar și după, atunci când se face bilanțul și se adună punctele.
Delegația României la CM de la Fukuoka
- Înot: David Popovici (100, 200m liber), Andrei Anghel (50 și 100m spate)
- Sărituri în apă: Constantin Popovici (platformă 10m), Alexandru Avasiloae (trambulină 1m și 3m), Angelica Muscalu (platformă 10m), Amelie Foerster (trambulina 1m și 3m)
- Sărituri de la mare înălțime: Constantin Popovici, Cătălin Preda
Camelia Potec: „Când David Popovici își dorește ceva, muncește"
- La înot avem doi sportivi: unul experimentat, al doilea la prima ediție. Cum îi vezi tu?
- Eu sper să fie bine Au fost bine acasă. David deja s-a acomodat, eu sper să fie totul OK, chiar dacă David este mai experimentat, nu-mi fac probleme că nu se vor adapta. Acum depinde, mai pot interveni multe lucruri, de la adaptarea la fusul orar la mâncare, la climă și așa mai departe. Se poate întâmpla și o zi mai puțin bună în calificări, dar aceste lucruri sunt valabile pentru absolut toți.
- Tu fiind fostă înotătoare, cât de importantă știi că e perioada aceasta, dinainte de Campionatele Mondiale?
- Este foarte importantă! De acea, David este de ceva timp în Japonia. Se spune că pentru fiecare oră diferență de fus orar e nevoie de o zi. Noi n-am vrut să riscăm și am dus sportivii cu mai multe zile înainte, mai ales pe cei care tind către o finală sau către o medalie mondială.
- Lumea are așteptări de la David, tu ai așteptări?
- Nu neapărat că am așteptări. Sunt sigură că David o să înoate repede, cum îi place lui să spună. Chiar dacă a avut un an în care a fost nevoit să se axeze și pe alte lucruri în afara celor, să zic, profesionale, din afara înotului.
A demonstrat de multe ori că atunci când își dorește ceva, muncește pentru acel lucru și reușește să-l realizeze. A demonstrat lucrul acesta când a susținut examenul de bacalaureat. Este deja înscris la o facultate bună în România, în București.
- Au fost și realizări profesionale...
- S-a calificat la Jocurile Olimpice, o altă performanță pe care a realizat-o după ce și-a stabilit lucrul acesta la Campionatele Naționale de la de la Otopeni din acest an. Iată că mai are un pas, aceste CM, până să se ducă într-o scurtă vacanță și, după aceea, să se concentreze pentru Jocurile Olimpice din 2024.
VIDEO. Camelia Potec: „David vrea să se apropie de recordul mondial"
- Există o diferență față de Budapesta: atunci știau oamenii din jurul lui, specialiștii că este foarte bun, acum știe aproape toată lumea că e foarte bun. Crezi că îl afectează în vreun fel chestia asta?
- Este clar că toată lumea vrea să-l întreacă, să înoate mai repede decât el și nu numai la aceste Campionate Mondiale, ci și să-i depășească performanțele, timpii deja realizați. E normal să se întâmple acest lucru pentru că recordul mondial este întotdeauna o referință pentru orice sportiv. Apoi, dacă e să fie lângă tine, pe culoar, recordmenul mondial și ai posibilitatea să-l și întreci, e clar că asta este dorința fiecărui sportiv care înoată aceste două curse, 100 și 200m liber.
- Asta spune și el...
- Da, de fiecare dată își dorește ca lumea să se apropie de timpii lui pentru că asta îl ambiționează și îl face să își dorească să muncească și mai mult și să-și îmbunătățească chiar și timpii de record mondial. Este adevărat că anul acesta s-a concentrat pe proba de 200 de metri, dar o să vedem la sfârșit.
1:42,97este cel mai bun timp al lui David Popovici în proba de 200 m liber, recordul mondial fiind de 1:42,00
- Chiar dacă a înotat doar o finală anul acesta...
- Își dorește să se apropie mai mult de acest record mondial și la proba de 200m și e normal. Este visul oricărui sportiv în momentul în care excelezi și devii cel mai bun lume din toate timpurile la o probă, iar la cealaltă probă ești doar campion mondial și e cineva care a înotat mai rapid decât tine. E normal să-ți dorești să fii și acolo cel mai bun din toate timpurile.
VIDEO. Camelia Potec „Nu trăiesc în trecut"
- Să ne întoarcem în timp acum, în 2001: Fukuoka, ce-ți mai aduci aminte?
- Foarte puține lucruri. Știu doar că da, e greu să mă întorc așa în timp. A fost primul meu campionat major cu nouă antrenoare, dna Doina Sava, după ce m-am mutat de la Brăila la București.
A venit într-o perioadă în care puțini îmi mai dădeau șanse că aș putea să revin, după ce la Sydney am dezamăgit, cu ghilimelele de rigoare, și m-am dus foarte încrezătoare, foarte motivată, nu aveam nimic de pierdut și iată că a ieșit acea medalie de bronz. Așa că am amintiri puține, dar plăcute. În schimb, Japonia pentru mine vine cu amintiri neplăcute, pentru ultima oară când am fost acolo, nu la Fukuoka, ci la Tokyo. Am primit acel mesaj prin care am fost anunțată că tatăl meu a decedat, așa că plec cu inima strânsă.
- Cu toate astea, n-ai renunțat să mergi!
- Da, pentru că nu cred că este o soluție să alegi să nu mai faci o deplasare și să stai cu sufletul la gură aici. Știu că n-aș fi putut face nimic să schimb ceea ce s-a întâmplat. Să nu uităm că suntem obligați să ne trăim viața cât suntem aici. Pentru mine, faptul că pot participa și îi pot vedea pe sportivii țării noastre înotând și arătând ce au pregătit e mai important decât să stau acasă cu frică.
- Ești un sportiv care-și ține medaliile undeva expuse?
- Am un mic loc în care îmi țin medaliile cele mai valoroase: le am la munte, în casa tatălui meu. Iar restul sunt în pod, bine puse. Cea de la Fukuoka nu știu unde este, dar fiind una dintre cele două medalii câștigate la Campionatele Mondiale, eu zic că este în București.
Nu le verific prea mult. Mama este cu ștersul prafului și cu aranjatul. Eu le-am ales pe cele pe care le vreau să le văd din când în când, dar asta nu înseamnă că mă uit la ele. Nu, nu trăiesc din amintiri!
2 medalii mondialeare Camelia Potec în palmares: un bronz la 200 m liber (2001, Fukuoka) și un alt bronz la 1500 m liber (2009, Roma)
Programul CM pentru discipline în care concurează românii
- 14-22 iulie - sărituri în apă
- 23-30 iulie – înot (Antena Play)
- 25-27 iulie – sărituri de la mare înălțime
Dorința de a ajunge alături de alte țări
Camelia Potec spune că înotul s-a schimbat foarte mult față de perioada în care ea îl practica. „Mă bucur că pot să văd aceste schimbări. Pot să le trăiesc alături de sportivii care sunt în bazin și antrenorii de pe marginea bazinului.
Le accept cu mare drag. Este o plăcere să le văd. Nu trăiesc din amintiri, chiar dacă de foarte multe ori compar cu perioada în care am fost eu sportivă. Am acceptat de mult că sportivii de acum nu au cum să înoate în asemenea condiții în care am înotat noi", a spus președinta FRNPM.
Totuși, Camelia Potec spune că mai sunt situații în care se lucrează ca pe vremuri. „Lumea avansează și noi ne dorim să ajungem la nivelul altor țări. În niciun caz să ne întoarcem în timp și să fie totul ca atunci, că poate, dacă totul va fi ca atunci, o să avem la fel de multe performanțe sau o să le depășim. Nu, nu se poate!", a subliniat Potec.
Ea evidențiază și faptul că sportivii sunt altfel. „Generația aceasta are nevoie de alte metode pentru a putea fi convinsă să facă performanță, sportivii au mult mai multe lucruri din care pot alege. Și atunci, noi tot timpul trebuie să venim cu chestii inovatoare, să-i atragem. Nu mă refer numai la partea financiară, chiar dacă și partea aceasta este importantă".
Camelia Potec: „Nu suntem încă în criză"
La finalul acestui an, în luna decembrie, România va fi gazda Campionatelor Europene în bazin scurt. Cum merg pregătirile? „Momentan, am avut foarte multe discuții cu cei de la LEN. Au înțeles că mai avem nevoie de o perioadă scurtă în care să dăm mai multe detalii despre unde suntem cu pregătirile.
Tot ce a depins de noi am făcut, atât timp cât nu intervine partea financiară pentru că momentan nu avem buget. Nu suntem încă în criza în care am ajuns anul trecut cu CE de juniori. Sperăm ca până la începutul lunii septembrie să avem un contract semnat ca să putem începe pregătirile", a spus Camelia Potec.
Dacă am fost, să zic, până la punctul de a deveni disperată că vom pierde Europenele de juniori, acum sunt mult mai optimistă și mult mai deschisă către partea aceasta, că vom fi ajutați de stat și de privat.
Consider că toată lumea a văzut ce putem face atât la nivel organizatoric, cât și la nivel de performanțe, iar emulația pe care am creat-o în rândul oamenilor, la Otopeni, la juniori și toată deschiderea echipelor, precum și toată mulțumirea delegațiilor referitor la condițiile care pe care le-au găsit în România... Eu zic că nu avem cum să nu le oferim din nou această șansă celor urmăresc sportul nostru
- Camelia Potec, președintă FRNPM
Singura federație cu doi sportivi la JO
Camelia Potec este o președintă fericită pentru că deja are doi sportivi calificați la JO de la Paris, pe David Popovici și pe Vlad Stancu. „Am spus după a doua calificare, cea a lui Vlad Stancu de la Europenele de juniori, că pentru noi timpul pe care l-am înotat acolo în prima probă la 1.500m liber este un timp foarte, foarte important. Cu toate că a venit cu medalie de argint, Vlad nu a fost foarte dezamăgit din acest punct de vedere.
Își dorește să reușească un loc cât mai bun la Paris, chiar dacă el, anul acesta, mai participă și la competiții de juniori. Decizia de a nu participa încă la campionate majore de seniori le-a aparținut pentru a rămâne concentrați, anul acesta, pe calificare și pe medalii la competițiile de juniori", a spus ea.
Potec e încrezătoare că cel puțin un înotător tricolor va mai face baremul A și spune că nu s-a renunțat nici la ideea de a avea o ștafetă masculină. România le mai are calificate pe pugilista Lăcrămioara Perijoc și pe atleta Delvine Relin Meringor, dar în cazul celei din urmă mai sunt de făcut anumite formalități pentru a reprezenta România.