SPORTURI  »  ALTELE  »  MONDIALELE DE NATAȚIE

Fukuoka, amintiri și medalii » Remember înainte ca David Popovici să intre în acțiune la CM din Japonia + Cine a fost vedeta delegației României în 2001

Diana Mocanu în acțiune FOTO Guliver/GettyImages
Diana Mocanu în acțiune FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 12 iulie 2023 17:28 / Actualizat miercuri, 12 iulie 2023 20:00

Vineri, debutează în Japonia Campionatele Mondiale de natație, urmând ca întrecerile de înot să înceapă pe 23 iulie în același bazin în care s-au desfășurat acum 22 de ani. Delegația tricoloră a adunat atunci cele mai multe medalii din istoria  participărilor sale. 

Interesul pentru înot în România a crescut din nou odată cu performanțele lui Robert Glință și David Popovici. Un nou val după cel din anii 2000, atunci când Diana Mocanu, Camelia Potec sau Beatrice Coadă Câșlaru porneau cu șanse la medalii în probele lor.

Tot din acea perioadă datează și cea mai de succes ediție a Campionatelor Mondiale pentru România. Coincidență sau nu, ele au avut loc la Fukuoka. în Japonia, locul unde întrecerea mondială poposește din nou în acest an. 

Mai mult, probele de înot vor avea loc în același bazin în care cele trei protagoniste de mai sus au cucerit patru medalii: un aur, un argint și două bronzuri.

Fukuoka, amintiri și medalii » Remember înainte ca David Popovici să intre în acțiune la CM din Japonia + Cine a fost vedeta delegației României în 2001
Bazinul în care va înota David Popovici începând cu 24 iulie FOTO Guliver/GettyImages

Amânare peste amânare

Fukuoka trebuia să fie gazda CM în 2021, dar în urma amânării Jocurilor Olimpice de la Tokyo din cauza pandemiei de COVID-19, întrecerea mondială a fost mutată în 2022. 

Organizatorii japonezi au anunțat că, apărând și varianta Omicron, și-ar dori o nouă amânare până în 2023. Aceasta a fost aprobată, însă federația internațională s-a gândit că ar fi ciudat să treacă patru ani între ediția din 2019 și cea din 2023, așa că a organizat o ediție intermediară la Budapesta anul trecut. Campionatele Mondiale în bazin de 50 m sunt programate din doi în doi ani.

„Eram terminată fizic și psihic"

Mergând înapoi în timp, ediția din 2001 s-a desfășurat în circumstanțe speciale pentru înotul românesc, care în 2000, la Sydney, avusese prima campioană olimpică. Pe Diana Mocanu la 100 și 200 metri spate. 

„În 2001 eram terminată fizic și psihic. După Sydney am cerut o pauză de un an, dar m-au obligat să merg mai departe. Iar eu eram sătulă de apă, nu mai puteam să privesc bazinul cu plăcere", a spus Diana Mocanu în 2017, într-unul dintre puținele sale interviuri. 

Nici în timpul carierei nu a fost cel mai comunicativ sportiv, însă după ce s-a retras și până în zilele noastre refuză de cele mai multe ori să discute cu jurnaliștii.

În acel interviu pentru Gazeta Sporturilor, ea a spus că anul 2001 a fost unul în care a tras de ea pentru a mai putea concura. Avea 17 ani și nicio motivație.

Fukuoka, amintiri și medalii » Remember înainte ca David Popovici să intre în acțiune la CM din Japonia + Cine a fost vedeta delegației României în 2001
Diana Mocanu lansându-se în bazin

În trei ani de competiții cu seniorii, puștoaica din Brăila a ars ca nimeni alta. Abia în zilele noastre se vorbește despre consumul psihic și problemele de sănătate mintală din acest sport.

Necunoscutele despre lucrurile prin care a trecut și despre relația abuzivă cu antrenoarea Laura Sachelarie sunt multe. De aceea a ales distanța: „S-au făcut multe speculații pe seama retragerii mele. Numai lucruri neadevărate și m-au durut toate aceste minciuni. De aceea am decis să nu mai spun nimic, să nu mai vorbesc cu nimeni și să nu mai răspund la telefoanele jurnaliștilor", sublinia ea. 

Fukuoka, amintiri și medalii » Remember înainte ca David Popovici să intre în acțiune la CM din Japonia + Cine a fost vedeta delegației României în 2001
Diana Mocanu în 2022, la Brăila, ocupându-se de o grupă de copii FOTO Cristi Preda

Acum e antrenoare în Brăila, orașul său natal, își crește fetița și își vede de viață, fără să vorbească despre realizările sale. „Dacă aș lua-o de la capăt, aș face tot înot, deși doar eu știu prin câte am trecut. Și nu cred că mi-aș alege altă antrenoare. Au fost și momente bune în relația noastră. Ca într-o căsnicie, și cu bune, și cu rele", a spus ea pentru lead.ro.în seria „Neînvinșii". Al doilea interviu pe care l-a acordat în ultimii ani.

Cum a început totul? La șase ani, Diana a fost dusă de mama sa la bazin pentru că sora ei mai mare făcea înot. „De mică era foarte cuminte și liniștită, eu eram mai năstrușnică. Când a intrat prima oară în apă parcă era de acolo", povestea Luminița Mocanu într-un interviu din anii 2000.

A ajuns pe drumul performanței după ce Laura Sachelarie a remarcat-o. Fire retrasă și introvertă, a găsit un refugiu în bazin. „Acolo te detașezi de orice presiune, bună sau rea. Nu mai auzi nimic, nu mai simți nimic", spunea ea după cucerirea primei medalii de aur la Sydney. Fata cu părul scurt era obișnuită cu rezultatele bune, dar pentru ea nu contau medaliile. „Important este să scot un timp cât mai bun", repeta ea ca o mantră.

Observată de specialiști

Le-a atras atenția specialiștilor, care spuneau despre ea că „este o sportivă foarte bine antrenată, care beneficiază de o rezistență ieșită din comun. Sprintul este arma ei forte și stă foarte bine și la capitolul concentrare" sau că „are un ritm egal, constant, nu se lasă impresionată de exploziile celorlalte fete, care dau înapoi". 

Diana începea ușor, dacă poate exista acest termen în înot, iar sprintul pe ultimii metri îi aducea medaliile strălucitoare. Cele care îi atrăgeau pe toți, dar care uitau că fata la gâtul căreia atârnă aceste distincții era doar un copil.

După o ediție de Jocuri Olimpice, una de Campionate Mondiale și două de Campionate Europene de seniori, unde a cucerit medalii, Diana a obținut ce și-a dorit încă din 2000, o pauză. Una care s-a dovedit a fi definitivă.

La 19 ani, Diana Mocanu a renunțat la tot și a descoperit o nouă viață. „Am plecat acasă, am vrut să rămân aproape de părinți pentru că mulți ani am stat departe de ei, m-am plimbat prin țară, m-am relaxat, anii au trecut, am muncit, mi-am întemeiat o familie, m-am bucurat de maternitate. Și am rămas în natație. N-am fugit niciodată de nimeni", sublinia ea pentru Gazeta Sporturilor în 2017.

Fukuoka, amintiri și medalii » Remember înainte ca David Popovici să intre în acțiune la CM din Japonia + Cine a fost vedeta delegației României în 2001
Diana Mocanu cu zâmbetul pe buze în 2001

După 22 de ani, România a descoperit un nou copil, David Popovici, care înoată repede și cucerește medalii. Însă contextele sunt cu totul diferite. 

„A fost mai greu ca la Sydney"

Când s-au întors de la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, Diana a spus: „A fost greu, poate mai greu decât la Sydney". Nimeni nu bănuia ce se ascundea în spatele acestor vorbe. Că fata de 17 ani nu mai găsea motivație, se săturase de apă și de înot.

 „De un an se pregătește pentru aceste Campionate Mondiale înotând câte 25 de km pe săptămână", spunea Laura Sachelarie. Interesant e că atunci acesta atrăgea atenția că bazinul din Brăila era într-o condiție deplorabilă. „Sper că bazinul de la Brăila va arăta a bazin și nu a groapă de gunoi". 

Pare că unele lucruri nu se schimbă. David Popovici îți dorește să se poată antrena iarna în bazinul de la "Lia Manoliu", dar acesta este închis din 2018. 

15.000 de locurieste capacitatea maximă a Marine Messe Fukuoka, Sala A care s-a deschis în 1995 pentru Jocurile Universitare de vară

CV Diana Mocanu

  • Născută pe 19 iulie 1984
  • PALMARES
  • JOCURILE OLIMPICE
  • Sydney 2000 (aur la 100 m spate și 200 m spate)
  • CAMPIONATELE MONDIALE
  • Fukuoka 2001(aur la 200 m spate, argint la 100 m spate)
  • CAMPIONATELE EUROPENE
  • Istanbul 1999 (bronz la 100 m fluture)
  • Helsinki 2000 (argint la 50 m, 100 m și 200 m spate, cu ștafeta de 4x100 m mixt)

Medaliile României la Campionatele Mondiale

ANGAZDĂNR. MEDALIICULOAREA MEDALIEI (ÎNOTĂTORI, PROBĂ)
1982 Guayaquil (Ecuador)1BRONZ (Carmen Bunaciu- 200 m spate)
1986Madrid (Spania) 2 AUR (Tamara Costache- 50 m liber), BRONZ (Noemi Lung – 400 mixt)
2001Fukuoka (Japonia) 4 AUR (Diana Mocanu- 200 m spate), ARGINT (Diana Mocanu-100 m spate), BRONZ (Camelia Potec- 200 m liber, Beatrice Câșlaru- 400 m mixt)
2003Barcelona (Spania) 2BRONZ (Beatrice Câșlaru-400 m mixt, Dragoș Coman- 400 m liber)
2009  Roma (Italia)1BRONZ (Camelia Potec-1500 m liber)
2022Budapesta (Ungaria)2AUR (David Popovici-100 m liber, 200 m liber)

Programul lui David Popovici la Fukuoka

David Popovici a ajuns deja în Japonia și se va pregăti în următoarea perioadă la Tokyo, urmând apoi să ajungă la Fukuoka. El va intra în concurs pe 24 iulie în proba de 200 m liber, în sesiunea de dimineață fiind programate seriile, apoi în cea de seară semifinalele, ultimul act fiind programat pe 25.

Fukuoka, amintiri și medalii » Remember înainte ca David Popovici să intre în acțiune la CM din Japonia + Cine a fost vedeta delegației României în 2001
David Popovici alături de Adrian Rădulescu (antrenor), Dragoș Luscan(preparator fizic) și Marcel Ivan (psiholog) se pregătește la Tokyo

 În următoarea zi, el va înota în serii și semifinale la 100 m liber, finala fiind programată în această probă pe 27 iulie. Întrecerea este transmisă în țara noastră pe AntenaPlay. România va mai fi reprezentată în întrecerile de înot de Mircea Anghel. 

Programul Campionatelor Mondiale de Natație 2023

  • 14-22 iulie »  înot sincron
  • 14-22 iulie » sărituri în apă
  • 15-20 iulie » înot în ape deschise
  • 16- 29 iulie » polo
  • 23-30 iulie » înot
  • 25-27 iulie » sărituri de la mare înălțime

Citește și: 

Anunțul lui David Popovici despre facultatea la care va studia: „Cel mai bun mediu de formare este cel în care ai familia și prietenii aproape”
ÎNOT
Anunțul lui David Popovici despre facultatea la care va studia: „Cel mai bun mediu de formare este cel în care ai familia și prietenii aproape”
Spaniolii de la El Pais au intrat în lumea lui David Popovici » Dorința de a promova România, definiția fericirii, sfatul prețios al mamei și cum l-a ajutat prietena lui
ÎNOT
Spaniolii de la El Pais au intrat în lumea lui David Popovici » Dorința de a promova România, definiția fericirii, sfatul prețios al mamei și cum l-a ajutat prietena lui
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează