SPORTURI  »  ALTELE  »  SCHI ALPIN

EXCLUSIV Conflict aprins în schiul românesc » Ania Caill pune la zid Federația: „România mă ignoră! Nici nu apar în lotul național” » Replică dură: „I-am plătit tot ce se putea, dar ea se compară cu Lindsey Vonn”

Ania Caill +6   FOTO
Ania Caill

Articol de - Publicat marti, 12 februarie 2019 22:25

Ania Monica Caill, 23 de ani, a fost singura schioare din România
prezentă în proba feminină de coborâre de la Campionatul Mondial de Schi din 2019, care a avut loc duminica trecută, la Åre, în Suedia. 

Sportiva cu origini franțuzești a încheiat pe locul 37, la aproape 3 secunde de podium. Ea spune că nu a beneficiat de un staff numeros, cerință obligatorie pentru a putea concura cu succes la acest nivel. Înaintea finalei, aceasta a semnalat printr-o postare pe Facebook dificultățile cu care se confruntă la întrecerea din Suedia.  

Marți, GSP.ro a luat legătura cu Ania Monica Caill, care a explicat pe larg situația cu care s-a confruntat la Campionatul Mondial din Suedia. Sportiva lasă de înțeles că se simte marginalizată de Federația Română de Schi și Biatlon. 

„Nu-mi închipuiam că voi ajunge în situația asta”

„Am fost la Mondial cu antrenorul meu de la club. Eu nu sunt în lotul național. Aparțin de clubul Corona Brașov, singurul care mă ajută din România. Datorită acestui club mai sunt încă pe schiuri

M-am referit în acea postare la faptul că nu am un antrenor care să fie alături de mine tot sezonul, care să fie cu mine și să mă antreneze cu adevărat. Am avut aici un antrenor care m-a ajutat, dar nu e suficient pentru ceea ce aș vrea eu. Am nevoie de o finanțare mult mai mare, iar clubul nu mă poate ajuta suficient. Înainte de o coborâre, toată lumea are 3-4 oameni în staff, care oferă informații despre pârtie, despre cum să ataci o curbă sau cum să schimbi traiectoria. 

Aș vrea să știu și eu motivul clar pentru care să nu fiu în lot și pentru care ei cred că nu sunt de perspectivă. Nu e vorba doar despre mine, ci și despre Ioan Valeriu Achiriloaie și de Alexandru Barbu. Suntem singurii care continuă să se zbată pentru România pe schiuri la acest nivel și nu apărem în lotul național de seniori.

Un conflict real nu a fost, nu a fost ceva concret. Mă zbat să fac rezultate bune și voi continua să fac asta, dar să mi se spună că nu sunt de perspectivă și că rezultatele acestea nu sunt suficiente pentru România. Toate țările externe sunt mândre de rezultatele mele, iar România e singura care mă pune deoparte. 

Nu puteam să-mi închipui vreodată că voi ajunge în această situație! Nu mă așteptam! Aproape toate fetele de la concurs erau cele mai bune din lume, e o probă dificilă, la care ai nevoie de ajutor. Doar eu am făcut asta singură și n-o fac de nebună, ci pentru că am o bază tehnică bună. De asta persist”. 

37e locul pe care a terminat Ania Caill la Campionatul Mondial de săptămâna trecută la proba de coborâre


Ania Caill

„Nu mă aștept la nicio schimbare”

Ania Caill spune că nu se așteaptă ca Federația din România să aibă vreo reacție în perioada următoare, indiferent de rezultatele pe care le-ar obține. 

„Sincer, nu mă aștept la nicio schimbare! Am tot sperat, dar nu s-a întâmplat. Toată lumea era mândră pentru ce am făcut la Olimpiada din 2018, dar apoi nu s-a întâmplat nimic. Sunt conștientă că nici măcar un rezultat foarte bun n-ar schimba lucrurile”, a spus Ania Caill pentru GSP.ro.  

„La 16 ani eram încă în structurile Franței, dar începusem să concurez în niște probe pentru România. Când ești mică ai voie să faci asta. Așa am ajuns să concurez pentru România, atunci a început apropierea de țară. Am fost crescută de mama, care provine dintr-o familie de români.

Toată lumea a fost mândră de România pentru performanța de acolo. Am fost la aproape 3 secunde de podium, ceea ce nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp”
Ania Caill

  • Conflictul dintre Ania Caill și Federație este unul mai vechi
    și a început în octombrie 2017, cu patru luni înaintea startului Jocurilor Olimpice de Iarnă de la PyeongChang. Atunci, s-a decis ca susținerea finanțării sportivei să fie retrasă (GSP a scris pe larg despre acel eveniment- AICI)
  • La Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, Ania Caill s-a clasat pe locul 28 din 39 în proba de coborâre.

„Ar avea nevoie de un staff mai numeros”

Ania Caill i-a avut alături la Mondialul din Suedia pe antrenorii Emilian Focșeneanu și Bogdan Barbu. Aceștia spun că aportul lor nu e suficient și că sportiva ar trebui să primească o susținere mult mai generoasă. 

„La staff-ul tehnic ar fi vrut ea să se refere în postare. Adică mai mulți antrenori, o structură pentru proba de viteză. Probabil la asta s-a referit, nu că n-a avut niciun antrenor. Am fost doi alături de ea. S-a referit la faptul că ar avea nevoie de antrenori care să meargă cu ea tot sezonul. La proba de viteză trebuie să ai un altfel de antrenor, în care să ai încredere, să pui în discuție anumite trasee, să ai un om sau mai mulți care să stea cu tine pe pârtie și să-ți dea informații.

Nu pot să dau mai multe detalii, nu știu cine e de vină. Probabil că au existat tensiuni între ea și Federație în trecut, dar nu pot să vă dau un răspuns”, a spus Emilian Focșeneanu, pentru GSP.ro. 

Federația: „Cum poate spune asta!?”

Prin vocea secretarului general Puiu Gaspar, oficialii Federației Române de Schi și Biatlon s-au apărat, mărturisind că le-au plătit sportivilor români bilete de avion pentru deplasarea din Suedia. 

„Un grup de așa ziși sportivi de performanță își dau în permanență cu  părerea pe Facebook și denigrează Federația sau pe colegii și antrenorii lor. Nu pot să înțeleg cum un sportiv poate spune că a fost singur la un Campionat Mondial, în condițiile în care au fost doi antrenori cu ea. 

Susținerea Federației a fost pentru toți sportivii prezenți acolo. Tot ce a însemnat deplasare și participare la competiție a fost suportat de Federație, nu de către ei sau de clubul la care sunt legitimați.

Voi pregăti toate datele și voi face o conferință de presă cu toate cheltuielile vizavi de rezultatele acestei sportive care se compară cu Lindsey Vonn. A avut staff-ul pe care l-a vrut, a avut tot ceea ce și-a dorit. Vom clarifica toate aceste probleme, cu hârtii și cu extrase de cont, și vom stabili atunci cine are dreptate și cine minte”, a declarat Puiu Gaspar, secretar general al FRSB, pentru GSP.ro. 

„Nu i-am oprit niciodată acestei sportive finanțările, doar nu i-am mai plătit acele «staff-uri» de care vorbește ea, care, practic, nu existau”
Puiu Gaspar, secretar general FRSB


*Biletele de avion plătite de Federație pentru cei trei sportivi români care au participat la Mondialul din Suedia

Ascunde o afecțiune?

Surse din interiorul FRSB spun că Ania Caill ar avea, de fapt, o afecțiune la tendoanele de la genunchi.

Totul s-ar fi aflat în urma unui control efectuat de sportivă la finalul anului trecut, iar problemele ar împiedica-o pe sportivă să poată concura la cei mai buni parametri. 

Vezi și: Ipostază jenantă pentru sportul românesc » Ania Monica Caill, singura sportivă de la Campionatul Mondial de schi fără staff: „Sunt singură tot sezonul! Particip fără informații, fără ajutor”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (3)
robby73
robby73  •  13 Februarie 2019, 13:29
Postat de Leonard Crassas pe 13 Februarie 2019, 09:40

ceva e putred la varf in sporturile de iarna romanesti, care de o viata nu a facut nimic pentru a avea o performanta, la vre-o una din discipline (anul trecut saritorii cu schiurile ). Tara dispune natural de conditii extraordinare, anotimpul hibernal fiind dominant la munte mai bine de jumatate de an. Dar nu este de mirare, daca conducatorii sunt numiti politic ca peste tot, si sunt habarnisti de profesie. Oare nimeni din tara asta nu vrea sa fie cinstit ????

Pai dacă da la sportivi, ce să mai fure ei? Au un buget mic. Dacă mai dau și la sportivi, nu mai sunt bani pentru ei. Grea e viața de oficial la federație. ;-)

2144396482273644
Bog Dan Rhadoo  •  13 Februarie 2019, 09:52

Si eu am fost candva legitimat la un club din Sinaia ,mereu au fost lacune intre club si federatie ,este o rusine deoarece sunt foarte multi copii talentati si sa nu ai nici macar un participant la cupa mondiala . Dar asa a fost de cand lumea si pamantul la noi, in schi nu se investeste , eu cand eram legitimat ne plateau parintii deplasari la nationale si de echipament nu mai vorbesc .Poate gresesc dar ,cand nu ai pe nimeni sa concureze pe plan international nu cred ca nu se gasesc copii competenti ci consider ca la conducerea federatiei este problema .Dar asa e la noi daca nu e fotbal sau tenis nu ne intereseaza !!!

135479786808884
Leonard Crassas  •  13 Februarie 2019, 09:40

ceva e putred la varf in sporturile de iarna romanesti, care de o viata nu a facut nimic pentru a avea o performanta, la vre-o una din discipline (anul trecut saritorii cu schiurile ). Tara dispune natural de conditii extraordinare, anotimpul hibernal fiind dominant la munte mai bine de jumatate de an. Dar nu este de mirare, daca conducatorii sunt numiti politic ca peste tot, si sunt habarnisti de profesie. Oare nimeni din tara asta nu vrea sa fie cinstit ????

Vezi toate comentariile (3)
Comentează