Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 27 iunie 2019 17:49
FR Judo și FR Box sunt federațiile române conduse de analistul politic Cozmin Gușă, respectiv deputatul PSD Vasile Cîtea. De când aceștia au preluat conducerea forurilor amintite, rezultatele tind spre ZERO.
JUDO: „Copiuța” lui Putin
Cosmin Gușă a fost ales președinte al FR Judo în februarie 2017. „Scopul meu e ca în cel mult un an FRJ sa fie cel mai bine organizat for sportiv din România si cel mai bine finanțat din fonduri private”, declara atunci Gușă. Nu știu cât de bine organizat și de bine finanțat e acum judoul românesc, dar pot să spun ceea ce se vede cu ochiul liber, statistic: rezultatele în judoul românesc nu există.
De când domnia sa a preluat fotoliul de președinte, România nu mai există pe tatami. Asta în ciuda faptului că, în ultimele două cicluri olimpice, a avut cele mai bune rezultate din istorie. Cu o singură medalie de bronz, și aceea cucerită la doar două luni de la numire, se poate lăuda Federația Română de Judo sub conducerea lui Cozmin Gușă. Patronul Realitatea TV a schimbat antrenorii, a adus la băieți un sensei din Japonia, patria judoului, dar rezultatele nu se văd.
Cu ajutorul Primăriei Capitalei și pe banii bucureștenilor, domnul Gușă a adus Liga Campionilor și Europa League, competițiile de judo, la București! O mare realizare, numai că aceste competiții nu au ajutat cu nimic judoul românesc, pe sportivii români.
Loturile României de judo au făcut cantonamente în Japonia, ca să învețe de la cei mai buni, mulți bani cheltuiți, dar tot nimic. Oamenii din judo i-au transmis șefului că la judo nu e ca în politică. Degeaba ești prieten cu Marius Vizer, șeful Federației Intenaționale, și vrei să-l copiezi pe Vladimir Putin, cel care-și pune din când în când chimonoul pe el ca să se antreneze! La cum merg lucrurile, la Tokyo 2020 se prefigurează rezultate fără medalii pentru judoul românesc, după trei ediții în care România a ajuns mereu pe podium!
13 și toți 13!
Întrecerile de la Jocurile Olimpice Europene, de la Minsk, au contat, la judo, și pentru Campionatele Europene. Două competiții într-una singură! România a trimis în capitala Belarusului 13 sportivi, 7 fete și 6 băieți. Fiind și criteriu de calificare la Jocurile Olimpice, punctele de aici fiind foarte importante, România a sperat într-un rezultat pe măsură, numai că toți sportivii au fost eliminați în primele două tururi! Au fost șase judoka în turul doi și șapte care au pierdut în chiar primul meci. O situație cu care nu ne-am mai confruntat niciodată până acum!
Rezultatele României la ultimele Campionate Europene
- 2013 1 argint
- 2014 1 bronz
- 2015 1 aur
- 2016 3 bronz
- aprilie 2017 1 bronz (Monica Ungureanu)
- 2018 0
- 2019 0* perioada Cozmin Gușă
Rezultatele României la ultimele Campionate Mondiale
2013 0
2014 1 argint
2015 2 argint
2017 0
2018 0
2019 ? (25 august-1 sept)* perioada Cosmin Gușă
BOX Cu conturile blocate
La box, situația este și mai dramatică, boxul românesc este mort și neîngropat de când Rudel Obreja a demisionat din fruntea federației. A urmat o perioadă foarte tulbure. Leonard Doroftei și-a depus și el demisia, sătul de jocurile de culise. În ianuarie 2016, Vasile Cîtea, deputat PSD de Iași, a fost ales președinte. Fost boxer, Vasile Cîtea a promis alegătorilor că va scoate boxul din gaura neagră în care a intrat. Fără finanțare din partea MTS, cu loturile desființate, noul președinte a lăsat totul de izbeliște.
Oficialii FR Box nu au făcut altceva decât să organizeze niște Campionate Europene de Tineret pe la Brăila, Galați, Tg. Jiu, încercând să plătească datoriile cu banii scoși de pe acolo. Când boxeri precum Paul Arădoaie sau Eugen Jitaru au câștigat titlul continental la categoria sub 22 de ani, în România, federația a și decretat faptul că a ieșit din criză și că în jurul lor se va clădi noua echipă „tricoloră”. Numai că, în momentul în care boxerii români au ieșit afară, la competițiile internaționale, rezultatele nu au mai fost aceleași ca în România!
Au trecut 8 ani de la ultima medalie cucerită de România la un Campionat Mondial, Bogdan Juratoni la Baku 2011, și patru ani de la ultima medalie europeană. Mihai Nistor, la Samokov (Bulgaria) în 2015.La Jocurile Olimpice Europene de la Minsk, din cei 8 pugiliști români înscriși în competiție, șase au pierdut în primul tur și doi în turul doi. Nicio șansă spre fazele superioare pentru "tricolori", care au șanse minime să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Totul se va stabili la Mondialul de la Ekaterinburg, din luna septembrie, dar speranțele sunt mici. Și oamenii de box sunt revoltați. Fostul secretar general, Viorel Sima, a plecat să lucreze în Bahrain, nemulțumit că în România primea de la președintele Câtea 1.000 de lei/lunar! În aceste condiții, nu înțeleg de ce Vasile Câtea nu lasă pe altul dispus să facă mai multe pentru boxul românesc. Și așa vor urma alegeri politice, vor urma bătălii politice, nu e vreme de pierdut pe marginea ringului. Și nu cred că boxul îi mai aduce capital de imagine. Din contră!
Ultimii medaliați români la competițiile de seniori
- CE 2011 Ankara Mihai Nistor, Răzvan Andreiana bronz
- CE 2013 Minsk Bogdan Juratoni argint
- CE 2015 Samokov Mihai Nistor bronz
- CM 2011 Baku Bogdan Juratoni bronz