Articol de Luminița Paul - Publicat duminica, 10 noiembrie 2024 13:40 / Actualizat duminica, 10 noiembrie 2024 13:47
Echipajul feminin de 8 plus 1 al României și Antonio Colamonici au fost recompensați în cadrul galei găzduite de Sevilla cu trofeele pentru Cel mai bun echipaj feminin, respectiv Cel mai bun antrenor pentru 2024.
România a avut un an excepțional în ce privește rezultatele internaționale obținute în canotaj, la toate categoriile de vârstă, performanțele de la Jocurile Olimpice de la Paris având o greutate specială.
Cinci medalii, două de aur și trei de argint, au cucerit „tricolorii” pe apele de la Vaires-sur-Marne, un argument important, dar nu singurul pentru a urma nominalizările pentru trofeele acordate anual de federația internațională. România a fost în luptă la două categorii și a câștigat ambele distincții, prezentate în cadrul unei gale care a avut loc la hotelul Barcelo Renacimiento din Sevilla.
Fetele de la 8 plus 1, dominație totală în 2024
Barca feminină de 8 plus 1, campioană olimpică și europeană în 2024, a fost desemnată Echipajul feminin al Anului. La Jocurile Olimpice, în componența Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu, „tricolorele” s-au calificat direct într-o finală pe care apoi au dominat-o copios.
Au adus astfel a 10-a medalie din istorie a României în această probă la Jocurile Olimpice și a patra de aur, ceea ce o situează la egalitate cu SUA.
De asemenea, fetele au câștigat și titlul european la competiția găzduită în aprilie de canalul de la Szeged, în componența Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu. Al 16-lea obținut în total, din 2007 încoace.
România a concurat cu alte două echipaje pentru trofeu, cel de schif simplu, olandeza Karolien Florijn, și cel britanic de 4 vâsle, compus din Lauren Henry, Hannah Scott, Lola Anderson, Georgina Brayshaw.
Antonio Colamonici, antrenorul anului 2024
A doua nominalizare, de asemenea convertită în trofeu, a fost cea a lui Antonio Colamonici, desemnat Antrenorul Anului. Tehnicianul care a venit în 2016 în România a influențat în mod semnificativ evoluția rezultatelor tricolore în această perioadă. „Experiența sa de canotor i-a modelat filosofia de antrenor, în special focusul său pe metode științifice și coeziunea echipei, care au devenit repere ale carierei sale”, se arată în motivația pentru acordarea distincției.
În acest an, sub supravegherea italianului, România a totalizat 5 medalii olimpice, două de aur, 3 de bronz, și 8 europene la seniori, dintre care 4 de aur, două de argint și două de bronz.
Colamonici a fost ales din grupul de cinci nominalizați, în care s-au mai aflat antrenorii: Heino Zeidler (Germania), Nick Baker (Marea Britanie), Darren Whiter (Marea Britanie) și Freek Robbers (Olanda).