Alte știri din fotbal
„Asta e cel mai important pentru mine!” » Ce a remarcat Marius Șumudică la finalul victoriei din Cupa României
2
Ședință de urgență în Bănie! Rotaru a schimbat planurile, Gâlcă e forțat să plece » Cine poate sta pe bancă la Universitatea Craiova - FCSB
1
Liviu Ciobotariu, nemulțumit de meciul cu Rapid: „Nu este ok. Trebuie să analizez foarte bine”
0
Rapid, start cu dreptul în Cupa României Betano » Boupendza și Pop au adus victoria la Botoșani
8
Știri din fotbal internațional
Atletico Madrid, aproape de o rușine în Cupa Spaniei! Salvată de jucătorul pe care a plătit aproape 100 de milioane de euro
0
Gazzetta dello Sport, articol amplu despre Horațiu Moldovan: „Portarul renașterii lui Sassuolo”
0
Discurs electrizant al tânărului antrenor de la Ajax: „Cei din autocar joacă dându-și viața pentru club. Rămâneți alături de noi, ajutați-ne și continuați să ne susțineți!”
0
Florinel Coman, decisiv în victoria lui Al-Gharafa » La ce cifre a ajuns fostul jucător de la FCSB
3
Lifestyle
Anunțul făcut de Valentina Pelinel după 6 ani de căsnicie cu Cristi Borcea: „Am ajutor, așa este, însă eu sunt cea care se ocupă în cea mai mare parte de tot”
0
Cuplul care a atras toate privirile la Gala Balonului de Aur » S-au cunoscut prin intermediul Wandei Nara
2
Cea mai sexy nevastă de fotbalist din România a șocat cu ultima apariție în public » Probleme mari: „Sunt la un pas de anorexie, el mi-a spus să fiu mai atentă”
10
În plin divorț, soția lui Bogdan Vasiliu, rapidistul reținut de DNA, a transmis un mesaj neașteptat: „Mi-am făcut duș, m-am fardat...”
15
Interlopul Casius Clay din Brăila a fost prins după opt ani de când a ...
Libertatea
Rublev, un rus cu probleme cu capul: au apărut imaginile șocante ale crizei ...
Adevărul
Mircea Rednic a întârziat la conferinţa de presă. Motivul trist: ”Vin de la ...
ObservatorNews
Are doar 18 ani și e o tânără speranță a motorsportului românesc: „Gata cu femeia la cratiță, bărbatul la muncă. S-au schimbat rolurile”
Daca eram in locul Georgiei, teoretic jucam in optimi cu castigatoarea dintre Olanda si Georgia din liga secunda, adica ne trebuia doar o victorie contra uneia dintre ele, asa am avut nevoie sa le invingem pe ambele. Sigur ca a fost si noroc, am evitat grupa Serbiei, cea care era de evitat, pana si din grupa cu care ne-am imperecheat din prima liga am prins-o pe cea care continea outsidera. Pentru ca valoric Serbia trebuia inclusa in prima liga valorica si Georgia tinuta in a doua. In realitate, cred ca atunci ne puteam califica la Mondiale de pe locul 9, daca nu gresesc, dar nu mai faceam sferturi, e adevarat. Legat de schimbul de generatii al olandezilor, habar nu am, nu cunosc jucatorii olandezi dupa nume, stiu insa ca in plin schimb de generatii de vreo 2-3 ani e Romania, deci mi se pare echitabil. Dar e un schimb complet reusit. Si bineinteles, cum am spus, bine ca am invins totusi China, acum era chiar groaznic de dureros sa vedem China luand locul Africii de Sud la JO. Pana la urma au reusit, meritat, bravo lor!
Nimeni nu i-a luat in calcul pentru ca erau considerati in liga a doua, cum ar veni, insa au avut oarecum noroc pentru ca au picat cu Olanda, echipa ce trece printr-un schimb de generatii. Daca ar fi fost in locul Georgiei, de exemplu, probabil ca nu ar fi avut sanse mai mari, insa orice ar fi fost posibil, Bogdan Rath dovedindu-se un antrenor bun care a scos dintr-un lot ce nu spunea mai nimic ceva de calitate si care ar putea avea rezultate bune in perioada urmatoare. In ceea ce priveste Kazahstanul as putea spune ca acele meciuri cu nationalele puternice de care amintesti au fost cateva picaturi intr-un pahar cu apa, asa si Feroe a castigat cateva meciuri intr-o perioada scurta cu cateva nationale de top, urmata apoi de revenirea in mediocritate, aspect pe care si Romania l-a cunoscut ulterior retragerii din activitate a lui Cosmin Radu, un sportiv exceptional si cu rezultate pe masura in campionatul croat. Probabil asa o fi fost la acel turneu, insa mereu mi s-a parut ca Radu a fortat mai mereu nota, ceea ce l-a facut sa fie mai mereu in conflict cu federatia, for care a crezut ca poate trece cu usurinta peste "mofturile" unui jucator cu o personalitate mult prea puternica pentru ambitiile celor din federatie, aspect care probabil a dus si la seceta calificarilor la turneele finale ulterioare.
Depinde cum vedem lucrurile. Pot spune ca au clacat cu Canada in 2008, erau destul de cert favoriti ai nostri, jucau acasa. Totusi, de cele mai multe dati, s-au autodepasit, ei nici acum nu erau bagati in seama pentru calificarea la JO, nimeni nu ii lua in calcul acum 2 luni. Si au pierdut la 3 goluri (rezultat chiar mincinos as spune) meciul decisiv in fata unui colos. Editiile trecute, cu o nationala in evident declin, cumva s-au batut de fiecare data pentru JO, parca s-ar transforma cand vine vorba de Jocurile Olimpice. Da, se pare ca se relaxeaza in meciurile de clasament, acelea au fost praf tot timpul. Legat de acel meci cu Kazahsta, in primul rand Kazahstan pe atunci avea o echipa destul de solida (incomparabil cu ce au avut la aceste Mondiale), stiu ca au facut cateva meciuri destul de stranse cu nationale puternic in perioada aia. Dar mai mult de atat, cred ca meciul a fost trantit, imi amintesc ca era un conflict intre tot lotul si proaspatul selectioner Hagiu, care fusese impus la nationala in detrimentul dorintei jucatorilor. Daca bine imi amintesc Radu Cosmin a si refuzat convocarea la acel Mondial si parerea mea de atunci a fost ca au pierdut intentionat acel meci, au cam boicotat acel turneu. Asta cred. Sigur, probabil nu se gandeau ca va fi ultimul in urmatorii 10 ani la care nationala urma sa participe.
Erata pentru mesajele anterioare: De nationala de rugby in confruntarile cu nationale de acelasi nivel, nu mai zic, desi au avut si cateva meciuri reusite. Dar cand imi aduc aminte ca acum cativa ani au pierdut cu Kazahstan, nu ar trebui sa ma mai mire nimic. PS Am scris prea mult si nu mi-am dat seama ca am depasit limita caracterelor impuse pentru fiecare comentariu. Mea culpa!
Inca un amanunt interesant legat de Serbia si Muntenegru: cand au fost impreuna nu s-au dat jos de pe podiumul mondial, insa cand au devenit independente, Serbia a fost mai mereu in fata fostilor aliati, probabil si dintr-un alt aspect. Serbia a avut infrastructura si logistica pusa la punct, pe cand muntenegrenii au inceput de la zero, si asta a fost valabil in toate sporturile. Gandindu-ma la fosta Yugoslavie, doar Croatia si Slovenia au reusit sa se impuna rapid in sportul european si mondial, iar ceea ce au reusit slovenii mi se pare incredibil. O tara cu doar doua milioane de locuitori are echipe de top in baschet, volei, handbal, hochei, in fiecare disciplina a sporturilor de iarna au cel putin un reprezentat in elita, chiar si in fotbal as putea spune ca au o echipa decenta. Revenind la polo, e interesant de urmarit aceasta lupta intre fostele tari din spatiul Yugoslav, probabil de aceea au ajuns la un nivel superior Romaniei dpdv sportiv, pentru ca dpdv istoric au multe de impartit, reusind sa se debaraseze de un trecut destul de nociv pentru ele, spiritul de lupta si nationalismul fiind la un nivel superior altor natii.
La campionatele mondiale din ultimele doua decenii Italia, Spania, Grecia, Ungaria, Serbia si Croatia si-au impartit medaliile intre ele, si interesant este ca tocmai Croatia are cele mai multe prezente pe podium dintre toate tarile enumerate mai sus. Bine, este o concurenta atat de mare intre ele, incat e aproape imposibil ca una sau alta sa domine pe o perioada indelungata. Diferentele sunt atat de mici, incat forma de moment este decisiva in astfel de infruntari la varf intre asemenea nationale foarte puternice, poate doar in baschetul masculin european sa fie tot atatea nationale care sa se lupte pentru primul loc, chiar daca Franta si Spania au cam pus monopol pe locul intai, pana si marea SUA cu toti jucatorii ei din NBA, chiar daca de rang 2, au inceput sa tremure in fata celor 2 tarii enumerate anterior, mai nou si Germania luand titlul mondial. Nu cred ca exagerez prea mult, Rusia are totusi doua medalii de bronz dupa destramarea URSS, dar probabil a fost ca Romania care a mai beneficiat o perioada de timp de sportivii formati inainte de ’89, insa intr-adevar in ultimii ani au decazut destul de mult, ceea ce a fost bine pentru restul echipelor. Legat de aspectul psihologic, m-am gandit mai mult la echipa nationala de handbal, mai ales ca au fost in top mult timp, generatia Neagu jucand de la egal cu marile echipe ale vremii si au clacat de multe ori, exceptia fiind la editiile unde au ajuns pana in faza finalelor. De nationala de rugby in confruntarile cu nationale d
Bine, vorbim de prezent si atunci Spania, Italia, Grecia, par echipe superioare de pilda Croatiei. Da, istoric stim ce serie de rezultate a avut Serbia acum cativa ani, domina polo-ul cam ca Norvegia handbalul feminin, ne amintim finalele dintre ei si croati, dar acum vreo 2-3 ani sarbii decazusera destul de mult, Muntenegru ajunsese peste ei. Si-au revenit rapid insa, a fost o perioada scurta, croatii insa nu mi se par exceptionali la ora actuala, au facut turneul foarte bun de la ei acasa, da, au scos acum si Serbia, oricum cele 2 echipe ex-iugoslave mi se par momentan sub Spania si Italia, discutabil si sub greci. Legat de Rusia cred ca exagerezi putin, nu erau chiar o forta (poate acum multi ani, mai degraba sub forma URSS), da, erau o echipa soliduta, cam de nivelul nostru, la un moment dat cam disparusera si ei de prin primele 8 europene, apoi si-au mai revenit, dar departe de a fi vreo forta in istoria recenta. In schimb au crescut mult echipe precum Georgia si Olanda, clar echipele cu cel mai evident progres european. Imi amintesc si de canadieni, erau decenti, imi amintesc foarte bine barajul pentru JO de la Oradea (mare dezamagire), acum au ramas si ei in urma. Legat de aspectul psihologic al alor nostri, totusi au avut momente admirabile, destule, care au aratat cam opusul a ce spui tu. Meciuri foarte stranse contra unor nume grele. Ca cedeaza pe final, da, o fac cu echipele net superioare dpdv fizic, e ceva normal in sport in general in duelurile dezechilibrate.
Intr-adevar, Franta a fost mai mereu in urma celor 7, insa nu ma asteptam sa-i bata tocmai pe unguri, maghiarii, sarbii si croatii au asa, o aura de echipe invincibile, mereu abonate la podiumurile turneelor finale, si din cand in cand aparand cate o nationala a Spaniei, Italiei, Greciei, Muntenegrului sau Statelor Unite. In principiu sunt 8 din Europa, pentru ca Rusia era mai mereu calificata in sferturi atunci cand avea voie sa concureze in competitile sportive, iar daca nu erau rusii erau romanii, pentru ca in ultimii 20 de ani i-am cam batut pe la turneele finale, fiind cam singura echipa de top cu care ne masuram fortele de la egal la egal, cu restul daca aveam o victorie la cativa ani. Nu-mi amintesc, insa nu cred ca avem vreo victorie cu Ungaria sau Croatia, sau daca sunt, acele victorii sunt de foarte mult timp. Pana acum cativa ani contau si canadienii, meciurile cu ei erau interesante si stranse, insa de cele mai multe ori Romania era infranta, multe baraje de calificare la turneele olimpice sau mondiale erau pierdute tocmai cu purtatorii frunzei de artar. Cand vine vorba de meciuri fara miza, si nu numai, trebuie sa ne amintim ca la nivel de nationala Romania are o lipsa crasa de mentalitate coroborata cu un nivel de pregatire psihologica scazuta, mergand pe principiul incepe bine-termina slab, si tocmai de aceea imi e greu sa urmaresc un meci al echipei nationale. Cum Doamne iarta-ma sa castigi la penaltiuri cu Israel, o echipa practic inexistenta in polo? Dar can
Da, in mod cert exista o diferenta intre primele 8, teoretic, din Europa si restul. Bine, pareau 7+Franta, acum marea surpriza cumva plutea in aer, maghiarii fiind decimati si de accidentari la European, cu 2 competitii majore intr-o luna, calificati de mult la JO si campioni mondiali en-titre... cumva inteleg ca li s-a terminat benzina. Totusi, meciul Muntenegru - Romania a aratat ca in unele momente si plutonul de dupa top poate sa se apropie de echipele tari, sigur ca exista o diferenta si intre valoarea echipei muntenegrene fata de Grecia, Spania, Italia, Ungaria, dar sunt echipa tare. Cred ca un meci cu Australia ar fi fost unul echilibrat pentru noi totusi, da, ne-a avantajat duelul intre cele 2. Vreau sa mentionez totusi ca SUA nu e chiar doar o echipa ce se mai strecoara prin top 10, e chiar o echipa foarte solida, facand frecvent meciuri foarte stranse cu echipe de top, chiar castigate cateva, inclusiv la Doha au facut egal cu Muntenegru si au pierdut la un gol cu Italia. Si nu prea a existat niciun echilibru in meciul dintre ei si Australia. Personal, cred ca sunt favoriti certi cu noi, mai ales ca din ce am vazut in ultima vreme, tratam foarte superficial meciurile de clasament, cred ca asa se explica diferenta mica contra Chinei. Imi amintesc de pilda meciurile de clasament de la Euro 2022, am batut la penaltyuri Israelul si am pierdut 17-1 contra Serbiei. Numai ca aici conteaza acest loc imediat sub linia pentru JO, in caz ca... Bine ca i-am batut pe chinezi!
Continuare mesaj anterior: astfel de anomalii ar trebui eliminate, Africa de Sud la polo sau Groenlanda la handbal fiind doar cateva exemple, sistemul cu divizii valorice de la hochei este mult mai echitabil.
Conectează-te la contul tău pentru a adăuga comentarii.