Articol de Mirela Neag - Publicat joi, 12 iunie 2008 00:00
Loturile naţionale de sărituri cu schiurile se pregătesc în aceste zile pe trambuline din Austria alături de campioni olimpici.
În România, săriturile cu schiurile s-au născut a doua oară. Nu că ar fi existat vreodată mari performanţe în această disciplină de iarnă, ci pentru că la ora actuală, în ţară nu există baze de pregătire civilizate. Trambulinele din România sînt vechi, din lemn, iar copiii se antrenează mai mult în noroi decît pe zăpadă sau pe iarbă artificială.
În urma parteneriatului semnat anul trecut între FR de Schi şi OMV, săritorii români se află acum, pentru a treia oară, într-un cantonament de pregătire în Austria, la Villach, unde sînt patru trambuline: K15, K30, K60 şi K90 m. În acest loc se pregătesc, pe timp de iarnă sau vară, săritorii austrieci, printre care se numără campionii olimpici Thomas Morgenstern, Christoph Bieller şi Martin Koch.
Veteranul loturilor naţionale este Andrei Balasz, de 22 de ani. Este urmat, ca vîrstă, de băieţi de 14, maximum 16 ani. În rest, numai copii. “Ca să ne dăm o şansă, am pornit de la zero. Am selecţionat copii în care să investim şi de la care peste cinci-zece ani să aşteptăm rezultate”, a declarat Puiu Gaşpar, secretarul FR Schi şi Biatlon.
Antrenamentele de pe trambulinele de la Villach sînt supervizate de Paul Ganzenhuber, cel mai mare antrenor al săritorilor din Austria. El a creat centrul “Schigymnasium Stams”, o bază de pregătire de tipul celei de gimnastică de la Deva.
Tupeu de copil
24 dintre cei 33 de sportivi români ce se pregătesc în Austria sînt copii cu vîrste cuprinse între 7 şi 12 ani. Nu au nici o teamă de a sări de pe trambuline. Unii dintre ei nu sînt mulţumiţi că sînt ţinuţi doar pe trambulinele de 15 şi 30 de metri. Vor şi pe cea de 60 de metri. “Mi-a fost frică doar prima dată cînd am sărit. Apoi a fost numai plăcere. Poate o să mă lase pînă plecăm să sar şi de la K60”, a mărturisit Eduard Tarok (11 ani). Înaintea şedinţei de sărituri, copiii exersează elanul la baza pîrtiilor (foto).
4 români au primit puncte în clasamentul Cupei FIS în 2008 (Mihai Damian, Andrei Balazs, Szilvester Kosma, Remus Tudor).
În Top 10
Parteneriatul dintre FRSB şi OMV are ca punct terminus clasarea unui român în Top 10 mondial după zece ani de la semnarea înţelegerii. Pînă atunci, vor fi construite două, trei baze de pregătire în România, prima urmînd a fi demarată în această toamnă, la Săcele.
“O să daţi un campion în zece ani”
Paul Ganzenhuber antrenor Austria
“Românii trebuie să profite din plin de şansa de a se pregăti cu noi, în Austria”.
Martin Koch campion olimpic 2006
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”