SPORTURI  »  ATLETISM  »  JOCURILE OLIMPICE

A fost suspendată și a rămas fără medalia de la Jocurile Olimpice după 12 ani de la „cea mai murdară” cursă din istorie

Tatyana Tomashova / Foto: Imago Images
Tatyana Tomashova / Foto: Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 04 septembrie 2024 12:36 / Actualizat miercuri, 04 septembrie 2024 13:15

Tatyana Tomashova (49 de ani), atletă rusă medaliată cu argint la Jocurile Olimpice din 2012 în proba de 1.500 de metri, a fost suspendată 10 ani pentru încălcarea regulilor antidoping la întrecerea sportivă de la Londra. Tatyanei i-a fost retrasă, de asemenea, medalia după 12 ani.

Tatyana Tomashova a primit, în 2012, medalia de argint, după ce alte două finaliste în proba de 1.500 de metri au fost suspendate.

Tatyana Tomashova, într-un scandal de dopaj încă din 2008

Tomashova a ieșit campioană mondială în 2003 şi 2005. Ea s-a numărat printre cele şapte sportive ruse care au primit suspendări de doi ani pentru manipularea probelor de dopaj în 2008.

Ulterior, Tomashova a revenit în activitate, dar a fost suspendată din nou, după ce a fost depistată pozitiv în 2021 pentru steroizi anabolizanți la retestarea probelor sale în afara competiției din 21 iunie 2012 și 17 iulie 2012.

Decizia TAS în cazul Tatyana Tomashova

„Sancţiunea adecvată aplicabilă încălcărilor multiple ale normelor antidoping este impunerea unei perioade de zece ani de ineligibilitate, începând din această zi", a anunţat, marţi, Tribunalul de Arbitraj Sportiv, citat de agenția de presă britanică Reuters.

De asemenea, TAS a confirmat anularea tuturor rezultatelor obţinute de către Tomashova de la 21 iunie 2012 până la 3 ianuarie 2015. Este consemnată astfel pierderea oricăror titluri, premii, medalii, puncte și sume de bani.

„Cea mai murdară” cursă din istorie

Întrecerea feminină de 1.500 de metri de la Londra 2012 este adesea descrisă drept „cea mai murdară” cursă din istorie. Șase dintre primele nouă finaliste au încălcat reglementările antidoping înainte sau după cursă.

Turcoaicele Asli Cakir Alptekin şi Gamze Bulut au terminat pe primele două poziții, dar au fost descalificate câțiva ani mai târziu. Alptekin ispăşise anterior o interdicţie de doi ani pentru dopaj.

Maryam Yusuf Jamal, născută în Etiopia şi originară din Bahrain, a primit ulterior medalia de aur, deși terminase cursa inițial pe locul al treilea. Tomaşova a obţinut argintul de pe locul al patrulea, în ciuda interdicţiei sale din 2008, iar acum i-a fost retrasă medalia.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Sandi” surâde în „orezărie” » Poli Iași a răpus-o pe Universitatea Craiova, la debutul lui Săndoi, pe un gazon imposibil
Superliga
„Sandi” surâde în „orezărie” » Poli Iași a răpus-o pe Universitatea Craiova, la debutul lui Săndoi, pe un gazon imposibil
Cum s-a descurcat Horațiu Moldovan la debutul pentru Sassuolo » Ce notă i-au dat italienii
Campionate
Cum s-a descurcat Horațiu Moldovan la debutul pentru Sassuolo » Ce notă i-au dat italienii
SFÂȘIETOR! A plâns 11 minute la telefon când a aflat vestea morții lui Gigi Mulțescu: „Dascălul meu, tatăl meu, fratele meu! De ce te-ai dus așa curând? Eram o echipă, simt că nu mai am mâini și picioare”
Superliga
SFÂȘIETOR! A plâns 11 minute la telefon când a aflat vestea morții lui Gigi Mulțescu: „Dascălul meu, tatăl meu, fratele meu! De ce te-ai dus așa curând? Eram o echipă, simt că nu mai am mâini și picioare”

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  04 Septembrie 2024, 16:11

Nu prea sunt de-acord cu premierea sportivilor in functie de locurile ocupate in spatele sportivilor dopati. Mai ales intr-o cursa de fond sau semifond, sunt curse tactice, adversarii influenteaza, e scaparea celor care lasa sportivii dopati sa intre in cursa, insa fara ei, cursa ar fi aratat cu totul altfel, mi se pare complet nesugestiv sa consideri ca locul 2 ar fi fost locul 1 daca se dovedeste ca locul 1 a fost dopat. Exemplu concret, anul acesta la Paris, Femke Bol medaliata cu bronz la 400 garduri, cu siguranta fara campioana olimpica din SUA in cursa, aceasta ar fi luat aurul desi a terminat pe 3. Daca cumva aceea se dovedeste ca a fost dopata, Bol ar putea oricand sa conteste aurul sportivei care a venit pe 2, pe care ar fi batut-o aproape sigur daca castigatoarea nu lua startul, insa Bol a schimbat complet strategia cursei pentru a avea o sansa, s-a taiat pe finish, lucru ce cel mai probabil nu s-ar fi intamplat daca nu o avea ca adversara.

TheWizardOfOz
TheWizardOfOz  •  04 Septembrie 2024, 13:29

6 din primele 9 au fost suspendate? Înseamnă că nu le-au controlat prea bine pe celelalte 3.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează