SPORTURI  »  BOX  »  SPECIAL

FOTO Gazeta a mers pe urmele lui Lucian Bute la Sighetu Marmaţiei » Poveşti cu "Lucică Moroşanu'"

În această sală din Sighetu Marmaţiei a crescut cariera de boxer profesionist a lui Bute +4   FOTO
În această sală din Sighetu Marmaţiei a crescut cariera de boxer profesionist a lui Bute

Articol de - Publicat miercuri, 01 mai 2013 00:00 / Actualizat marti, 30 aprilie 2013 20:10

Mihai Lauruc l-a adus pe sportiv în Maramureş şi l-a antrenat pînă la plecarea acestuia în Canada: actualul preşedinte al boxului profesionist din România rememorează episoade neştiute din tinereţea lui Bute în avancronica partidei românului cu Jean Pascal, din 25 mai.

Înainte de "gloria canadiană" au fost cantonamentele la Ocna Şugatag şi anii cînd Bute era considerat fără perspective. "În '99, cînd l-am preluat, aproape nimeni nu mai credea în el", începe Mihai Lauruc, omul care l-a adus pe Lucian la 500 de kilometri de Pechea natală, tocmai la Sighet. De ce? "Flerul, dar mai ales dorinţa de a întinde o mînă către cineva care era la pămînt!".

"Ce-ţi trebuie gloaba asta!?"
Lauruc vorbeşte franc în sediul Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România, pe care o prezidează. Aparţine unei comunităţi slave cu 68 de milioane de trăitori şi e membru în Consiliul Mondial al Rutenilor.

Continuă domol: "Lucian avea 19 ani cînd l-am adus. M-au luat mulţi peste picior: «Ce-ţi trebuie gloaba asta!?». Era cît uşa de înalt şi foarte slab. Uite-aici a dormit şi-a mîncat!". Braţele fostului boxer Lauruc indică tocmai camerele sediului. "Aici era bucătăria, aici cînta formaţia pentru băieţi! Aveam 6 din 8 boxeri ai lotului naţional!".

Botezul de la Sighet
Cum era Bute la 20 de ani? "Timid şi cu un bun-simţ uluitor. Ne aveam ca fraţii, eram 20 de băieţi, «trupa de şoc» la distracţie! Cînd mergeam în discotecă, uaiii! Ce-l mai iubeau fetele pe Lucică!", spune un fost coleg sighetean de-ai lui Lucian. Imaginea de băiat cu lipici la fete e confirmată de Lauruc, prin episodul "botezul de la Sighet".

"O femeie de vreo 50 de ani, cam urîtă şi «voluminoasă», cîntăreaţă amatoare, s-a îndrăgostit nebuneşte de Lucian. Ajunsese să ştie toate datele partidelor lui, adversarii, rezultatul, tot! Ei bine, colegii boxeri i-au făcut botezul: la o cîntare, au prins femeia asta într-un colţ şi l-au pus pe Lucică s-o muşte de fund! Şi azi cînd o văd pe străzile din Sighet, femeia asta întreabă de Lucian! După meciul cu Froch a plîns două zile!", spune Mihai Lauruc.

Miza perfectă la pariuri
În drum spre ringul în care se pregătea Bute, aflăm detaliile ascensiunii: "Lucian avea doar 60 de kilograme. Am realizat împreună cu un nutriţionist din Baia Mare un program complex şi l-am adus la 91 de kilograme", continuă fostul antrenor. Şi punctează mîndru: "Loviturile de jos le-a învăţat de la mine. O spun cu toată modestia: stătea deseori cu braţele sus, iar asta nu-l avantaja, la alonja lui. Iar upercutul de stînga e «opera» lui Vaştag".

Lauruc dezvăluie rîzînd şi un detaliu interesant: "La multe meciuri de-ale lui Bute pariam în tribune cu localnicii. Cine cîştigă, în ce repriză şi cum. Ştiam perfect, spre exemplu: Lucian, runda 3, minutul 2. Tot cîştigam, pînă s-au prins oamenii şi nu mă mai primeau la joc!".

"Staff-ul l-a distrus! Cu Pascal, înapoi la stilul său!"
Bute a terminat liceul la Sighet şi facultatea la Baia Mare. Sportivii lui Lauruc erau plătiţi regeşte şi nu le lipsea nimic. "La un singur meci, Lucică a primit 200 de milioane lei vechi, vreo 800 de milioane acum", povestesc prietenii lui din Sighet. O singură umbră vine pe faţa maramureşenilor: cînd vorbim de înfrîngerea lui Bute cu Froch.

"Staff-ul l-a distrus pe Lucian! Să fim serioşi: a pregătit o tactică dezastruoasă pentru stilul său! Bute a stat «mic» şi s-a luat la bătaie cu Froch, cînd ar fi trebuit să procedeze cum ne-a obişnuit: 3-4 reprize elegante, apoi nimicire!", comentează scurt Lauruc. Şi încheie cu un sfat pentru Lucian în aşteptarea partidei din 25 mai: "Pascal e mai tare decît Lucian, ăsta e adevărul, ca să învingă trebuie să boxeze inteligent, în stilul său, nu făcînd experimente!".

2011 este anul în care Lucian Bute a devenit Cetăţean de Onoare al Sighetului, declarînd atunci: "Maramureş e o parte din sufletul meu"

"Cînd nimeni nu credea în Lucian, ştiu că i-am dat un rucsac lui Doroftei şi i-am spus: «Ai grijă că acesta aparţine viitorului campion mondial, Bute!»" (Mihai Lauruc, antrenorul lui Bute în perioada 1999-2003)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a decis! Așa va arăta primul „11” cu Midtjylland din Europa League » Jucătorii „săriți” din schemă
Europa League
Gigi Becali a decis! Așa va arăta primul „11” cu Midtjylland din Europa League » Jucătorii „săriți” din schemă
CFR Cluj poate face un profit incredibil: ofertă uriașă pentru Louis Munteanu! Nelu Varga, pentru GSP: „Discutăm în iarnă”
Superliga
CFR Cluj poate face un profit incredibil: ofertă uriașă pentru Louis Munteanu! Nelu Varga, pentru GSP: „Discutăm în iarnă”
Porumboiu a dat verdictul la toate fazele controversate de arbitraj din meciul Universitatea Craiova - FCSB, la GSP Live: „Ce să fie altceva, vrea să îl împuște?”
Superliga
Porumboiu a dat verdictul la toate fazele controversate de arbitraj din meciul Universitatea Craiova - FCSB, la GSP Live: „Ce să fie altceva, vrea să îl împuște?”

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (2)
carmenuca
carmenuca  •  03 Mai 2013, 17:11

Hai Lucian!

nusu_d
nusu_d  •  01 Mai 2013, 15:10

Da, interesant. Mihai Lauruc l-a ajutat pe Bute mult mai mult decat altii si nu l-am vazut niciodata sa se urce pe ring la meciurile lui, sa se bage cu japca in poze sau agatandu-se de centura cu mainile cum faceau alti penibili pina mai ieri ;-)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează