Articol de Mitică Docan - Publicat duminica, 26 august 2012 00:00 / Actualizat duminica, 26 august 2012 22:18
Belgianul Philippe Gilbert (BMC) a obţinut prima sa victorie a sezonului, după ce l-a întrecut pe spaniolul Joaquim Rodriguez (Katusha) într-un sprint în doi, disputat în Barcelona. Rodriguez continuă să îşi mărească pas cu pas diferenţa faţă de rivalii principali din Turul Spaniei
Ultima oară cînd Turul Spaniei a vizitat Barcelona, germanul Jan Ullrich era îmbrăcat în tricoul de lider, iar ploaia, traseul sinuos şi o grevă a cicliştilor conduşi de ONCE făceau ca organizatorii să pornească un război de uzură cu autorităţile oraşului. S-a întîmplat în 1999 şi a fost nevoie de 13 ani, nouă etape şi 197 de kilometri pentru ca plutonul să escaladeze din nou Montjuïc (Dealul Evreilor) şi să deseneze o linie de sosire în faţa Stadionulul Olimpic, fosta casă a celor de la Espanyol. Cu Joaquim Rodriguez pe post de port-drapel, liderul competiţiei fiind născut chiar în capitala Cataluniei, intrarea în Barcelona s-a anunţat una de gală, mai ales că escaladarea Dealului Evreilor a propus şi o căţărare scurtă, nervoasă, perfectă pentru atacanţi.
Mickael Buffaz (Cofidis), Bert-Jan Lindeman (Vacansoleil), Javier Chacon (Andalucia) şi Martijn Maaskant (Garmin-Sharp) s-au gîndit că mîine au de făcut unul dintre cele mai lungi transferuri între etape, de 1200 de kilometri, şi au plecat primii din pluton. Cursa a fost destul de apatică, majoritatea rutierilor tînjind după prima zi de pauză, dar asta nu a însemnat că echipele oamenilor de clasament general nu au controlat ostilităţile. Cu un avantaj maxim de cinci minute, cei patru din grupul fruntaş şi-au dat seama că sînt mai multe şanse ca robotul Curiosity să găsească un acordeon pe Marte, decît să înşele plutonul şi au cedat cu 23 de kilometri înainte de final.
Uluitor sau nu, plutonul a mers în grup compact pînă la poalele căţărării, întins bine de Katusha, după care a abordat Montjuïc în goană după Contador, care a decis să se dezmorţească pentru cîteva sute de metri. În învălmăşeala generală provocată de o căţărare de categoria a treia pe care toţi cred că o pot stăpîni, dar puţini i-o pot lua în faţă, Joaquim Rodriguez a accelerat puternic, dezvoltînd acea energie tipică micuţului rutier spaniol. Roşul tricoului de lider în clasamentul general a acţionat ca un magnet pentru tunicile de la BMC, Alessandro Ballan încercînd muntele cu degetul, dar doar Philippe Gilbert supravieţuind pantelor.
Fără să reuşească să ţină pasul, Contador, Froome şi Valverde au trebuit să se mulţumească cu locul din pluton, în timp ce în faţa cursei s-a conturat un duo cîştigător. Gilbert şi Rodriguez au colaborat suficient de bine cît să nu-şi cedeze victoria unul altuia, la final, dar belgianul mai masiv şi călit în sprinturile curselor clasice a vuit pe lîngă rutierul în vîrstă de 33 de ani şi a obţinut îndelungatul succes după care tînjea de cînd aleargă sub culorile lui BMC. După un sezon nefast, Gilbert a terminat în fruntea liderului cursei spaniole, pe şoselele din oraşul natal al acestuia, a treia victorie în Vuelta, Marele Tur care îi prieşte cel mai mult.
Clasamentul etapei:
1 Philippe Gilbert (Bel) BMC 4:45:28
2 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha
3 Paolo Tiralongo (Ita) Astana 0:00:07
4 Tomasz Marczynski (Pol) Vacansoleil0:00:09
5 Daniele Bennati (Ita) Radioshack-Nissan
6 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar
7 Nacer Bouhanni (Fra) FDJ-Big Mat
8 Gorka Verdugo Marcotegui (Spa) Euskaltel - Euskadi 0:00:12
9 Gianni Meersman (Bel) Lotto
10 Igor Anton (Spa) Euskaltel
Clasamentul general:
1 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 34:44:55
2 Christopher Froome (GBr) Sky 0:00:53
3 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank 0:01:00
4 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar 0:01:07
5 Robert Gesink (Ned) Rabobank 0:02:01
6 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha 0:02:08
7 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale 0:02:34
8 Igor Anton (Spa) Euskaltel 0:03:07
9 Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank 0:03:18
10 Bauke Mollema (Ned) Rabobank 0:03:27