Articol de Mitică Docan - Publicat sambata, 05 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 05 ianuarie 2013 11:53
Americanul Lance Armstrong ar putea recunoaşte că a folosit substanţe interzise şi că a orchestrat un program de dopaj sistematizat în cadrul echipelor la care a evoluat. Informaţia este anunţată de cotidianul american New York Times, care citează surse apropiate fostului ciclist
NY Times scrie că presiunea vine din colţuri diferite, dar mai ales din partea donatorilor bogaţi ai fundaţiei înfiinţate de Lance Armstrong, Livestrong. Donatorii vor ca Armstrong să mărturisească pentru a-şi salva cît de cît reputaţia făcută praf la sfîrşitul anului trecut, atunci cînd a fost radiat din istoria ciclismului.
Întrebat dacă Armstrong se pregăteşte să recunoască folosirea substanţelor interzise, avocatul americanului, Tim Herman, a dat un răspuns evaziv: "Lance trebuie să vorbească singur în legătură cu asta", însă a subliniat că nu este luată în considerare o eventuală mărturisire faţă de oficialii Asociaţiei Americane Antidoping ( USADA).
Totuşi, sursele NY Times afirmă contrariul. În vîrstă de 41 de ani, Lance Armstrong se pare că s-ar fi întîlnit în secret cu Travis Tygart, preşedintele USADA şi Nemesis-ul său, pentru a-l convinge pe acesta să ajungă la o înţelegere. Armstrong vrea ca Tygart să renunţe la suspendarea pe viaţă, cea care îi interzice fostului ciclist să participe la orice eveniment sportiv profesionist, în schimbul confesiunii publice. Armstrong vrea să aibă o întîlnire şi cu David Howman, directorul general al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), în speranţa că va reuşi să fie reprimit în cadrul evenimentelor care aderă la Codul WADA.
Conform Codului WADA, unui atlet îi poate fi micşorată suspendarea dacă recunoaşte că s-a dopat şi explică extensiv procedeul prin care a făcut-o, cum a scăpat de testele antidoping şi cine l-a ajutat. Dar experţii citaţi de NY Times spun că o suspendare pe viaţă poate fi redusă pînă la opt sau maximum patru ani. Patru ciclişti au beneficiat de reducerea suspendării la 6 luni în cazul Lance Armstrong, după ce au colaborat cu oficialii antidoping: Levi Leipheimer, David Zabriskie, Chrisitan Vande Velde şi Tom Danielson. Imediat după ce s-a lăsat de ciclism, Armstrong s-a dedicat triathlonului, disciplină în care marele evenimente sînt sub umbrela WADA şi care nu i-au mai adresat nicio invitaţie rutierului în dizgraţie.
ALTE BĂTĂI DE CAP: ÎNCHISOARE ŞI PIERDERI DE MILIOANE
Mai multe acţiuni în justiţie ar putea zădărnici o eventuală confesiune a lui Armstrong. Imediat după ce americanul a fost şters din istoria Turului Franţei, procurorii federali au început să reconstruiască dosarul de fraudă împotriva celor care au fost artizanii sistemului de dopaj de la US Postal. Armstrong&Co. sînt acuzaţi că au folosit substanţe interzise finanţate din bani publici, deşi în contractul cu instituţia US Postal era specificat clar că e interzisă orice direcţionare a banilor spre practici ilicite. În cazul în care Departamentul de Justiţie acţionează împotriva lui Armstrong, americanul va fi nevoit să nege totul pentru a evita închisoarea. :O
Alte două mari companii cer bani de la american. Compania texană SCA Promotions l-a premiat pe Armstrong pentru fiecare Tur al Franţei cîştigat în carieră, dar a refuzat să îi acorde un bonus de 5 milioane de dolari în 2004, atunci cînd o carte a unui jurnalist britanic a dezvăluit cîteva mărturii cutremurătoare despre ce se întîmpla la US Postal. Armstrong a dat în judecată firma, a cîştigat 7.5 milioane de dolari şi a mărturisit sub jurămînt că nu se dopează! Acum, SCA Promotions cere înapoi 12 milioane de dolari ce reprezintă cei 7.5 milioane pierduţi în procesul din 2004 şi premiile acordate înainte.
Armstrong este dat în judecată şi de Sunday Times, ziarul unde a activat jurnalistul care a scris cartea în care deconspira practicile texanului. Sunday Times îi cere americanului 1.5 milioane de dolari, după ce a pierdut într-un proces intentat de fostul septuplu tricou galben 500.000$.
ANTIEROUL ANULUI 2012
Sistemul de dopaj orchestrat de americanul Lance Armstrong şi echipele pe care le-a condus spre cele 7 victorii din Turul Franţei a contaminat ciclismul, oferind detalii incredibile despre ceea ce începe să fie considerată cea mai mare fraudă din sportul profesionist. Demascarea uzinei de dopaj puse în funcţiune de Lance Armstrong, doctorii Michele Ferrari, Pedro Celaya, Luis Garcia del Moral, antrenorul Pepe Marti şi directorul sportiv Johan Bruyneel a fost evidenţiată de dosarul de 1000 de pagini publicat de USADA. Cîteva detalii despre caz, AICI.