SPORTURI  »  FITNESS  »  SĂNĂTATE

Cafea sau ceai dimineața, ce băutură e mai sănătoasă? Washington Post publică un studiu amplu: de la diabet, la cancer

Cafea sau ceai? // Foto: Imago +17   FOTO
Cafea sau ceai? // Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 09 ianuarie 2024 10:23

Cum îți începi dimineața? Preferi o doză puternică de cafeină care să te trezească instant sau o cană caldă de ceai? Oamenii de știință spun că, indiferent de cafea sau ceai, ambele pot oferi o varietate de beneficii. Însă nu sunt egale. 

Totuși, care dintre ele este mai sănătoasă? Washington Post a publicat un studiu amplu în acest sens, iar rezultatul te va surprinde.

Cafeaua este sursa mai bună de fibre

Știai că dimineața bună începe cu o porție bună de fibre? Un studiu a arătat că o cească de cafea conține între 1,1 și 1,8 grame de fibre pe ceașcă, în funcție de cum este: filtrată, espresso sau instant. 

Poate că nu este prea mult, dar sunt mai multe fibre decât într-un pahar cu suc de portocale. În schimb, o ceașcă de ceai nu oferă, de obicei, nicio cantitate de firbă, asta, desigur, dacă nu decideți să mâncați frunzele de ceai.

Prin urmare, la acest capitol e avantaj pentru cafea.

Foto: Imago
Foto: Imago
Foto: Imago
Foto: Imago
Foto: Imago
+12 FOTO

Cafea sau ceai? Care ajută mai mult la concentrare

Dacă e nevoie să lucrați sau să învățați pentru un examen, cofeina din cafea sau ceai vă poate fi de folos. Ea vă poate îmbunătăți durata de atenție, vigilența și timpul de reacție. Însă ce e prea mult, strică! Prea multă cofeină poate duce la nervozitate și suprasolicitare, ceea ce poate afecta performanța.

Cantitatea de cofeină din cafea este, evident, mai mare decât cea din ceai. Un studiu a arătat că ceaiul are un mare avantaj la acest capitol față de cafea: are suficientă cofeină pentru a ajuta performanța, dar nu atât de mult încât să o peturbe.

„Grădina Toleranței” într-o lume nebună, nebună, nebună! O biserică, o moschee și o sinagogă în aceeași curte: cine a făcut nunta aici
INEDIT
„Grădina Toleranței” într-o lume nebună, nebună, nebună! O biserică, o moschee și o sinagogă în aceeași curte: cine a făcut nunta aici

Cafeaua și ceaiul sunt surse bune de polifenoli

Cafeaua și ceaiul sunt surse bune de polifenoli, compuși vegetali care oferă multe beneficii pentru sănătate. Studiile sugerează că polifenolii pot reduce riscul de boli cronice și sunt „combustibili” pentru bacteriile benefice care alcătuiesc microbiomul intestinal. Cafeaua are mai mulți polifenoli decât ceaiul verde, iar ceaiul verde are mai mulți decât ceaiul negru.

Prin urmare, la acest capitol cafeaua are avantaj.

Care are risc mai mic pentru bolile de inimă

Atât cafeaua, cât și ceaiul sunt bune pentru inimă, scăzând riscul de boli ale inimii și de accident vascular cerebral. Antioxidanții și polifenolii din cafea și ceai au un efect protector asupra sănătății inimii. 

Studiile arată că consumul regulat de ceai, în special cel verde, poate îmbunătăți ușor tensiunea arterială și colesterolul. Consumul de cafea deconfeizată, aproximativ două până la patru căni pe zi, a fost de asemenea asociat cu reducerea bolilor de inimă.

Așadar, egalitate între ceai și cafea la acest capitol.

Foto: Imago
Foto: Imago
Foto: Imago
Foto: Imago
Foto: Imago
+12 FOTO

Cafea sau ceai? Care reduce riscul de cancer

Multe studii efectuate de-a lungul anilor au descoperit că băutorii de cafea au o rată mai scăzută de cancer. Consumul regulat de cafea poate oferi o anumită protecție împotriva cancerului colorectal, de prostată, hepatic, endometrial, oral sau la sâni.

Societatea Americană de Cancer susține că cafeaua conține sute de compuși biologic activi, inclusiv unii despre care s-a demonstrat că reduc inflamația, previn deteriorarea celulelor și reglează genele implicate în repararea ADN-ului. „Fie că este vorba despre cancer, obezitate sau boli de inimă, inflamația este inamicul și o modalitate prin care poți atenua inflamația este să bei cafea”, susține Sanjuv Chopra, profesor de medicină la Harvard Medical School și autorul cărții „Cafeaua, elixirul magic”.

În schimb, studiile nu au arătat până acum o legătură între consumul de ceai și prevenirea cancerului. Sunt puține dovezi care să susțină ipoteza că consumul de ceai poate fi asociat cu scăderea riscului de cancer.

Această rundă este câștigată detașat de cafea.

Cafea sau ceai? Care reduce riscul de Diabet de tip 2

O ceașcă de cafea poate produce, pe termen scurt, o creștere a nivelului de zahăr din sânge din cauza cofeinei pe care o conține. Cu toate acestea, studiile ample arată că persoanele care beau cafea în mod obișnuit sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta diabet de tip 2.

 Acest lucru s-ar putea datora concentrației mari de acid clorogenic din cafea, un polifenol despre care s-a demonstrat că îmbunătățește sensibilitatea la insulină și controlul zahărului din sânge.

O meta-analiză care a inclus mai mult de un milion de oameni care beau constant până la patru cești de cafea pe zi a arătat că cafeaua reduce cu 25% riscul de a dezvolta diabet în comparație cu persoanele care beau mai puțin sau deloc cafea.

Ceaiul nu conține acid clorogenic, dar are și alți compuși vegetali despre care se crede că sunt benefici pentru controlul zahărului din sânge. Însă studiile care au analizat relația dintre consumul de ceai și riscul de diabet au produs concluzii contradictorii.

 Unele sugerează că consumul zilnic de patru sau mai multe căni de ceai verde sau negru poate reduce riscul de diabet. Altele sugerează că ceaiul verde poate reduce nivelul zahărului din sânge. Iar altele nu au găsit o legătură clară între ceai și riscul de diabet.

Așadar, dovezile arată că cafeaua poate fi mai protectoare în privința diabetului decât ceaiul.

Cafea sau ceai? Care reduce mai bine nivelul de stres

Dacă aveți nevoie de o băutură care să vă reducă nivelul de stres, atunci nu e nevoie să căutați altceva în afară de stres. Un celebru autor, P.L. Travers chiar l-a numit „balsam pentru suflet”. Atunci când oamenii sunt stresați, consumul de ceai negru sau verde îi poate ajuta să se relaxeze și să își scadă nivelul de cortizol, hormonul stresului. Acest lucru se datorează în mare parte L-teaninei, un compus găsit în ceai, care are efect calmant.

În comparație cu ceaiul, cafeaua conține cantități mai mari de cofeină, care stimulează nivelul de cortizol. Ea poate provoca nervozitate, anxietate și chiar insomnie când e consumată în exces.

Pe scurt, la acest capitol ceaiul e alegerea ideală.

Foto: Imago
Foto: Imago
Foto: Imago
Foto: Imago
Foto: Imago
+12 FOTO

Care oferă longevitate mai mare

Consumatorii de cafea și ceai tind să trăiască mai mult decât cei care nu au beau niciuna din aceste băuturi. Ambele sunt asociate cu o longevitate mai mare.

Oamenii de știință au urmărit peste un milion de oameni pe o perioadă de 14 ani și au descoperit că persoanele care beau cel puțin două căni de ceai pe zi au un risc între 9%-13% mai mic de a muri în perioada studiului în comparație cu cei care nu beau ceai.

În ceea ce privește cafeaua, un studiu pe aproape 172.000 de persoane a constat că cei care au băut între două și cinci căni de cafea pe zi au avut o probabilitate cu 30% mai mică de a muri în cei aproximativ șapte ani de studiu, comparativ cu persoanele care nu au consumat cafea.

Aceste studii vin cu o limitare importantă: sunt observaționale, ceea ce înseamnă că nu poate fi dovedită cazualitatea. Așadar, egalitate la această rundă între ceai și cafea.

Concluzia: cafeaua e mai bună!

În acest duel, cafeaua iese pe primul loc. Consumatorii de cafea primesc mai multe fibre, au parte de sănătatea microbiomului și risc mai mic de cancer și diabet. Ceaiul este bun și el la tensiunea arterială, reducerea colesterolului, nivelul de stres, concentrare și productivitate. Ambele băuturi sunt câștigătoare când vine vorba de sănătatea inimii și longevitate.

De asemenea, este de ținut cont că unul dintre motivele pentru care cafeaua este legată mai mult de beneficiile pentru sănătate decât ceaiul este faptul că asupra ei s-au făcut mult mai multe studii decât asupra ceaiului.

Mai există un ultim capitol, la care ambele pierd detașat: popularitatea. Ceaiul este mai popular decât cafeaua! Se estimează că în lume, la fiecare trei căni de ceai se consumă una de cafea. Însă marele câștigător aici este altă băutură: APA!

Citește și alte articole extra-sport:

Iubita fostului fotbalist de la FCSB participă la Survivor 2024! Maria a plecat deja în Republica Dominicană

Divorțul începutului de an: Ana Maria Brânză și soțul s-ar fi despărțit! Ea deja ar fi părăsit căminul conjugal

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Fanii echipei din Superliga sunt scandalizați de numirea noului antrenor: „L-ați dat pe omul ăla afară și l-ați adus pe clovnul ăsta”
Superliga
Fanii echipei din Superliga sunt scandalizați de numirea noului antrenor: „L-ați dat pe omul ăla afară și l-ați adus pe clovnul ăsta”
L-au convins! Transfer chiar înainte de FCSB - Manchester United » Urmează anunțul oficial
Europa League
L-au convins! Transfer chiar înainte de FCSB - Manchester United » Urmează anunțul oficial
Mirel Rădoi a condus primul antrenament la Craiova + Imaginile care l-au surprins total pe Panduru: „M-aș lua cu mâinile de cap”
Superliga
Mirel Rădoi a condus primul antrenament la Craiova + Imaginile care l-au surprins total pe Panduru: „M-aș lua cu mâinile de cap”

Dispărut de aproape jumătate de secol » Nimeni nu l-a mai găsit pe eroul unicului succes românesc pe Camp Nou: „A marcat cu Barcelona și apoi a plecat. Era cleptoman”

Stadioane, NU spitale! Suma COLOSALĂ pe care Guvernul României o investește în bazele sportive: cât 3 spitale regionale! » Sunt „540 de proiecte sportive în derulare”, bugetul CNI alocat fiind cât cel pentru Sănătate!


Comentarii (3)
parpalache
parpalache  •  09 Ianuarie 2024, 15:30

Koffy-cafeaua pe care zilnic americanii o beau in graba...in timp ce-și manânca sandvich-ul,e...foarte slaba!!D-aia o fi mai inofensiva ca ceaiul!

Van_Basten
Van_Basten  •  09 Ianuarie 2024, 10:58

Random stie ca un pahar de tuica baut dimineata devreme omoara toti microbii.

zb59
zb59  •  09 Ianuarie 2024, 10:56

Si care este legatura cu sportul!?:))

Vezi toate comentariile (3)
Comentează