SPORTURI  »  HANDBAL  »  INVESTIȚII

dezbatere Banii publici în sport » Constantin Din, președintele FR Handbal, e supărat pe cei care vorbesc numai despre „banii publici risipiți”: „Fără ei, ar dispărea sporturi întregi!"

Constantin Din, președintele FR Handbal
Constantin Din, președintele FR Handbal

Articol de , - Publicat miercuri, 25 octombrie 2023 11:10 / Actualizat miercuri, 25 octombrie 2023 18:29

Gazeta lansează astăzi o dezbatere despre investițiile publice din sport. Experții, oamenii de sport și publicul sunt, cu toții, divizați. Pentru o tabără, banii publici în sport înseamnă un consum inutil. Pentru cealaltă parte, investițiile de la buget sunt justificate pentru că sportul e o componentă de sănătate publică. Important e să conversăm civilizat pe această temă. Pornim astăzi.

Președintele Federației Române de Handbal, Constantin Din, 54 de ani, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru Gazeta Sporturilor despre importanța banilor publici în sport

- Domnule Din, conduceți FRH, o federație ce absoarbe bani publici, iar cluburile de handbal sunt abonate la această sursă de venit. Sunteți pro sau contra banilor publici în sport?

- Ar fi minunat să se poată face sport numai din bani privați. Ar fi minunat și ideal. Din păcate, situația socială, economică, nu ne ajută să putem să activăm doar cu finanțare din mediul privat. Din fericire există și alt tip de finanțare. De la bugetul de stat, de la bugetele locale și noi, ca federație, am găsit sprijin în organizarea multor evenimente, ca să putem să le ducem la final. Am făcut-o în colaborare. Fără sprijin, cu siguranță activitatea tuturor federațiilor ar fi în imposibilitate. Indiferent cât de buni manageri am fi noi, cei din fruntea federațiilor, de a găsi resurse din mediul privat. E incredibil de greu. Pentru a avea performanță e nevoie de multă muncă, e nevoie de investiții mari, de acțiuni cât mai multe pentru loturile naționale. Toate aceste acțiuni înseamnă bani.

- FRH nu are un buget foarte mare...

- Suntem federația cu cel mai mic buget dintre toate sporturile de echipă: 5.6 milioane de lei a fost bugetul pe 2022 al FRH. Cred că avem cele mai multe echipe naționale calificate, 12 la număr, avem calificate toate echipele naționale la turneele finale. Avem nevoie de orice fel de sprijin financiar.

1,1milioane de euro a obținut FRH de la bugetul de stat ca fonduri publice nerambursabile

- Ce înseamnă banul public pentru sportul de azi din România?

- Ca sume mă întrebați?

- Nu doar ca sume investite. Ci cum ar merge activitatea fără acest sprijin?

- Investiția autorităților locale și a statului în sport, este mai mult decât o investiție în sport. E un fenomen social. Din punctul meu de vedere e necesar să se investească de către autoritățile locale în sport pentru că le oferă o alternativă tinerilor de a face lucruri constructive și de a le oferi un viitor. Dacă nu s-ar întâmpla investițiile în sport, copiii ar avea mai puține alternative și s-ar dedica cu totul și cu totul altor activități, care nu i-ar ajuta în formare, educare. Simplu e mai mult decât o competiție.

Rapid - Vipers, meciul tur din sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin (foto: Raed Krishan/GSP)
Estavana Polman în Rapid - Vipers, meciul tur din sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin (foto: Raed Krishan/GSP)
Rapid - Vipers, meciul tur din sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin (foto: Raed Krishan/GSP)
Rapid - Vipers, meciul tur din sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin (foto: Raed Krishan/GSP)
Eliza Buceschi în Rapid - Vipers, meciul tur din sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin (foto: Raed Krishan/GSP)
+27 FOTO

”Poate salariile erau cam mari”

- Recent s-a schimbat legea fiscală, iar cluburile nu mai pot oferi, din banii publici, cât vor. S-a pus acel prag de 6000 de euro....

- Este o măsură echilibrată, corectă. Poate că uneori. Repet, poate salariile erau cam mari. Dar cu siguranță că sunt sportivi care merită acei bani. Pentru că tinerii au nevoie de modele. Iar noi dacă avem posibilitatea de a avea la noi în țară, să avem la noi în campionate, jucători care pot fi modele, nu trebuie să-i pierdem. Trebuie să le oferim toate condițiile pentru a fi modele aici.

20.000de euro lunar câștigă Cristina Neagu la CSM București

10.000de euro pe lună este salariul vedetei de la Rapid, Estavana Polman

- Sunt sporturi unde se discută despre concurența neloială între privat și stat, fapt care poate ar putea îndepărta privații din sport. Ce spuneți?

- Noi, ca federație, avem finanțare de la bugetul de stat doar 25% din nevoi. Faptul că avem acești bani de la stat, e o gură de aer imensă. Asta nu a însemnat că am înlăturat companiile private. Am simțit că, atâta vreme cât noi le oferim un produs de calitate, iar banii pe care ei ni-i oferă se duc acolo unde trebuie, am simțit sprijinul privatului. E loc de mai bine, avem nevoie de mult mai multă finanțare pentru rezultate și mai bune.

- Revenim la întrebare: se poate face sport fără bani publici?

- Cum v-am spus, e o gură imensă de oxigen. Finanțarea de la stat e un start în cazul nostru. Avem de unde porni. Ca să putem obține performanță, nu putem să ne mulțumim doar cu ce ne oferă statul. Trebuie să depunem efort să găsim și alte surse de finanțare.

- OK, handbalul e un caz fericit, dar sunt sporturi care n-au norocul acesta.

- E posibil ca acele sporturi să dispară fără bani publici. Dar atenție, privatul nu vine singur. Oamenii care sunt în funcții, au datoria să determine oamenii cu bani să vină în sprijinul performanței. Nu e suficient să așteptăm și să credem că banii vor veni pentru că noi suntem handbal.

+13 FOTO
Dinamo defilează în EHF European League! Triumf fără emoții în Franța
European League
Dinamo defilează în EHF European League! Triumf fără emoții în Franța
CSM Constanța, victorie mare contra lui Sporting în EHF European League » Ultimul minut a fost dramatic
EHF European League
CSM Constanța, victorie mare contra lui Sporting în EHF European League » Ultimul minut a fost dramatic
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Campionate
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (18)
cineseu
cineseu  •  26 Octombrie 2023, 08:41
Postat de boierasul pe 25 Octombrie 2023, 14:52

Haterii sunt "deranjați"de risipa banului public în sport dar nu au mârâit nimic când prim ministrul trechea berchea a cumpărat 120 milioane doze vaccin la o populație de 15 milioane locuitori. Acum se pregătește un alt Mega Buf cu achiziționarea a 32 avioane americane de la dezmembrări care costă peste 6 MILIARDE DOLARI. Aici se dau tunuri și presa ne aruncă fumigene.

nu pricepi tu prea multe, bag seama. Una este sa fii obligat sa cumperi, alta este sa alegi tu pe ce sa dai banii. In cazurile enumerate de tine, nu face Romania ce vrea, de capul ei. Si inainte sa debitezi alte balarii, iti spun decat asa: NIMENI in lumea asta nu este complet liber. nici individ, nici tara. daca nu faci ce trebuie, suporti consecintele. Tara si populatia.

cineseu
cineseu  •  25 Octombrie 2023, 20:05
Postat de Normal pe 25 Octombrie 2023, 13:13

Bani publici care se duc la jucatori straini in loc sa se faca baze sportive pe care sa se pregateasca romanii !

nu neaparat de baze sportive e nevoie, ci de programe educationale. Copiii trebuiesc incurajati catre sport, si orice scoala are o sala de sport in care se poate face cat de cat. altele-s mai dotate. Eu as face asa: Cluburile existente de sport, primesc finantare pentru grupe de copii decat. Pana la 16 ani. Si sa ai un minim de x copii pe durata anului. Eu, ministerul, dau o parte de bani clubului cand imi prezinta un plan, apoi urmaresc sa vad cum isi atinge planul, daca isi pastreaza sau creste numarul de copii, si vreau sa vad si imbunatatiriea parametrilor, sa mai platesc transe, de-a lungul anului. N-ai facut, cauta-ti finantarea in privat, ori pune lacat.

boierasul
boierasul  •  25 Octombrie 2023, 16:23
Postat de Rumanoschi pe 25 Octombrie 2023, 15:50

Un exemplu concret: la Sibiu ar fi trebuit să se renoveze secția de Cardiologie mai înainte de a fi construit un stadion de fotbal. Aceasta este ordine priorităților, în opinia mea. Sigur, un meci pe noul stadion este un spectacol frumos, însă în prezent pacienții și personalul medical de la Cardiologie (Spitalul Județean Sibiu) trebuie să suporte niște condiții nedemne de secolul în care trăim.

Să fie donați 10% din șpaga primită de doctorii din România și se rezolva problema spitalelor nu doar a unei secții))))

Vezi toate comentariile (18)
Comentează