SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - CEHIA

România a depășit așteptările în turul barajului cu Cehia, dar a clacat pe final » Calificarea la CM de handbal masculin nu e imposibilă

Naționala masculină de handbal a României primește vizita Cehiei în manșa tur a barajului de calificare la Campionatul Mondial din 2025.
Naționala masculină de handbal a României primește vizita Cehiei în manșa tur a barajului de calificare la Campionatul Mondial din 2025.

Articol de , - Publicat miercuri, 08 mai 2024 19:16 / Actualizat miercuri, 08 mai 2024 20:09

România a învins-o pe Cehia, scor 31-30, în turul barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial de handbal masculin. „Tricolorii” au avut și 7 goluri avans.

  • Returul din Cehia este programat duminică, 12 mai, de la 17:30. Învingătoarea merge la Campionatul Mondial programat între 14 ianuarie și 2 februarie 2025, în Croația, Danemarca și Norvegia.

Naționala masculină a României, cvadruplă medaliată cu aur mondial, caută a cincisprezecea prezență la un Campionat Mondial, acolo unde nu a mai fost din 2011. O poate obține la capătul a 120 de minute de joc împotriva Cehiei. Primul meci al dublei manșe cu Cehia din barajul pentru CM 2025 s-a jucat miercuri seară la Baia Mare în sala „Lăscar Pană”.

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”
DECLARAȚII
Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Selecționerul George Buricea, aflat la primul său meci oficial în această postură, a spus că vrea ca naționala României să practice un handbal în viteză, iar handbaliștii să dea și ultima picătură de energie pentru atingerea obiectivului.

România, prestație peste așteptări în barajul cu Cehia

România a fost cea care a deschis scorul printr-o lovitură de la 7 m executată perfect de Ionuț Nistor și a încheiat cu o aeriană superbă fructificată de Demis Grigoraș. Între aceste două faze, s-au dat lupte dure pe semicerc, fiecare dintre cele două formații apărându-se avansat și cu determinare.

Reprezentativa Cehiei, antrenată de spaniolul Xavier Sabate, a condus în două rânduri cu două goluri, 5-3 și 6-4 în minutele 12 și 14, dar apoi s-a văzut dominată de „tricolori”, Dan Vasile și-a făcut treaba în poartă, iar interul dreapta Demis Grigoraș și pivotul Călin Dedu au marcat împreună nouă goluri. România a intrat la vestiare cu 15-11.

România a continuat în același ritm și după pauză, reușind ca după cinci minute să ducă scorul la 19-13 grație reușitelor lui Andrei Buzle și Alexandru Andrei. Sabate a cerut time-out după șapte minute, dar sfaturile lui nu au avut efect imediat pentru că România s-a dus la șapte goluri distanță, 22-15.

Minute de coșmar pentru România

Apoi a venit căderea din jocul României, apărarea a slăbit, iar cehii au reușit să marcheze pe bandă rulantă. În minutul 48, George Buricea a cerut un timp de odihnă. „Apărare nu, repliere nu. Trebuie să înscriem!”, le-a transmis selecționerul în momentul în care scorul era 25-23 și mai erau 12 minute până la finalul partidei.

Tomas Piroch, interul dreapta de la Wisla Plock, a fost motorul cehilor, el evoluând excelent și în atac, și în apărare. El a fost cel care a reușit în minutul 52 să reducă diferența la două goluri, 28-26.

Ultimele secvențe ale partidei de la Baia Mare au fost extrem de tensionate, cu ratări și proteste. Cehii au înscris golul egalării, 30-30, cu o reușită din poartă în poartă. Tricolorii au preluat conducerea grație unei aeriene finalizare de Demis Grigoraș, 31-30. Acesta fiind și scorul final. Calificarea la CM 2025 se va decide pe 12 mai, la Brno.

FINAL. România - Cehia 31-30

min. 59: Grigoraș finalizează o „aeriană”. 31-30
min. 58: Cehia înscrie din poartă în poartă. 30-30
min. 57: Prăbușire totală a „tricolorilor”. 30-28
min. 53: Racoțea, eliminat două minute. 29-26
min. 51: Demis Grigoraș profită de fiecare șansă. 28-24
min. 48: Buzle reacționează bine după time-out. 26-22
min. 48: Selecționerul Buricea cere time-out, nervos pe căderea din ultimele minute. 25-22
min. 42: Meci de referință pentru Demis Grigoraș. Se înalță superb și aruncă lângă bară. 24-18
min. 40: Andrei nu mai ratează. Alege o aruncare la colțul lung. 23-16
min. 39: Dan Vasile mai scoate o minge. 22-15
min. 38: Nistor, fără greșeală din extremă! 22-15
min. 37: Grigoraș, fantastic! A ajuns la 6 goluri.20-14
min. 36: Andrei își mărește unghiul, dar nu nimerește poarta. Dan Vasile apără din nou! 19-14
min. 33: Stanciu înscrie cu o aruncare de la șold. 17-12
min. 32: Buzle aruncă aproape de vinclu. 16-12
A început repriza secundă!

Rezultat excelent la pauză! România conduce cu 15-11.
min. 30: Aeriană de excepție, Buzle pentru golul lui Grigoraș! Sala e în picioare, banca de rezerve la fel. 15-11
min. 29:
Dedu face un meci mare! 14-11
min. 28: Călin Dedu profită de alonjă și prinde excelent mingea venită de la Stanciuc. Andrei transformă aruncarea de la 7 metri rezultată. 13-10
min. 25: Demis Grigoraș reușește acțiunea partidei! Evită doi adversari cu o fentă de aruncare, ajunge în inter stânga și înscrie pe lângă portar. 10-8
min. 21: Demis Grigoraș e de neoprit! 9-7
min. 19: Dan Vasile apără senzațional, singur cu adversarul. 8-7
min. 18: Racoțea marchează. 8-7
min. 16: Căbuț înscrie din preajma propriului careu, în poarta goală. Dan Vasile apără la următoarea acțiune. 6-6
min. 12: Primul gol de pe pivot, marcat de Călin Dedu. 4-5
min. 9: Grigoraș, din nou imparabil. 3-3
min. 8: Demis Grigoraș înscrie cu o aruncare de la peste 10 metri. 2-2
min. 4: Grigoraș scoate o aruncare de la 7 metri. Nistor înscrie. 1-0
A început partida. România are lovitura de start.

România caută revenirea la Campionatul Mondial. Ultima ediție la care au participat a fost cea din 2011.

Lotul României pentru „dubla” cu Cehia

  • Portari: Ionuț Iancu (Steaua), Dan Vasile (CSM Constanța)
  • Extreme: Denis Vereș (Potaissa Turda), Alexandru Andrei (CSM Constanța), Ionuț Nistor (CSM Constanța), Ronald Thalmaier (Potaissa Turda)
  • Pivoți: Alexandru Dedu (Dinamo), Robert Nagy (Minaur Baia Mare), Zavenică Dumitrana (HC Buzău)
  • Linia de 9 metri: Dan Racoțea (Dinamo), Andrei Buzle (Granollers), Tudor Botea (Minaur), Dragoș Hanțaru (Potaissa Turda), Călin Căbuț (CSM Constanța), Gabriel Ilie (CSM Constanța), Andrei Drăgan (CSM Constanța), Daniel Stanciuc (Dinamo), Demis Grigoraș (Benfica), Nicolae Ungureanu (Steaua), Liviu Caba (CSM Constanța)

VIDEO. Dinamo a revenit în țară după calificarea în Final Four-ul European League la handbal. Xavi Pascual, antrenorul alb-roșiilor: „Vrem să jucăm finala și să o câștigăm”

Citește și alte știri din handbal:

„Sabotaj!” » Încrengături de neimaginat la CSM București! De ce a fost amânată demiterea lui Adi Vasile: suma imensă pe care o va primi ca despăgubire din bani publici
CSM BUCUREȘTI
„Sabotaj!” » Încrengături de neimaginat la CSM București! De ce a fost amânată demiterea lui Adi Vasile: suma imensă pe care o va primi ca despăgubire din bani publici
Transfer stelar la Dinamo » Un dublu câştigător de Champions League cu Barcelona a semnat pe doi ani
HANDBAL
Transfer stelar la Dinamo » Un dublu câştigător de Champions League cu Barcelona a semnat pe doi ani
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (17)
Todor
Todor  •  10 Mai 2024, 16:47

Ai lăsat de-o parte, cu bună știință, anii 1989. Steaua finală, locul doi, Cupa Campionilor, 1989, semifinală, locul trei, 1986. Dinamo finală, locul doi, Cupa Cupelor, 1983, apoi semifinală, 1989. Aceiași cupă, minaur BM două semifinale, 1981, 1986.

dragos_r
dragos_r  •  10 Mai 2024, 16:18
Postat de Todor pe 10 Mai 2024, 10:40

Echipă națională tot mai jos, echipe de club, cîteva, binișor. Ce trebuie făcut? Dat pașapoarte tuturor străinilor sau afară cu străinii din țară? Oare cînd făceam legea-n handbal (dacă zic bărbătesc e pleonasm) cîți la sută erau jucători străini la cluburi? (am zis binișor la echipe de club deoarece dacă vedem cît costă o calificare azi, cupe ciu-ciu, și cît costa înainte cînd erau și cupe, ajustat cu inflația, nu prea ies bine)

Cand facea Romania legea in handbal ? In anii 60-70 ? E ridicol sa compari ce se intampla acum 50 de ani, cu realitatea de azi. Pe vreme aia existau 5-6 tari care stiau ce inseamna handbal, si evident ca nu erau straini in liga nationala :))) nici la noi si nici nicaieri in lume :))) despre ce vorbesti ??

handsport
handsport  •  10 Mai 2024, 15:08

.... mingea este rotunda si noi pornim de la + 1 gol(bineânteles victorie) ... cehi joaca acasa si pornesc de la înfrângere si - 1 gol diferenta ... *** deci sanse 50% pt. noi ... la fel si pentru cehi ..... ** depinde foarte mult si de antrenor ( în tur a avut plus 7 goluri, dar nu a stiut ce sa faca pentru a mentine o diferenta de 5 - 6 - 7 goluri pâna la final ... a fost fara o solutie buna(sclipitoare) ... ... succes România ....

Vezi toate comentariile (17)
Comentează