SPORTURI  »  JO 2012  »  CANOTAJ

8 plus 1 speranţe » România va avea la Londra cea mai tînără barcă în proba de 8+1

Echipajul de canoe 8+1. +2   FOTO
Echipajul de canoe 8+1.

Articol de GSP - Publicat marti, 17 iulie 2012 00:00 / Actualizat marti, 17 iulie 2012 13:23

Media de vîrstă a echipajului de 8+1 este de doar 25 de ani.

E ora 6:45 dimineaţa şi fetele din barca de 8 plus 1 a României îşi fac apariţia pe pontonul de pe marginea lacului Snagov. Prima e Andreea Boghian, rezerva de la Londra. "Ce matinală eşti!". "Nu am somn", rîde tînăra de 21 de ani, care e şi mezina echipei.

Apoi îşi fac apariţia şi celelalte: Nicoleta Albu, Irina Dorneanu, Roxana Cogianu, Eniko Mironcic, Ioana Rotaru, Camelia Lupaşcu, Adelina Cojocariu şi Cristina Grigoraş. Se aşază toate în linie şi încep stretchingul de încălzire.

Apoi, după 15 minute, ca la un semn, canotoarele intră în hangar şi scot barca.

Mastodontul de 19,9 metri şi 96 de kilograme
Cîrmăciţa Talida Gidoiu e cea care coordonează totul. "Ridicaţi!". Barca e pusă cu bine pe apă. Talida aleargă apoi cu bidoanele de apă ale colegelor sale în braţe, le pune pe ponton şi face un alt drum pentru a-şi lua staţia de emisie.

Apoi încă unul pentru portavocea antrenorului Mircea Roman şi două sticle de apă. O să aibă nevoie din belşug, nu mai e mult pînă cînd soarele va degaja peste 30 de grade Celsius. Cînd barca se desprinde de lîngă ponton, se aude doar zgomotul vîslelor şi fîşîitul lin al ambarcaţiunii pe apă.

Trei serii de 2.000 de metri

În barcă, şefa e Ioana Rotaru. La 28 de ani, are în spate experienţa a două olimpiade: Atena 2004 şi Beijing 2008. Ea e strocul echipei. Antrenorul Mircea Roman dă startul şi barca de aproape 20 de metri porneşte cu toată viteza înainte. Secundul Marlena Zagoni e şi ea cu gura pe fete. "Mai repede, mai repede!".

Tehnicianul opreşte cronometrul. Nu face cunoscut timpul, dar după faţa luminoasă, e mulţumit. Urmează revenirea şi din nou un asalt al celor 2.000 de metri şi încă unul. La finalul antrenamentului de o oră, transpiraţia curge din abundenţă. Fetele merg să facă un duş şi coboară la micul dejun. Al doilea antrenament e după amiază, dar pînă atunci au timp de odihnă.

În ierarhia mondială sîntem pe 3

România e favorită 3 în lupta pentru aur la JO, conform specialiştilor Federaţiei Internaţionale de Canotaj. SUA şi Canada devansează barca de 8 plus 1 a României. "Sînt cinci echipe care pot ocupa orice loc pe podium. Pe lîngă SUA, Canada şi România, mai pot emite pretenţii Marea Britanie şi Olanda", crede antrenorul Mircea Roman.

"Ne-am întîlnit cu toate, direct sau indirect. De exemplu, la regata de la München, ultima a sezonului, Canada ne-a învins cu 1,4 secunde, iar SUA a fost prima cu trei sutimi în faţa canadiencelor. Faţă de atunci însă, timpii scoşi de noi sînt mult mai buni, ceea ce ne dă speranţe". Mircea Roman mizează şi pe faptul că România va avea o echipă mai odihnită, avînd în vedere că nici o fată din barcă nu va dubla într-o altă probă. Pe de altă parte, SUA şi Marea Britanie vor avea în proba de dublu rame canotoare din barca de 8.

Schimbă culoarele după cum bate vîntul!

Conform regulamentului de la canotaj, echipele favorite pot să-şi aleagă culoarul în funcţie de cum bate vîntul.

"La Eton, vom avea cu siguranţă condiţii nebune de concurs. Acolo, vîntul bate din lateral şi drept urmare, culoarele avantajate vor fi cele de pe margine", spune antrenorul Mircea Roman.

Astfel, echipele care cîştigă în calificări, şi se califică direct în finală, ar putea să ia startul pe culoarele laterale, şi nu pe cele din centru, aşa cum se întîmplă de obicei. "Favorizate vor fi culoarele 1 şi 2 sau 5 şi 6. De aceea, le-am explicat fetelor că ar fi bine să ajungem în finală direct din calificări, pentru a avea acest avantaj. Mai ales că echipele cu mai puţină experienţă, cum e barca noastră, au cel mai mare adversar în vînt", a adăugat tehnicianul.

Există posibilitateaa în canotaj, dacă vîntul bate haotic, neregulat, ca echipele să ia startul rînd pe rînd, pe un singur culoar. "Acest lucru s-a întîmplat o singură dată, chiar la Eton. Nu ne-ar plăcea! Dacă luăm startul pe rînd, ce concurs mai e ăsta?", întreabă Ioana Rotaru, strocul echipei României.

Ioana Rotaru: "Colegele tinere îmi sînt tare dragi!"

Ioana Rotaru are în palmares un aur la Atena şi un bronz la Beijing cu barca de 8 plus 1. Acum va trebui să-şi conducă echipa spre podiumul londonez.

Ioana Rotaru s-a retras după Beijing 2008. A revenit după doi ani, trăgînd tare pentru a prinde echipa pentru Londra. Uşor-uşor, s-a impus, fiind desemnată de antrenorul Mircea Roman drept liderul echipei.

- Ioana, simţi emoţiile concursului?
- Deocamdată nu! Ce rost are să mă încarc negativ aiurea? Emoţiile le păstrez pentru Londra.

- Acum aveţi o echipă tînără. Multe debutante. E un atu sau un dezavantaj?
- Vreau să cred că va fi un avantaj. Toate îmi sînt foarte dragi. Unele nici nu cred că realizează unde merg. Îşi vor da seama abia la Londra, cînd vor vedea ce înseamnă o Olimpiadă. Sînt dezinvolte, parcă acum au aterizat pe pămînt, dar îmi plac. Şi pot mai mult decît îşi dau ele seama. Parcă mă văd pe mine acum opt ani, la Atena. Aveam 20 de ani atunci.

- Ai mai fost la Londra?
- Da, de două ori. Oraşul e frumos, dar pista de la Eton nu-mi place. Tot timpul bate vîntul, e frig şi ploaie. Am rămas cu impresia asta şi pentru că, la Regata din 2005 şi apoi la Mondiale, în 2006, nu am făcut mare lucru. Trebuie să schimbăm tradiţia acum.

- Care sînt principalii adversari la podium?
- SUA şi Canada sînt cele mai puternice echipe, dar nu trebuie neglijate nici britanicele.

"Ioana e canotoarea cea mai tehnică şi cea mai puternică din echipa României. A cîştigat în calitate şi mişcare faţă de ediţiile precedente" (Mircea Roman, antrenor România)

37 de medalii a obţinut România la canotaj în istoria Olimpiadelor. Dintre acestea, 19 au fost de aur

8 medalii consecutive a cîştigat România la Olimpiadă în proba de 8 plus 1. De la ediţia de la Moscova 1980, "tricolorele" au fost mereu pe podium

5,5 metri pe secundă, aproximativ 20 de kilometri pe oră, e viteza maximă cu care alunecă pe apă barca de 8 plus 1 într-o cursă

Barca de 8 plus 1
Ioana Rotaru: 28 de ani
Camelia Lupaşcu: 26 de ani
Eniko Mironcic: 26 de ani
Adelina Cojocariu: 23 de ani
Irina Dorneanu: 22 de ani
Cristina Grigoraş: 22 de ani
Nicoleta Albu: 23 de ani
Roxana Cogianu: 25 de ani
Talida Gidoiu: 26 de ani, cîrmaci
Rezervă: Andreea Boghian

504634-1.png

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (1)
yoz7777
yoz7777  •  17 Iulie 2012, 16:14

Bafta! Simt ca o sa luam aurul! Trageti tare sa le astupati gura jurnalistilor care stiu doar fotbal!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează