SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  GIMNASTICĂ

UPDATE Este OFICIAL! FIG confirmă TAS » Ana Maria Bărbosu este medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice

Ana Bărbosu în finala olimpică la sol Paris 2024 // Foto: Raed Krishan (Paris) +13   FOTO
Ana Bărbosu în finala olimpică la sol Paris 2024 // Foto: Raed Krishan (Paris)

Articol de , , , , - Publicat sambata, 10 august 2024 23:21 / Actualizat duminica, 11 august 2024 00:26

Azi, 10 august, au avut loc audierile la TAS în cazul gimnastelor Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea, care au contestat rezultatele finalei din proba de sol, de la Jocurile Olimpice. Tribunalul de la Lausanne a acceptat cererea făcută de Ana Maria Bărbosu și recomandă ca sportiva să primească medalia de bronz.

UPDATE ORA 23:15 / Este oficial! FIG adoptă decizia TAS

Decizia TAS nu era una executorie, având un rol consultativ. Federația Internațională de Gimnastică trebuia să aprobe cele decise de Tribunalul de la Lausanne, lucru care s-a și întâmplat.

În urma publicării deciziei TAS OG 24/15 de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), FIG confirmă că rezultatele finalei la sol din Gimnastică Artistică Feminină de luni, 5 august 2024, sunt modificate în conformitate cu această decizie, după cum urmează:

Scorul inițial de 13.666 acordat lui Jordan Chiles (SUA) este reinstaurat.

Clasamentul finalei la sol a fost modificat corespunzător, Ana Bărbosu (ROU) clasându-se pe locul trei cu un scor de 13.700.

- Comunicat FIG

UPDATE ORA 19:25 / Anunțul federației: „Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis ca medalia de bronz să revină Anei Maria Bărbosu”

Federația Română de Gimnastică a emis un comunicat prin care anunță că Ana Maria Bărbosu a avut câștig de cauză la TAS și ar trebui să primească medalia de bronz! Cererea din cazul Sabrinei Maneca Voinea a fost respinsă.

Decizia venită de la TAS nu este executorie! Trebuie ca Federația Internațională de Gimnastică să ia act și să anunțe noul clasament.

Cu un ochi râdem, cu unul plângem. În urma memoriilor făcute la TAS de FRG și COSR, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis ca medalia de bronz să revină Anei Maria Bărbosu.

“Federația Română de Gimnastică, reprezentată de societatea de avocatură specializată în dreptul sportului, Gherdan și Asociații SCA, prin avocatul coordonator Sabin Gherdan și avocații Călina Tejan și Raul Ștefan Celmare, după un efort colectiv de cinci zile și patru nopți, vă comunică dispozitivele ședinței TAS în speța:

FRG, Bărbosu vs. Federația Internațională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă.

2.⁠ ⁠⁠Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect.

3.⁠ ⁠⁠Scorul inițial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles in finală este reinstituit.

4.⁠ ⁠⁠Federația Internațională de Gimnastică va determina clasamentul finalei și va acorda medaliile în concordanță cu decizia de mai sus.

5.⁠ ⁠⁠Alte solicitări sunt respinse.

FRG, Voinea vs. Federația Internațională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de FRG și Sabrina Maneca Voinea este respinsă.

Ca urmare a acestei decizii, Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4. Felicitări ambelor noastre gimnaste pentru rezultatul deosebit obținut la Jocurile Olimpice de la Paris!”, a declarat avocatul Sabin Gherdan.

- Comunicatul Federației de Gimnastică

  • CONTEXT:
  • Ana Maria Bărbosu a terminat pe 4 în finala la sol de la Jocurile Olimpice, iar Sabrina a fost pe 5. Cele două au fost nemulțumite de cum au fost punctate de arbitri.
  • Ana Maria Bărbosu a avut bronzul pentru 30 de secunde, dar juriul a acceptat contestația americancei Jordan Chiles, căreia i-a acordat punctajul suficient pentru a o întrece pe româncă.
  • Sabrina Voinea a fost depunctată, o decizie considerată greșită de aceasta, din cauza unor imagini văzute din unghiuri incorecte de către arbitri
  • Federația Română de Gimnastică a cerut la TAS 3 medalii de bronz: una pentru Ana Maria Bărbosu, una pentru Sabrina Voinea și una pentru Jordan Chiles
Ana Bărbosu finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
Ana Bărbosu finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
Ana Bărbosu finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
Ana Bărbosu finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
Ana Bărbosu finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
+8 FOTO

UPDATE. S-au încheiat audierile. Când vine verdictul

Audierile au durat aproximativ 7 ore, iar verdictul e așteptat după ora 19:00, ora României, după cum a declarat avocatul celor două sportive pentru GSP.

„Au fost șapte ore de audieri, iar verdictul îl vom avea după ora 19 în România. Toate scenariile sunt deschise, dar, după tot acest maraton, aș putea evalua că e teoretic posibil ca Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu să obțină ambele bronzul”, a declarat Sabin Gherdan pentru GSP.

Știrea inițială: Azi au loc audierile la TAS în cazurile Anei Maria Bărbosu și Sabrinei Voinea

FR de Gimnastică a mers la TAS și o contestă pe Donatella Sacchi, președinta Comitetului tehnic feminin și președinta Superior Jury, potrivit Golazo.

Conform sursei citate, Sacchi a fost deja audiată, iar judecătorii de la TAS au găsit „lacune în sistemul de arbitraj” la finala de la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris.

După Donatella Sachi, la audieri a intrat Camelia Voinea, mama și antrenoarea Sabrinei Voinea.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
S-a stabilit! Pe ce stadion se joacă FCSB - Petrolul: „Ce să facem dacă bucureștenii sunt disperați”
Superliga
S-a stabilit! Pe ce stadion se joacă FCSB - Petrolul: „Ce să facem dacă bucureștenii sunt disperați”
Rezultat șocant în preliminarii! A fost 0-5 la pauză, ce a urmat în repriza secundă
Campionate
Rezultat șocant în preliminarii! A fost 0-5 la pauză, ce a urmat în repriza secundă
Firma care se ocupă de mentenanța stadionului Steaua a rupt tăcerea: „Problemele sunt complexe”
Nationala
Firma care se ocupă de mentenanța stadionului Steaua a rupt tăcerea: „Problemele sunt complexe”

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (72)
AlexandraN
AlexandraN  •  12 August 2024, 00:39
Postat de CiprianBirtea_84 pe 11 August 2024, 22:38

Nu înțeleg: din partea Sabrinei au venit acuzațiile de fals? Sau ea e cea care a folosit o poză din alt concurs?

Pai noi de unde stim ca li s-a aratat o poza falsa, adica de la alt concurs? De la Sabrina si mama ei. Ori, pana acum, nu putem decat sa speculam ce s-a intamplat. Exista o posibilitate ca in acea filmare in care se insista pe calcaiul stang, problema sa fie, de fapt, ca a agatat covorul de la sol cu degetul mare de la piciorul drept si de acolo zecimea de penalizare. Si daca presupunem ca n-a atins partea albastra, greseala arbitrelor e una umana, nu din rea-vointa. Ori sa le acuzi ca au fabricat dovezi e mult mai grav si trebuie dovedit.Dar, dupa cum spuneam, momentan speculam, cand se va publica motivarea TAS, vom sti mai multe. Oricum, americanii spun ca au dovezi ca au respectat timpul regulamentar, asa ca nu stim cat va mai dura distractia

CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  11 August 2024, 22:38
Postat de AlexandraN pe 11 August 2024, 15:56

Nu, inca nu stim oficial, daca aia a fost faza discutata, daca pt calcai au zis ca a primit depunctarea. Problema o sa apara daca arbitrele au o justificare plauzibila, ca atunci din partea noastra (a Sabrina, mai exact, dar ea e copil) au venit acuzatii nu de eroare umana, nici de incompetenta, ci de o fapta de natura penala (ca asta inseamna sa prezinti drept dovada o poza din alt concurs)

Nu înțeleg: din partea Sabrinei au venit acuzațiile de fals? Sau ea e cea care a folosit o poză din alt concurs?

pernobil
pernobil  •  11 August 2024, 17:38
Postat de Catalynn_23 pe 11 August 2024, 12:45

Pt ca au vrut să judece și în spiritul, nu doar litera legii / regulamentului, altfel nu am mai avea nevoie de judecători, un calculator fiind suficient. Unde mai pui ca azi avem și AI! Din păcate au rămas la literă, și deși mă bucur enorm pt stelista noastră și pt ca CSA își mai adaugă o medalie olimpică în Palmares :-))), nu pot să nu recunosc ca meritul sportiv, deci spiritul competiției, a fost ignorat în favoarea unei tehnicalitati birocratice. Nu am cum să mă pronunț în legătură cu dificultatea exercițiului americancei, nu-s Freddy care este expert în toate sporturile și a practicat 90% dintre ele, dar să respingi o contestație pt ca a întârziat un minut sau două e aiurea și la fel de aiurea e să nu ai la ditamai Olimpiada echipament care să îți dea imagini din toate unghiurile sau senzori de perimetru și ajungi să depunctezi eronat un sportiv pt depășirea suprafeței. Io-s corect: pe merit sportiv Sabrina trebuia să ia bronzul iar stelista locul 5!

Aia au judecat partea asta tehnica, nu de impresi artistica si note. Iar pt asta, nu trebuiau sa se faca ca lucreaza 8 ore. E simplu. S-a depasit gluma aia de timp (dar o inteleg oarecum pt ca urmatorul concurent totusi trebuie sa isi inceapa exercitiul, nu sa astepte discutii intre arbitri), pa si la revedere! Nu sa stea sa vorbeasca cum sa se scoata (pe ei si pe ceilalti) din cah.

Vezi toate comentariile (72)
Comentează