Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (video) - Publicat joi, 30 mai 2024 15:57 / Actualizat joi, 27 iunie 2024 17:59
Cătălin Chirilă (26 de ani) se antrenează pentru Jocurile Olimpice de la Paris, dar mai întâi va concura, peste două săptămâni, la Campionatele Europene de la Szeged, 12-16 iunie. ♦ Canoistul a vorbit despre cum se pregătește pentru aceste competiții, însă a dezvăluit și cum încearcă să fie total dedicat, în fiecare zi, sportului care i-a adus medalii mondiale și europene.
Cătălin Chirilă nu stă să numere zilele rămase până la Jocurile Olimpice de la Paris. Până de curând, nici nu știa că va concura pe 7 și 9 august, ceea ce l-a interesat a fost să trăiască prezentul, să fie aproape de sută la sută la antrenamente și să șteargă greșelile anului trecut.
O examinare a rezultatelor se va produce începând cu 13 iunie, la Campionatele Europene de la Szeged. Din august 2023, de la Campionatele Mondiale de la Duisburg, unde a cucerit argintul în proba olimpică de canoe simplu și aurul în cea de 500 de metri, nu a mai concurat în competiții majore.
I-a lipsit adrenalina de concurs? „Îmi este dor să particip, să-mi văd adversarii. Va fi un test pentru mine această competiție. Voi vedea unde mă plasez față de adversarii mei europeni.
Avem puteri în Europa, îl avem pe ceh, îl avem pe francez, i-am urmărit cum au evoluat la Cupele Mondiale, mi-a plăcut de unii dintre ei. Se vede că sunt într-o formă bună și de-abia aștept să mă întrec cu ei", a spus Cătălin Chirilă într-o dimineață înnorată, aproape de pontonul de unde avea să plece în câteva minute la un nou antrenament.
Cătălin Chirilă: „Să trăiesc momentul și, cu siguranță, totul va fi bine!"
E destul de frig pentru un om care nu face sport de performanță. Pentru performeri nu există această senzație, unele antrenamente desfășurându-se în acest an chiar și la zece grade.
Cătălin Chirilă s-a antrenat în România, renunțând anul acesta să mai meargă în iarnă într-un loc mai cald. Când termometrul arăta puține grade, s-a pregătit pe un bac în interior. Acolo a construit alături de antrenorul său, Florin Popescu, forma pentru Jocurile Olimpice.
Însă până acolo mai sunt 57 zile și o stație, cea de la Szeged. Încrezător că se va măsura cu Martin Fuksa și Adrien Bart, Chirilă spune: „Nu-mi rămâne de făcut decât să mă antrenez așa cum sunt îndrumat în fiecare zi de domnul antrenor.
Am câte o temă de făcut, trebuie s-o duc până la capăt. Mi-am propus anul acesta, chiar am ținut morțiș!, ca fiecare zi să fie lucrată aproape de 100%, să nu mă gândesc la ziua de mâine, doar să trăiesc momentul și, cu siguranță, totul va fi bine!".
Iar aceste afirmații sunt întărite de altele: „Sunt foarte bine din toate punctele de vedere. Deja am avut și o pistă de control și timpul a fost unul bun, în condițiile meteo de atunci".
Canoistul pregătește și o surpriză pentru întrecerea de la Szeged. "La Campionatele Europene mi se oferă șansa și la două probe bonus. De această dată, voi participa și în cea de 5.000 de metri", a subliniat el.
Apoi a elaborat: „Vreau să fac ceva nou, cel puțin în ultimii patru ani nu s-a mai participat în această probă. Mă gândesc că am șanse pentru că mă autocataloghez ca fiind un sportiv de cursă lungă. Timpii, viteza de croazieră din antrenamentele lungi sunt foarte bune. Cu siguranță, și acolo aș putea câștiga o medalie. De ce nu?", a spus el.
Practic, el și-a ocupat și ultima zi de concurs. În probele clasice, 500 și 1.000 de metri, seriile sunt programate joi, 13 iunie, semifinalele vineri, 14 iunie, și finalele sâmbătă, 15 iunie.
Duminică, pe 16 iunie, este proba de 5.000 de metri. „Noi obișnuiam de fiecare dată să râdem, între ghilimele, de sportivii care mai trăgeau la sfârșitul competiției, atunci când toată lumea se relaxa după probele principale. De data aceasta, o să fiu unul dintre aceștia. Mă gândesc că trebuie să fac o cursă cât mai bună. O cursă strategică, vedem rezultatul final", concluzionează Cătălin.
Îndreptarea greșelilor
Nu există doar soare și optimism în cariera canoistului născut la Sarichioi, iar el nu s-a ascuns să vorbească despre aceste aspecte.
În toate interviurile care au urmat Campionatelor Mondiale de la Duisburg, unde Cătălin Chirilă a cucerit argintul pe distanța olimpică și aurul la 500 de metri, el a vorbit despre greșeli.
„Rezultatul de la Campionatele Mondiale de la Duisburg, vorbim de proba de 1.000m, unde speram să-mi apăr titlul, chiar dacă a fost medalie de argint, consider că a fost o palmă. Una de care aveam nevoie ca să mă trezesc, să-mi dau seama că nu am mers la nivelul la care mă așteptam", a spus Chirilă.
El a intrat și mai concret în ceea ce înțelege el prin greșeli. "Consider că nu m-am pregătit la nivelul la care ar fi trebuit să mă pregătesc în continuare. Sunt de părere că, odată cu rezultatele mărețe, aș putea spune că mi s-a urcat la cap într-o măsură și îmi place totodată să cred că am conștientizat acest lucru".
Cum trece peste aceste sentimente ? „În 2024 am șters cu buretele absolut tot ce am făcut greșit anul trecut sau, mai corect spus, tot ceea ce n-am făcut anul trecut.
Am reintrodus în program trezitul devreme de dimineață, care este foarte complicat. Este foarte greu să te trezești la, știu eu, 06:15. Poate pentru unii este deja târziu, însă pentru mine a fost complicat. După ce am devenit campion mondial, preferam să mai dorm. Poate mă înșel, însă cred că am plătit un preț pentru toate acestea".
Kaiac-canoe, între pasiune și ură
Saul Craviotto, dublu campion olimpic în probele de kaiac, a făcut o comparație interesantă într-un interviu pentru cotidianul El Pais. Spaniolul a spus despre sportul pe care-l practică: "Este ca într-o relație amoroasă. Uneori ești pasionat și simți că îl iubești cel mai mult, dar sunt și zile în care îl urăști".
Care este proporția zilelor de pasiune și a celor de ură în relația lui Cătălin Chirilă cu sportul? „Au fost și zile de ură și, totodată, au fost și acele zile foarte plăcute în care antrenamentele au fost extrem de reușite".
„Antrenamentele reușite sunt pe placul oricărui sportiv, fie că vorbim de kaiac-canoe, fie că vorbim de canotaj, acestea sunt atunci când îți alunecă barca foarte tare. Atunci când alunecă greu barca, nici timpii pe care-i atingi nu sunt foarte buni, automat, este destul de greu din punct de vedere psihic, însă despre asta e sportul de performanță. Învățăm, ne antrenăm să ne gestionăm emoțiile și, la final, când ajungem în competiție și avem parte, poate, de aceleași emoții, le depășim cu bine!", a explicat el.
Munca de pe lac
Cu aceste cuvinte, Cătălin Chirilă pleacă spre hangarul unde a stat peste noapte canoea lui de aur. După ce o așază pe trei suporți, practic a intrat în modul de antrenament. Încălzirea o face la stâlpul lui preferat, cum îl numește, din baza „Nicolae Navasart".
Iubitor de câini, Cătălin nu e deranjant când unul dintre cei mai bătrâni patrupezi îi întrerupe rutina. "Fugi de aici!", îi spune calm.
Florin Popescu, campion olimpic în 2000 în canoea de dublu pe distanța de 1.000 de metri, trage cu ochiul la Cătălin, însă au mai multă treabă pe apă.
După jumătate de oră, canoistul își ia barca și pleacă spre lacul Snagov, unde deocamdată e liniște. Antrenorul merge spre șalupa din care îi va striga indicațiile.
„O să ne intersectăm cu canotajul", îl avertizează după ce îi indică partea în care își vor face antrenamentele. Tema zilei e muncă dură. La capătul ei, Cătălin respiră greu, e transpirat și roșu la față. Efortul e vizibil, în aceste zile se construiesc cele perfecte, când barca alunecă ușor.
Într-un moment de respiro, pe lac se zăresc campioanele olimpice, mondiale și europene Ancuța Bodnar și Simona Radiș.
Și ele trag tare, nu e loc de politețuri, fiecare are tema sa. Barca lor e mai rapidă. În peisaj intră și Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă, campioane mondiale și europene. Peste o lună și jumătate vor concura la Paris pe același lac pentru gloria olimpică. Însă mai sunt multe dimineți în care e de transpirat și de suferit. Bărcile lor înaintează având drept fundal vile, pădure și stuf.
După o oră și jumătate de apă, Cătălin Chirilă se întoarce la ponton. Tema a fost bifată, concluziile vor urma. Și-a luat canoea de pe apă și, înainte de a o duce la odihnă, a șters-o cu atenție și grijă. Pentru el urmau o sesiune de alergare și iar antrenamente. Forma pentru Paris se construiește cu picături mici.
Obiectivul pentru Campionatele Europene de la Szeged
Campionatele Europene de la Szeged debutează pentru Cătălin Chirilă pe 13 iunie, iar țintele românului sunt clare. "Va fi prima competiție importantă din acest an. Îmi voi testa limitele. Îmi doresc să câștig câte o medalie în fiecare probă în care particip. Fiind trei probe, îmi doresc să mă întorc acasă cu trei medalii. Tind să cred că a devenit o obișnuință să revin cu medalii", a spus canoistul.
Apoi a vorbit și despre Jocurile Olimpice de la Paris, unde rezultatele din ultimii ani și seriozitatea cu care își privește cariera îl recomandă pentru cea mai strălucitoare distincție. Dar nimic nu e sigur.
La Paris, el va participa într-o singură probă, pe distanța de 1.000 de metri, pentru că doar aceasta este inclusă în programul olimpic din 2024.
„Nu este un lucru rău, am adversari care vor participa, cu siguranță, și în proba de dublu, care se va desfășura înaintea celei de simplu. Cred că le va epuiza câteva stocuri de resurse și poate fi un avantaj pentru mine".
Proba olimpică de canoe dublu se va purta pe distanța de 500 metri. Cătălin Chirilă a mai participat la o ediție de Jocurile Olimpice, cea de la Tokyo.
Încerc să trăiesc fiecare zi, să mă antrenez în fiecare zi, cât mai prezent fiind. Sincer, nici nu mă mai gândesc la timp cât mai am până la competiții - Cătălin Chirilă
Până nu demult nici măcar nu știam exact data în care voi concura. Vorbim chiar de Jocurile Olimpice! Mai pe românește spus, nu m-a interesat. Mi-am dorit foarte mult să fac antrenamente foarte bune și de toate celelalte detalii se ocupă domnul antrenor - Cătălin Chirilă
Medaliile lui Cătălin Chirilă
Campionatele Mondiale
- 2022 – aur (C1-1.000 m), argint (C1- 500 m)
- 2023 – aur (C1- 500 m), argint (C1-1.000 m)
- 2021 – bronz (C2 – 1.000 m)
- 2022 – aur (C1-1.000 m), bronz (C1- 500 m)
- 2023 – argint ( C1-500 m), proba de C1-1.000 nu s-a disputat