Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 23 iulie 2024 22:07 / Actualizat miercuri, 24 iulie 2024 04:40
Mădălina Amăistroaie este primul sportiv din România care va concura la Jocurile Olimpice de la Paris. Joi, cu o zi înaintea ceremoniei de deschidere, unica reprezentantă a noastră la tir cu arcul va lua startul, de la 10:30, în runda de calificare.
- Jocurile Olimpice de la Paris 2024 încep pe 26 iulie. Gazeta Sporturilor are 4 trimiși speciali - Luminița Paul, Roxana Fleșeru, Remus Dinu și fotoreporterul Raed Krishan - care vor oferi cele mai importante știri, reportaje și interviuri de la fața locului.
Primele emoții în rândul Team Romania încep încă dinaintea somptuoasei ceremonii de pe Sena.
Aflată la cea de-a doua ei participare la Jocurile Olimpice, după cea de la Tokyo, suceveanca Mădălina Amăistroaie, 21 de ani, va lua startul încă de la primele ore ale dimineții în calificările probei unde încearcă să progreseze față de rezultatul din Japonia.
Mădălina Amăistroaie dă tonul pentru România
Dacă prezența la Tokyo a fost oarecum surprinzătoare pentru ea, Paris va fi, cu siguranță, examenul de maturitate al sportivei care a început să practice acest sport de la o vârstă fragedă, din 2015.
Sportiva antrenată de Viorel Hăbian își proiectase să fie la Jocurile din Franța încă dinainte de a obține biletele pentru ediția din 2021. Dacă Tokyo a fost un obiectiv intermediar, presiunea va fi mult mai accentuată la Paris.
Într-un interviu acordat pentru cluj24.ro, Mădălina Amăistroaie, studentă în anul II la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a adoptat o poziție precaut-optimistă înainte de Jocuri. Ce obiectiv și-a setat ea pentru această ediție?
„Un loc cât mai sus în clasament, bineînțeles, de ce nu și o medalie? Oricum, sunt conștientă că lupta va fi aprigă, dar voi da tot ce am mai bun ca să câștig”.
72 de săgeți
În ce constă proba de calificare pe care Mădălina Amăistroaie trebuie s-o parcurgă? Explică sportiva însăși:
„Concursul începe cu un antrenament oficial, apoi în ziua calificărilor, toată lumea trage 72 de săgeți, fiecare săgeată fiind punctată și se face scorul total pe baza căruia se întocmește clasamentul.
Apoi se alcătuiește o grilă, primul cu ultimul, al doilea cu penultimul, de exemplu, și urmează meciurile individuale”, a mai spus tânăra, conform sursei citate.
Prima rundă de clasament individual feminin va debuta joi, 25 iulie, urmând ca marți, 30 iulie, să înceapă rundele eliminatorii. Sferturile de finală, semifinalele și finala vor avea loc sâmbătă, 3 august, potrivit Agenției Naționale pentru Sport.
„Îmi plac lucrurile diferite”
Mădălina este, așadar, prima sportivă din delegația României care va concura la Paris, calificările în proba sa fiind programate joi, 25 iulie. Doar tirul cu arcul, fotbalul, handbalul și rugby-ul în șapte încep înainte de festivitatea de deschidere.
Amăistroaie a povestit înainte de Tokyo, într-un interviu pentru GSP.ro, de ce a ales să practice un sport atipic. „Pentru că nu e ceva obișnuit! Îmi plac lucrurile diferite. Și e ceva ce am văzut mai mult prin filmele cu supereroi. Inclusiv Robin Hood a fost un supererou, nu?”.
33este locul pe care l-a ocupat Mădălina Amăistroaie la prima participare olimpică
Pe lângă Mădălina Amăistroaie, doar trei sportivi au mai reprezentat România la JO la tir cu arcul: Aurora Chin (1980, loc 13), Andrei Berki (1980, loc 15) și Alexandru Bodnar (2008, loc 31).
Competiția se desfășoară pe Esplanada Invalizilor
Întrecerile de tir cu arcul se vor desfășura pe Esplanada Invalizilor (celebra Esplanade des Invalides), amplasată în grădina complexului de clădiri din arondismentul 7, Hotel des Invalides, un spațiu construit la sfârșitul secolului al XVII-lea pentru a găzdui veteranii de război.
Esplanada Invalizilor este populară printre turiști și localnici pentru plimbări și relaxare. În apropiere se află Muzeul Armatei (Musée de l'Armée) și mormântul lui Napoleon Bonaparte, ambele situate în interiorul complexului Hôtel des Invalides.
Esplanada Invalizilor găzduiește adesea evenimente și ceremonii naționale, inclusiv parade și comemorări militare.