SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ATLETISM

Stella Rutto a obținut al 91-lea bilet al delegației României pentru Jocurile Olimpice de la Paris

Stella Rutto la Campionatele Europene de la Roma 2024 Foto: Imago
Stella Rutto la Campionatele Europene de la Roma 2024 Foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 10 iunie 2024 13:51 / Actualizat luni, 10 iunie 2024 14:50

Atleta Stella Rutto, 27 de ani, a îndeplinit baremul olimpic în proba de 3.000 m obstacole din cadrul Campionatelor Europene de la Roma, acolo unde a încheiat finala pe locul 4, cu record personal.

Delegația României pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 a mai crescut cu un membru, după ce Stella Rutto a realizat baremul duminică seară, în finala probei de 3.000 m obstacole a Campionatelor Europene aflate în desfășurare la Roma.

Atleta română de origine kenyană, naturalizată în februarie 2022, a parcurs distanța în 9:22,36, cel mai bun rezultat al carierei, și a trecut linia de sosire a patra. Stella a fost tot timpul între primele sportive pe parcursul finalei, conducând cursa de la borna celor 2.000 de metri până la 2.700 m.

Joan Chelimo Melly aduce prima medalie a României la Campionatele Europene de atletism, argint la semimaraton!
CAMPIONATE EUROPENE
Joan Chelimo Melly aduce prima medalie a României la Campionatele Europene de atletism, argint la semimaraton!

De acolo a preluat poziția de prim-plan viitoarea campioană, franțuzoaica Alice Finot, cea care a rămas în frunte până la final și s-a impus în 9:16,22, cel mai bun rezultat european al sezonului.

Stella Rutto, emoții: a avut bronzul timp de 30 de minute

Au fost însă și emoții legate de ierarhia probei, organizatorii anunțând la un moment dat că finala de 3.000 m obstacole este sub investigație. Oficialii au decis descalificarea învingătoarei, așa că pentru scurt timp, aproximativ jumătate de oră, Rutto urcase pe locul 3 în clasament, echivalent cu medalia de bronz.

Stella Rutto a obținut al 91-lea bilet al delegației României pentru Jocurile Olimpice de la Paris
Stella Rutto în timpul finalei de 3.000 m obstacole de la Campionatele Europene 2024 Foto: Imago

Delegația Franței a depus însă contestație, una care a avut succes, iar la ora 23:38 ierahia cursei a revenit la cea inițială. Finot a fost urmată de Gesa Krause (Germania), 9:18,06, și Elizabeth Bird (Marea Britanie), 9:18,39.

Pregătită de antrenorul Carol Șanta la CS Dinamo, Stella Rutto devine a șasea atletă din România care îndeplinește standardul necesar pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august). De asemenea, numărul total al calificaților ajunge la 91.

Rutto, născută în Kenya, a cucerit medalia de bronz la 3.000 m obstacole la Campionatele Mondiale U20 din 2012, pe când avea doar 15 ani.

„Cred că am depus un efort foarte mare și am făcut o pregătire extrem de grea pentru vârsta ma. Când am fost la Campionatele Mondiale eram încă un copil”, mărturisea atleta într-un interviu pentru thewoman.ro. „De atunci, am un program foarte strict, care poate părea plictisitor oricui.

Dacă vrei să ai rezultate bune, nu poți decât să înțelegi că timpul tău înseamnă cel mai mult pregătire și refacere. Cred că sunt departe încă de potențialul meu”, a mai spus ea pentru aceeași sursă.

Din 2019 a început să concureze pentru România, dar abia din februarie 2022 a putut să o facă în mod oficial, după ce a primit cetățenia română.

4curse de 3.000 m obstacole a alergat Stella Rutto în 2024, obținând cel mai bun timp al carierei în finala Campionatelor Europene

Tot duminică, 9 iunie, în cadrul Campionatelor Europene de la Roma, Diana Ion a încheiat pe locul al 5-lea finala de triplusalt, cu cel mai bun rezultat al carierei, 14,23 m. Florentina Iușco s-a clasat pe poziția a 9-a, cu 13,76 m.

Sportivii români calificați la Jocurile Olimpice 2024 (91)

  • Atletism (6): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului); Stella Rutto (3.000 m obstacole);
  • Înot (2): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber);
  • Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
  • Kaiac-canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m);
  • Canotaj (45): dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, schif simplu masculin (Mihai Chiruță), dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;
  • Ciclism (1): Ede Molnar (mountain bike XCE)
  • Gimnastică artistică (6): 5 locuri – echipa feminină; Andrei Muntean;
  • Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;
  • Lupte (4): Andreea Beatrice Ana (lupte feminine, cat. 53 kg), Alin Alexuc (greco-romane, cat. 130 kg); Kriszta Incze (lupte feminine, cat. 62 kg); Cătălina Axente (lupte feminine, cat. 76 kg);
  • Polo pe apă (13): 13 locuri – echipa masculină;
  • Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);
  • Tenis de masă (4): 3 locuri – echipa feminină, Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt);
  • Yachting (1): Ebru Bolat (clasa Ylca 6);
  • Haltere (2): Mihaela Cambei (cat. 49 kg), Loredana Toma (71 kg)
  • Triatlon (1): Felix Duchampt;
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Femeia care l-a adus la disperare pe Gigi Becali, încătușată în București: „Se manifesta într-un mod agresiv”
Superliga
Femeia care l-a adus la disperare pe Gigi Becali, încătușată în București: „Se manifesta într-un mod agresiv”
Șumudică l-a prins „în flagrant” pe jucătorul lui, în hotel: „Bă, ce faci cu alea?!”
Superliga
Șumudică l-a prins „în flagrant” pe jucătorul lui, în hotel: „Bă, ce faci cu alea?!”
Florin Niță a salvat un adversar prăbușit pe gazon în Arabia Saudită » Nu a așteptat intervenția echipei medicale și a acordat primul ajutor
Stranieri
Florin Niță a salvat un adversar prăbușit pe gazon în Arabia Saudită » Nu a așteptat intervenția echipei medicale și a acordat primul ajutor

Presa din Grecia a rezumat într-un SINGUR cuvânt eșecul lui PAOK cu FCSB din Europa League și a numit omul meciului

Așa se fac schimbările la FCSB! Imagini fabuloase cu Gigi Becali și Mihai Stoica surprinse de reporterul GSP


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează