SPORTURI  »  ATLETISM  »  CAMPIONATE EUROPENE

Joan Chelimo Melly aduce prima medalie a României la Campionatele Europene de atletism, argint la semimaraton!

Joan Chelimo cu medalia de argint de la Campionatele Europene Foto: Guliver/GettyImages
Joan Chelimo cu medalia de argint de la Campionatele Europene Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 09 iunie 2024 14:11 / Actualizat duminica, 09 iunie 2024 16:49

Specialista în probe de distanță Joan Chelimo Melly, 33 de ani, a cucerit medalia de argint la semimaraton în cadrul Campionatelor Europene de la Roma, cu timpul de 1h 08:55. Delvine Relin Meringor s-a clasat pe locul 4.

În ziua a treia de concurs a Campionatelor Europene de la Roma a venit și primul podium pentru România. Performanța a fost realizată de Joan Chelimo Melly, cea care a trecut linia de sosire a doua în proba de semimaraton, introdusă în premieră în programul întrecerilor continentale.

Melly a fost în frunte la borna de 15 kilometri, însă practic în același grup cu alte patru atlete care aveau să se mențină la conducere până în ultimele secvențe ale cursei. Apoi a fost cronometrată a doua la următoarele repere, încheind întrecerea în 1h 08:55, cu doar 3 secunde în fața britanicei Calli Hauger-Thackery.

23 de atleți vor reprezenta România la Campionatele Europene de la Roma
CAMPIONATELE EUROPENE 2024
23 de atleți vor reprezenta România la Campionatele Europene de la Roma

Medalia de aur i-a revenit norvegiencei Karoline Bjerkeli Grovdal, cea care a marcat și primul record al competiției în această probă, cu 1h 08:09. O altă reprezentantă a României, Delvine Relin Meringor, a sosit a patra, cu 1h 09:25, cel mai bun rezultat al ei din acest sezon.

Chelimo Melly, Meringor și Stella Rutto, născute în Kenya, au primit cetățenia română în primăvara lui 2021. Primele două au îndeplinit baremul olimpic pentru Jocurile Olimpice de la Paris, de anul acesta, în proba de maraton.

Joan Chelimo a început să alerge la 14 ani

În sezonul actual, Joan Chelimo a câștigat în luna martie semimaratonul de la Paris, în 1h 06:58, ea având în palmares, de asemenea, victorii în anii trecuți în curse similare la Berlin, Boston, Praga și Cardiff.

Joan Chelimo Melly aduce prima medalie a României la Campionatele Europene de atletism, argint la semimaraton!
Joan Chelimo Melly în cursa de argint de la Campionatele Europene 2024 Foto: Guliver/GettyImages

Atleta care va împlinit 34 de ani în noiembrie are o poveste fascinantă, venind dintr-o țară în care numărul alergătorilor pe distanțe lungi este ridicat, iar atletismul reprezintă probabil sportul cel mai practicat.

Joan s-a apucat de alergat la 14 ani. Era singura adolescentă din satul ei care visa să devină atletă, fapt considerat o ciudățenie, într-o comunitate în care tinerele erau îndrumate să se mărite cât mai repede și cât mai profitabil, a relatat ea pentru GSP în 2022, în discuția cu Valentin Șchiopu.

2h 18:04este cel mai bun timp din carieră la maraton al lui Joan Chelimo Melly, reușit în 2002, la Seul

Se trezea devreme ca să nu fie văzută de nimeni și alerga, după ce o colegă de la școală activa la un club de atletism și-i furniza informații despre programul de pregătire, pe care Joan îl adapta după propriile posibilități.

Joan Chelimo Melly
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
+18 FOTO

Fiind primul copil al familiei sale, avea obligația să ajute și la treburile gospodăriei. Căra zilnic bidoane cu 20 de litri pline cu apă de la râul aflat la câțiva kilometri de sat. Le prindea în cârcă cu ajutorul unor funii pentru a le putea transporta mai ușor. 

Câștiga un dolar pe zi vânzând mangal

Mai târziu, când se afla la Kaptagat, una dintre Mecca atletismului kenyan, a locuit pentru multă vreme într-o baracă improvizată doar pentru a fi în locul unde o oportunitate ar putea să apară mai ușor. Asta pentru că nu-și permitea taxa de 100 de dolari pe lună pentru a putea sta în campus, în tabăra de antrenament alături de atleții consacrați. 

Ea câștiga un dolar pe zi, vânzând mangal, un tip de cărbune, din ușă în ușă și așteptând o scânteie și în performanțele ei sportive. 

În 2017 a început colaborarea cu antrenorul Carol Șanta, care lucra cu un contract în Kenya. Când a venit în România, a fost legitimată la clubul Steaua, apoi a trecut la Dinamo, în 2022.

Joan Chelimo, apărătoare a drepturilor femeilor

Din primii bani pe care i-a câștigat din atletism, Joan a plătit pentru studiile surorilor sale și pentru construirea unui bazin de colectare a apei la casa părintească. Apoi, i-a făcut cadou o pereche de adidași unei sportive mult mai tinere, obicei pe care-l reia în fiecare an. 

E convinsă că are o misiune mult mai importantă decât cea de a-și face un nume în sport, aceea de a vorbi despre violența împotriva femeilor, într-o societate și o țară care nu recunosc divorțul prin consimțământ și unde abuzurile sunt trecute cu vederea aproape cu regularitate.

Lupta lui Joan are și o motivație personală. Ea însăși s-a desprins greu dintr-o relație toxică. S-a întâmplat în urmă cu aproape nouă ani. Participa deja la competiții în Europa și a rămas însărcinată. Partenerul ei a dat-o afară din casă. Avea 25 de ani când a rămas pe drumuri și a adus pe lume un copil în afara unei căsătorii, un alt stigmat social în comunitatea din care provine.

Joan Chelimo Melly aduce prima medalie a României la Campionatele Europene de atletism, argint la semimaraton!
Joan Chelimo Melly, 33 de ani, atleta kenyană naturalizată de România, și fetița ei

S-a întors pentru o vreme acasă la părinți pentru a-și proteja copilul. Ariana Kechei a venit pe lume în 2015. De atunci, Joan spune că aleargă pentru fetița ei. Și își dorește să câștige o medalie olimpică pentru România. Deocamdată, a cucerit una europeană și nu e deloc puțin.

La precedenta ediție a Campionatelor Europene de atletism, cea din 2022, de la Munchen, România a încheiat cu o singură prezență de podium, locul 1 obținut de Bianca Ghelber la aruncarea ciocanului.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (8)
dragos_r
dragos_r  •  10 Iunie 2024, 22:27
Postat de doublem pe 10 Iunie 2024, 05:52

Felicitări și Stellei Rutto care a reușit baremul olimpic în finala la 3000 m obstacole cu personal best.

Da, a luat chiar și medalie. Inițial terminase pe 4 dar sportivă din Franța care câștigase cursă a fost descalificată.

MaxiP
MaxiP  •  10 Iunie 2024, 13:53
Postat de dragos_r pe 09 Iunie 2024, 19:29

Ce să aștepți de la suliță? Novac e definiția atletului român.. plafonat, și care nu știe să concureze în competițiile cu adevărat importante. Toader e în aceeași categorie, numai că Novac era văzut la un moment dat ca fiind un potențial medaliat mondial. PB-ul lui e de acum 6 ani, într-o competiție de antrenament. Nu ai la ce să te mai aștepți de la el.

Pai la foarte multi sportivi PB-ul nu vine neaparat in competitiile cele mai puternice. E si el un sportiv inconstant, depinde de fiecare data de zi, totusi e finalist olimpic, nu stiu de ce spui ca are rezultate doar in competitiile mai slabe. Pana la urma cam tuturor le e mai usor in competitiile mici, nu participa numarul de elite de la o competitie majora. Dar da, el depinde foarte mult de ziua in care are loc concursul, nu are constanta. Acum, nu stii niciodata cand prinde o zi fantastica, deci poate chiar ramane un potential medaliat mondial, pana la urma n-as fi crezut vreodata ca Alina Rotaru va ajunge medaliata mondiala si uite ca s-a intamplat.

doublem
doublem  •  10 Iunie 2024, 05:52

Felicitări și Stellei Rutto care a reușit baremul olimpic în finala la 3000 m obstacole cu personal best.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează