SPORTURI  »  NATATIE  »  NATAŢIE

GALERIE FOTO » Cine este Ryan Lochte, vedeta Campionatelor Mondiale de la Shanghai?

Articol de GSP - Publicat luni, 01 august 2011 00:00 / Actualizat luni, 01 august 2011 14:07

Ryan Lochte este înotătorul care a adunat cele mai multe medalii de aur la Campionatele Mondiale de la Shanghai. Cinci la număr. L-a învins pe Michael Phelps de cîte ori a avut ocazia. A fost primul care a reuşit să bată un record mondial, după era costumelor din poliuretan. Cam aceasta este realitatea din bazinul din China. Ryan Lochte însă este mai mult decît atît.

E omul care cu o lună înainte de Mondialele de la Shanghai a căzut de pe scuter şi putea să rateze competiţia la care a fost star. Dar această întîmplare nu e neobişnuită pentru americanul de 26 de ani. Se pare că şi-a făcut un obicei din a se accidenta înainte de marile întreceri."Nu-mi mai fac griji pentru Ryan întrucît ştiu că, indiferent ce i se întîmplă în afara bazinului, atunci cînd intră în apă va înota foarte bine", a spus, pentru Sports Illustrated, Matt Delancey, unul dintrei cei care-l ajută. El a fost alături de american cînd şi-a fracturat piciorul înainte de Mondialele din 2007, cînd şi-a sucit glezna înainte de trialurile pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, cînd a avut probleme cu meniscul înainte de Campionatele Naţionale în bazin scurt, cînd a avut o întindere la ligamente în aprilie 2011. "Aşa este el", a adăugat Delancey. Nimic însă nu l-a împiedicat pe Lochte să-şi urmărească visul. Pînă acum un an a fost mai mereu în umbra lui Michael Phelps. Nu reuşea deloc să-l învingă pe cel care a fost declarat cel mai bun înotător din istorie. După ce a pierdut 20 de curse consecutive la 200 de m şi 400 de m individual în concursurile importante timp de 7 ani, Lochte a reuşit, într-un final, să-l învingă pe Phelps la Campionatele Naţionale de la Irvine. A făcut-o din nou la CM de la Shanghai în probele de 200 m mixt şi la 200 m liber.

Pantera roz
Ryan Lochte este un tip foarte relaxat, care înoată de plăcere. Îi place să iasă în evidenţă. Nu degeaba poartă încăţăminte în culori stridente, pantofi creaţi de el însuşi! La un concurs a apărut chiar putînd un slip roz, din nou o creaţie proprie. Pe podium la Mondialele din 2009 de la Roma a avut un zîmbet de-a dreptul strălucitor. Un prieten l-a provocat să poarte o proteză care să le ia ochii spectatorilor. Şi aşa a făcut. Singurul care nu a fost încîntat a fost tatăl său, Steve: "Am crezut că o să-l omor".

De Ziua Americii, are o tradiţie împreună cu fratele său Devon. Stau în jurul unui foc şi aprind petarde, dar nu se feresc din calea lor pentru că "este amuzant şi nebunesc". Îi place să facă surf. Oamenii care-l cunosc îl descriu ca fiind muncitor, generos, umil, cu multă imaginaţie şi neînfricat. "Ryan riscă foarte mult. Există şi părţi negative ale acestui fapt. Se accidentează făcînd lucruri stupide. În cursă nu se teme să înoate un pic mai repede. Nu ştii niciodată ce o să facă. Nu poţi să îi elimini această calitate, pentru că este cea mai mare însuşire a lui", a spus antrenorul său, Greg Troy. Lochte are şi o explicaţie pentru felul lui de a fi. "Părinţii mei mi-au spus să trăiesc viaţa din plin. Să mă distrez. Îi ascult pe ei".

Cînd era mic, nu era tocmai cel mai ascultător copil. Făcea o tonă de boacăne, dar atunci cînd intra în bazin nu mai conta nimic. Steve şi Ileana Lochte au avut cele mai mari bătăi de cap cu Ryan, deşi mai au alţi cinci copii. La zece ani, Ryan pratica însă alt sport şi era al naibii de bun la fotbal! Un an mai tîrziu, cînd ai lui s-au mutat în Florida, a luat înotul mai în serios. Într-un concurs a fost învins, dar i-a spus tatălui său: "Nu o să las să se mai întîmple acest lucru de acum încolo". N-a fost chiar aşa, dar a depus toate eforturile pentru a împlini acest lucru. Nu s-a transformat total, uneori tatăl său îl mai surprinde jucînd baschet înainte de curse, dar acest lucru nu-l împiedica să cîştige detaşat în bazin.

A debutat la JO de la Atena, cînd avea 19 ani, a luat un argint la 200 m mixt şi un aur alături de ştafeta de 4x200 m liber. Patru ani mai tîrziu, la Beijing, a contractat un virus intestinal, dar a obţinut prima sa medalie olimpică de aur individuală la 200 m spate. "Aurul cu ştafeta e minunat, dar cel de la individual e cucerit doar prin muncă proprie", spune Ryan. După Mondialele din 2009, de la Roma, problemele la genunchi şi kilogramele care se tot adunau l-au făcut pe Ryan să se reinventeze. A muncit mai mult pe partea de bras, a intensificat lucrul şi la fluture. Şi-a adăugat o zi de muncă la antrenamente, unde lucreză pentru forţă şi care include mutatul de buşteni, învîrtitul roţilor de tractor şi trasul de sfori. La Shanghai i-a ieşit tot ce şi-a propus, urmează Londra, unde Ryan vrea să fie din nou starul competiţiei.

Medaliile de aur al lui Ryan de la Shanghai
200 m mixt
400 m mixt
200 m spate
200 m liber
4x200 m liber
Recor mondial la 200 m mixt: 1:54,00

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Superliga
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Superliga
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului
Superliga
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează