SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

9 lucruri pe care le-am învăţat după Australian Open! » Un mare pericol pentru Simona Halep şi obsesia nimicitoare a Mariei Şarapova

Articol de - Publicat marti, 03 februarie 2015 00:00 / Actualizat marti, 03 februarie 2015 14:05

Primul turneu de Mare Şlem al anului s-a încheiat în weekendul trecut cu două finale fantastice: Serena - Şarapova şi Djokovici - Murray. Dar cu ce alte lucruri rămînem după Australian Open 2015?

GSP.RO încearcă să analizeze cele mai importante momente ale turneului de la Antipozi: revelaţiile, dezamăgirile şi confirmările de la Melbourne. Novak Djokovici şi Serena Williams au dovedit din nou că sînt cei mai buni din lume, reuşind să cîştige fără mari probleme cele două trofee. Dar în spatele acestor rezultate au fost şi alte episoade extrem de interesante pe parcursul competiţiei.

1. Înfrîngerea surprinzătoare a lui Federer şi o întrebare clasică
Roger Federer a pierdut neaşteptat încă din turul al treilea în faţa lui Andreas Seppi după patru seturi extrem de disputate, iar specialiştii din tenis s-au grăbit cu fel de fel de păreri: e ultimul an de tenis, Federer nu mai poate, ar trebui să se retragă.

Dar astfel de înfrîngeri se întîmplă oricui, chiar şi marelui campion elveţian. Este adevărat, a fost doar a doua înfrîngere înainte de optimi în ultimele 43 de turnee de Mare Şlem. Acesta nu este însă un motiv pentru care Federer nu va reveni în fazele finale ale competiţiilor importante.

Roger este pe locul 2 în lume chiar dacă va împlini 34 de ani în august. A cîştigat deja un turneu în 2015. Şi acelaşi Roger a încheiat excelent anul trecut, cu foarte multe turnee solide. Roger de la Melbourne a avut şi o problemă de sănătate în meciul cu Bolelli care se prea poate să-l fi afectat împotriva lui Seppi.

2. Un mare pericol pentru Simona Halep
Trecînd la competiţia feminină, un plus important în Australia l-a avut Victoria Azarenka. Fostul număr 1 mondial a revenit după accidentările care au măcinat-o în 2014 şi în turul secund a reuşit să învingă una dintre favoritele de la Melbourne, pe Caroline Wozniacki. A pierdut apoi în optimi cu Cibulkova după un meci echilibrat, dar a arătat că va reveni cît de curînd în fruntea topului mondial.

Acum a căzut pe 49 în lume, dar tot anul mai are puncte de apărat doar la US Open aşa că are şanse foarte mari să urce în clasament şi să revină în top 10. Este o jucătoare de care Simona Halep ar trebui să se teamă în următoarele luni, o jucătoare care ar trebui evitată.

3. Nadal a fost la un nivel scăzut la AO 2015. La ce trebuie să ne aşteptăm în primăvară?
Rafa Nadal a revenit şi el după o accidentare, iar randamentul său nu a fost extraordinar. A fost chiar modest şi putea pierde încă din debutul competiţiei în faţa mediocrului jucător american Tim Smyczek. L-a învins greu, în decisiv, pentru ca apoi să dea impresia că şi-a revenit. A întîlnit adversari la fel de slabi pînă să dea peste Berdych în sferturi.

Nu a avut nici o şansă în faţa cehului, dar dacă am învăţat ceva din ultimii ani este că Nadal va fi mai puternic la următoarele turnee. Şi un plus pentru spaniol este că în curînd vine sezonul de zgură, acolo unde se simte excelent. Nici hardul de la Indian Wells şi Miami nu-l deranjează aşa că va putea să arate ce poate. Se va bate cu Novak Djokovici pentru al 10-lea trofeu la Roland Garros.

4. Serena, mai fragilă ca niciodată, dar tot cu un plus peste adversare
Numărul 1 WTA s-a impus din nou la Australian Open şi şi-a trecut în cont al 19-lea turneu de Mare Şlem din carieră. S-a apropiat de Steffi Graf, dar drumul pînă la nemţoaică pare destul de lung. Mai ales că a părut fragilă în multe momente din acest an. A fost învinsă de Radwanska, a pierdut neaşteptat mai multe seturi, iar la Melbourne a arătat carenţe în joc.

Este adevărat, a încheiat turneul cu cel mai bun meci al său în finală dovedind din nou că are un plus peste toate adversarele din circuit. Este însă mai fragilă şi poate fi bătută la următoarele turnee de Mare Şlem.

5. Murray mult mai puternic şi cu cele mai mari şanse să cîştige la Wimbledon
Scoţianul şi-a regăsit forma în acest debut de an şi nivelul fizic pierdut în 2014. După un an dificil în care putea să rateze Turneul Campionilor, Andy Murray este mai puternic ca niciodată. A arătat-o şi cu Djokovici chiar dacă a pierdut fără drept de apel în ultimul set.

A revenit în top 4 ATP şi la Wimbledon are şansa importantă să-şi treacă un nou trofeu de Mare Şlem în palmares. Pe iarba londoneză este peste Djokovici şi cu siguranţă este peste Nadal. Întrebarea este dacă Federer va fi la cel mai înalt nivel şi dacă îi poate face faţă scoţianului. Murray are şanse şi la US Open, acolo unde a obţinut primul turneu major din carieră.

6. Keys a fost semifinalista surpriză la Melbourne. Va fi anul ei?
Tînăra jucătoare americană a impresionat la această ediţie de la Australian Open şi a ajuns pînă în semifinale după ce le-a învins pe mai binele cotate Petra Kvitova şi Venus Williams. A avut şi ceva probleme de sănătate, însă nu a fost mai prejos nici împotriva Serenei Williams.

Sub "bagheta" fostei mari campioane Lindsay Davenport, Madison pare o jucătoare mai matură şi cu şanse mari să confirme şi în următoarele turnee. A urcat pe 20 în lume şi pînă la US Open mai poate progresa.

La fel ca şi pe Sloane Stephens, specialiştii o văd viitorul tenisului american, iar acest rezultat de la AO poate fi declicul de care avea nevoie să devină o jucătoare de top, una de top 10 WTA.

7. Complexul Mariei Şarapova împotriva Serenei
Rusoaica a făcut un turneu excelent la Melbourne. Evident că nu puteau lipsi nici emoţiile în debutul competiţiei cînd a salvat două mingi de meci în faţa unei compatrioate. A defilat apoi pînă în finală şi nu a mai avut nici măcar un set dificil. Însă în ultimul act a dat peste Serena Williams, cea pe care nu a mai învins-o din 2004.

Nu a reuşit nici acum, dar a făcut un meci mare. Jucătoarea americană a fost din nou mai puternică şi, cum am precizat anterior, a jucat cel mai bine din tot turneul chiar în acest ultim act. A fost a 16-a înfrîngere consecutivă în faţa Serenei şi ce este mai important, a luat doar 2 seturi în ultimele 12 confruntări împotriva actualului număr 1 mondial.

Cu siguranţă are un complex de inferioritate şi îşi dă seama că oricît de bine ar juca, adversara este şi mai puternică în momentul în care îşi ridică nivelul. Aşa s-a întîmplat şi sîmbătă, aşa s-a întîmplat şi în ultimii 10 ani la fiecare duel Şarapova - Williams.

8. În sfîrşit, Berdych?
Cehul Tomas Berdych este un jucător complet, dar mereu i-a lipsit ceva care să-l ducă în top 3 ATP sau către un turneu de Mare Şlem. A mai fost aproape, dar nu a avut ceea ce i-a trebuit în fazele finale. Nu a avut spiritul de învingător? Nu a avut încredere? Nu a avut psihicul corespunzător? Sînt multe întrebări care au fost puse de fiecare dată.

Acum pare din nou să fie altceva. Şi din nou se prea poate să ne înşelăm în ciuda turneului fantastic reuşit. Şi-a depăşit însă marele obstacol şi l-a umilit pe Nadal în sferturi şi a făcut un alt meci extraordinar cu Murray. A pierdut, dar încrîncenarea arătată a fost ceva nou la ceh.

Poate şi venirea lui Danny Vallverdu în staff-ul său, fostul antrenor al lui Murray, să fie decisivă la schimbarea lui Berdych. Cert este că cehul are toate calităţile necesare să facă cel puţin semifinale la toate turneele de Mare Şlem, fie pe zgură, iarbă sau hard şi în acest an o poate arăta, îşi poate ridica nivelul.

9. Talent, ambiţie şi depăşirea tuturor obstacolelor: legenda Martina Hingis!
Da, Martina încă mai poate. Joacă doar dublu şi dublu mixt, dar încă mai poate. Şi a arătat-o din nou. Marea campioană elveţiană s-a retras prematur din cauza repetatelor accidentări, dar a revenit în ultimul an şi joacă tot mai mult la dublu. A făcut finală la US Open şi acum s-a impus la dublu mixt la Australian Open alături de altă legendă, Leander Paes.

A fost doar al doilea titlu de dublu mixt la turneele de Mare Şlem, asta pe lîngă cele cinci la simplu şi alte nouă la dublu. Martina Hingis a fost mereu o dovadă că talentul, inteligenţa şi ambiţia, nu forţa din tenisul actual, sînt de ajuns pentru a deveni o mare campioană, o jucătoare care a intrat în istorie încă de la 20 de ani.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Superliga
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Emma Răducanu, spulberată la Australian Open: a pierdut 1-6, 0-6
Tenis
Emma Răducanu, spulberată la Australian Open: a pierdut 1-6, 0-6
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile
Superliga
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile

„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui Vasile Ardeleanu, spusă de trei dintre foștii lui coechipieri. Câți bani i-ar fi dat Lăcătuș

Singur în Emirate » Titularul de la Rapid, „uitat” în Dubai! Ce s-ar fi întâmplat la îmbarcarea spre România


Comentarii (2)
supersolo
supersolo  •  04 Februarie 2015, 12:57

Simona are multe lacune psihice ...crede ca daca o evita pe Sharapova totul e ok...si ramane in top...psihicul unui sportiv de top este acela ca trebuie sa lupte cu toti adversarii mai bine clasati decat el...numai asa va progresa...Simona nu va ajunge nr 1 daca ai va fi frica de o jucatoare din top 10 si o va evita la nesfarsit...oricum personal nu cred ca va fi vreodata nr 1...chiar daca se retrage Serena si Maria...tot vor fi jucatoare care vor emite pretentii...dar Halep in nici un caz...Frica de esec e marele adversar al Simonei....si se vede asta ...Chiar daca e Tiriac langa ea...Ruzici...sau mai stiu eu cine ...nu va putea trece de bariera asta psihologica decat foarte greu sau deloc

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  03 Februarie 2015, 14:59

...ha ha ...Halepoaica trebuie sa evite mult mai multe jucatoare ...nu numai pe Azarenka...si oricum tu asa o inveti ?...sa evite sa joace cu adversare de Top ?...cum vrei sa progreseze ?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează