Articol de Luminița Paul - Publicat miercuri, 03 mai 2023 18:54 / Actualizat miercuri, 03 mai 2023 19:27
Irina Begu, 32 de ani, 35 WTA, s-a oprit în sferturile de finală de la Madrid, învinsă cu 6-7 (3), 6-4, 6-2 de Maria Sakkari, 27 de ani, favorita 9 a turneului, la capătul a două ore și 55 de minute de joc. Rămâne însă cu eticheta onorantă de jucătoare valoroasă pe zgură, iar Alexandra Dulgheru, fost număr 26 WTA, explică de ce.
Parcursul foarte bun al Irinei Begu la Madrid a avut un final pe măsură: ultimul meci pe Centralul Manolo Santana, încheiat noaptea târziu, după aproape trei ore de luptă, efort, solicitare mintală. Românca nu a trecut nici de această dată de "sferturi", la fel ca în 2015 și 2016, însă și-a pus deseori în valoare calitățile și modul de joc atât de eficient pe suprafața roșie.
Irina Begu, „tactic peste Sakkari”
"Irina a intrat cu acele mingi înalte, un stil foarte potrivit. Iar la Madrid, datorită altitudinii, s-a intensificat efectul jocului ei. Au fost momente în care tactic a fost peste Sakkari, a făcut tot ce a ținut de ea", a explicat pentru Gazetă Alexandra Dulgheru, fost număr 26 WTA, cea care a comentat meciul în direct la Digi Sport, tactica din "sfertul" cu jucătoarea din Grecia.
„Sakkari se folosește de mingea ta, apoi se mută cu dreapta, e foarte iute. Inițial, părea un stil așa, vechi de zece ani, ca și cum ne-am întors în timp, dar a făcut-o special pentru a o destabiliza pe grecoaică, nu că nu ar fi putut Irina să intre în mingi", a continuat Dulgheru.
Consum mare de energie pentru Irina Begu
„Fiecare punct, un set, un set și jumăte, era ca pe repeat, totul plasat cu grijă, tactic, rever, rever, înalt, iar rever, și a fost consum de energie foarte mare. Genul de punct care te obosește și mintal", a observat dubla campioană de la Varșovia.
„Apoi, mi s-ar fi părut foarte greu să țină același ritm timp de trei seturi. În al doilea s-a văzut clar când a apărut o cădere, era de așteptat. Cum e sportul ăsta!, două game-uri de cădere și imediat a fost pedepsită! Pe Sakkari a ținut-o mai mult bateria", a concluzionat Alexandra.
What a set ♨️
— wta (@WTA) May 2, 2023
75 minutes gone and Begu takes the opening tiebreak over Sakkari...#MMOPEN pic.twitter.com/4hK8Q1HEkh
Lăudată pentru jocul ei pe suprafața cărămizie, Irina Begu a ieșit mult în evidență cu meciurile de la Madrid. Este ceva ce Dulgheru explică simplu: „Am crescut toate pe zgură, în afară de Sorana, căreia i-a plăcut mai mult tot timpul să joace pe hard, majoritatea dintre noi preferăm zgura. Avem în sânge stilul de a ne juca un pic cu mingea, de a construi punctele, școala românească e foarte bună în acest sens", explică ea.
Irina Begu, stil curat și inteligent
„La Irina, care este înaltă, ai spune că ar trebui să aibă un stil care să se preteze pe hard, însă are un joc așezat de zgură. Are răbdare, știe să folosească unghiurile, serviciul kick, apoi joacă în partea cealaltă, slice, mingi înalte, o scurtă, toată tactica specifică suprafeței. Este o jucătoare care are și forță, dar este și tenace.
Nu este cea mai rapidă, deși a evoluat mult pe pregătire fizică, însă se folosește de celelalte atuuri. Un stil curat și inteligent, cu mână bună, pune mai mult efect decât pe hard, unde intră mai drept în minge. Nu e genul bum-bum, și mereu a încercat să joace inteligent", subliniază Alexandra Dulgheru.
Antrenorul Ion Geantă, 73 de ani, a lucrat, pe când se afla în Germania, cu Irina la clubul unde activa. „Tactic a acumulat mult", evidențiază el. „Gândește jocul, este un mare avantaj, mai ales contra fetelor care caută să lovească iute. Când se întâlnesc cu ea, care variază mai mult, se schimbă scenariul".
5 titluri WTAare Irina Begu în palmares, dintre care două pe zgură, București 2017 și Palermo 2022. Are de asemenea, patru finale, pierdute, două pe zgură și două pe hard
Experimentatul tehnician crede că e important și faptul că în România se joacă de vârste mici foarte mult. „Copiii se antrenează aproape în fiecare zi, indiferent de valoare, cei de afară de doar două-trei ori pe săptămână, ai noștri acumulează mult mai mult pentru că au mii de lovituri în plus decât ceilalți. Aici se poate face diferența", explică el.
De săptămâna viitoare, Irina Begu va fi jucătoarea română cu cea mai bună poziție în clasamentul mondial, 27, cu trei locuri în fața Simonei Halep. O așteaptă o nouă provocare, în alt turneu WTA 1000, cel de la Roma, acolo unde în 2016 reușea cea mai bună performanță a ei, semifinale.