SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

EXCLUSIV Ce îi lipsește lui Horia Tecău în această perioadă: „Mi-e dor de familie, de prieteni și de un meci intens”

Horia Tecău FOTO Raed Krishan
Horia Tecău FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat marti, 07 aprilie 2020 16:24

Horia Tecău, învingător de două ori în turneele de Grand Slam la dublu,  povestește cum își ocupă timpul în această perioadă, dar și ce după ce tânjește

Horia Tecău s-a adaptat rapid la noua realitate prin care trece lumea. Tenisul l-a ajutat să fie foarte flexibil și conștient de sine și să găsească rapid soluții. Izolat în apartamentul lui, Horia își împarte timpul între exerciții fizice, meditație sau rugăciune, cărți, odihnă și discuții cu cei apropiați. Câștigătorul de la Wimbledon și US Open crede că tenisul va reveni atunci când toată lumea va putea fi în siguranță.

- Horia, cum arată pentru tine o zi în izolare, care e programul?
- Mi-am setat un program de „lucru", ca să mă mențin activ, dar aleg să am și zile de pauză, de odihnă în care pur și simplu îmi petrec timpul fără să am niciun plan. Zilele mele încep la ora 7:00 sau mai devreme, fără să îmi pun alarma. Îmi beau cafeaua, fac meditație/rugăciune, un mic dejun lejer, exerciții fizice o oră și jumătate sau două, apoi iau masa de prânz, fac curat, mă odihnesc, beau o cafea și intru în a doua parte a zilei, pe care o folosesc pentru lectură, cursuri online sau pur simplu conectare cu familia și prietenii. De obicei, adorm pe la 11:00 – 12:00 noaptea. 

- Cât de repede te-ai adaptat acestui nou stil de viață?
- M-am adaptat destul de repede, mai ales că, atunci când a început izolarea, chiar eram într-o perioadă în care simțeam nevoia unei pauze. Îmi lipsesc aerul, natura, interacțiunile directe cu familia și prietenii, însă sunt conștient că aceasta este o perioadă care va trece și depinde doar de noi să profităm de părțile ei bune, atât cât putem. 

Meditația, o rutină foarte importantă

- Te-a ajutat faptul că ești obișnuit cu călătorii și schimbări dese de loc și fus orar?
- Cred că sportul, și mai ales tenisul - diversitatea, faptul că trebuie să fii foarte flexibil pentru a putea practica acest sport - m-au învățat să mă adaptez repede la tot felul de situații, să mă regrupez, să fiu conștient de mine, de ce se întâmplă în jurul meu și de ce aleg să fac în momentul prezent. 

- Mai sunt rutine pe care le-ai păstrat?
- Desigur. O rutină foarte importantă pentru mine este acel moment de meditație, dimineața, după ce mă trezesc și îmi beau cafeaua. Este momentul în care sunt recunoscător pentru viață, pentru posibilitatea de a mă mișca, pentru dragostea pe care o primesc și o ofer, iar din aceste momente de conectare și recunoștință se nasc și se dezvoltă pasiuni și visuri de care am timp să mă ocup în această perioadă. Această rutină și antrenamentul fizic, mișcarea, mă fac să trăiesc o continuă stare de bine. 

- Ce exerciții „de apartament" faci în această perioadă și cam cât durează o ședință?
- Antrenamentul durează între o oră și două ore. Am un program complex, în care încorporez exerciții de cardio, abdomen și forță. Echipamentul pe care îl am acasă este limitat, nu fac chiar tot ce mi-aș dori, dar mă descurc. 

- La ce aspecte ale vieții sportive mai ești atent acum? Dietă, spre exemplu? 
- În opinia mea, sunt trei factori pe care dacă nu reușești să îi echilibrezi, ai de suferit într-un fel sau altul: antrenamentul, dieta și odihna. Pentru a rămâne activ și într-o formă bună, trebuie să am grijă de toate trei în mod constant, iar restul vine de la sine. 

Juls, același program

- Ce faci în restul timpului, când nu ai pregătire fizică?
- Fac tot ce nu am apucat să fac până acum, sau ce făceam mereu pe fugă, între avioane, în avioane, trenuri sau alte tipuri de transport: citesc foarte mult, fac cursuri online, țin legătura cu prietenii și, uneori, mă uit la un film.

- Cum ții legătura cu familia? Dar cu Juls, cât de des vorbiți și cum este situația la el?
- Încerc să țin legătura constant cu familia și cu prietenii prin telefon și FaceTime. Juls e bine, este alături de familia lui în Curacao. Discutăm din când în când, schimbăm impresii, ne povestim unul altuia experiențele personale legate de această perioadă. Și el are cam același program cu mine, deci ne potrivim.

EXCLUSIV Ce îi lipsește lui Horia Tecău în această perioadă:  „Mi-e dor de familie, de prieteni și de un meci intens”

7 meciuria adunat în 2020 perechea Tecău/Rojer, dintre care trei au fost victorii și patru înfrângeri

- De ce ți-e cel mai dor acum legat de tenis? Dar din viața de zi cu zi?

- Mi-e foarte dor de natură, mai ales că timpul petrecut afară a fost mereu extrem de important pentru mine. Mi-e dor de o plimbare la munte sau mi-e dor să privesc marea. Cred că aceste lucruri ne hrănesc spiritual, ne ajută să ne calibrăm cu noi înșine, și acesta este un motiv pentru care ne e atât de greu să ne regăsim echilibrul în această perioadă. Bineînțeles, mi-e dor să îmi văd familia și prietenii, să alerg, dar și să joc un meci intens de tenis. 

Horia Tecău: „Momentan, tenisul nu este o prioritate” 

- Unde erai când s-a anulat primul turneu, cel de la Indian Wells?
- Eram acasă, nu aș fi făcut deplasarea în America oricum, din cauza unei accidentări. 

- Ți-ai închipuit atunci că se va ajunge la situația actuală?
- Nu mi-am închipuit, deși informațiile ne duceau către acest scenariu. Nu cred că și-a imaginat nimeni că vom ajunge să stăm în izolare, singuri cu noi înșine sau cu familiile noastre. La fel cum nu cred că ne putem imagina nici ce se va întâmpla mai departe, cum vor evolua lucrurile, cum ne vom adapta, cum vom reveni la o viață similară cu cea de dinainte. Dar cred că, în acest moment, esențial este să ne propunem să vedem și să ne focusăm pe partea pozitivă a acestei perioade. 

- Care este, din punctul tău de vedere?
- Reconectarea cu noi înșine, cu cei dragi nouă, educația, toate lucrurile pe care nu am avut niciodată timp să le facem până acum. Calitatea acestei perioade stă în felul în care se raportează fiecare dintre noi la ea: dacă ne vom concentra doar pe ce ne lipsește, ea va fi despre carențe. Dacă ne concentrăm pe ce avem, ea va fi o perioadă unică, de care ne vom aminti cu plăcere. 

- Cum vezi tenisul în acest sezon, crezi că se va mai relua?
- Sincer, nu știu cum pot evolua lucrurile și nici nu vreau să fac pronosticuri sau să încerc să îmi imaginez. Vom juca din nou atunci când o vom putea face cu toții în siguranță. Până atunci, tenisul nu mi se pare o prioritate. 

7 meciuria adunat în 2020 perechea Tecău/Rojer, dintre care trei au fost victorii și patru înfrângeri

37 de trofeea câștigat Horia Tecău în carieră sa de la dublu

„Nu mă gândesc la turnee în acest moment. Prioritar este să ieșim cu bine din această perioadă, să respectăm distanțarea socială, să nu îi punem în pericol pe cei dragi sau pe cei din jurul nostru"- Horia Tecău

Un șoc să avem o pauză atât de lungă"

Cum l-a afectat pe Horia Tecău anularea turneului de la Wimbledon,  preferatul lui dintre turneele de Mare Șlem și pe care l-a câștigat în 2015. 

„Îmi pare foarte rău că nu vom juca anul acesta, la fel de rău cum îmi pare că nu vom juca nici alte turnee. Este, într-adevăr, un șoc să avem o pauză atât de lungă. Cred că, pentru majoritatea jucătorilor, este cea mai lungă perioadă fără tenis, iar acesta este un sentiment destul de ciudat. Pe de altă parte, niciun turneu nu e mai important decât sănătatea noastră, a tuturor. Nici Wimbledon-ul, nici Jocurile Olimpice", a spus el. 

Știri o dată pe zi

Zilele acestea există tentația puternică de a urmări, la televizor sau online, știri legate de momentul actual. Cum procedează Horia, e legat de noutățile zilnice sau preferă să se detașeze un pic? „Primesc informații relevante de la prieteni și familie. Ei știu că nu urmăresc știrile, așa că mă țin la curent cu chestiunile esențiale", spune el. „Cred că urmărirea știrilor este benefică cu moderație: dacă facem o obsesie din a urmări fiecare părere, fiecare detaliu, cu privire la situația actuală, este foarte posibil să intrăm în stări de spirit negative, care nu ne pot ajuta. Pe de altă parte, dacă ne facem un obicei din a urmări știrile doar o dată pe zi, pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru, ne rămân timp și disponibilitate pentru activități pozitive, benefice stării noastre interioare și fizice", argumentează dublul campion de Mare Șlem. 

Recomandările culturale ale lui Horia Tecău

Carte: „Aș reciti Puterea prezentului, de Eckert Tolle"

Film: „Aș urmări din nou Inception"

Piesă de teatru: „Mi-aș dori să văd piesa Hamilton"

Citește mai multe știri despre tenis:

VIDEO. Simona Halep și-a revenit după accidentarea la picior: „Nu mai simt deloc durere”

Wimbledon, șansa ratată? Ce consecințe poate avea anularea turneului pentru Serena Williams și Roger Federer

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Superliga
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Emma Răducanu, spulberată la Australian Open: a pierdut 1-6, 0-6
Tenis
Emma Răducanu, spulberată la Australian Open: a pierdut 1-6, 0-6
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile
Superliga
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile

„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui Vasile Ardeleanu, spusă de trei dintre foștii lui coechipieri. Câți bani i-ar fi dat Lăcătuș

Singur în Emirate » Titularul de la Rapid, „uitat” în Dubai! Ce s-ar fi întâmplat la îmbarcarea spre România


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează