SPORTURI  »  TENIS  »  DOPAJ

„Cazul Simona Halep” vs. „Cazul Jannik Sinner”: 3 diferențe majore în modul cum au fost tratate de ITIA cele două scandaluri de dopaj

Simona Halep // FOTO: Imago
Simona Halep // FOTO: Imago

Articol de - Publicat marti, 20 august 2024 21:23 / Actualizat marti, 20 august 2024 23:28

Un nou scandal zguduie lumea tenisului și lumea sportului în general. Tenismenul italian Jannik Sinner (23 de ani, 1 ATP) a fost prins dopat cu o substanță interzisă, pe care susține că a consumat-o din greșeală. Un tribunal independent a acceptat că sportivul a greșit și nu l-a sancționat. E o diferență majoră față de ce s-a întâmplat în precedentul scandal de dopaj din tenis: cazul Simona Halep.

Marți după-amiază, Jannik Sinner a postat pe Instagram un mesaj care ar fi trecut neobservat dacă nu conținea informații care au uimit lumea tenisului.

Iar ITIA a emis un scurt comunicat prin care anunța că italianul a fost judecat și a fost găsit nevinovat. Dar i s-a retras premiul în bani, de 300.000 de dolari, precum și punctele câștigate la Indian Wells, a fost mustrat și a putut participa în continuare la turnee. Și o poate face fără nicio problemă.

Nu același lucru se poate spune și despre Simona Halep, care a fost depistată pozitiv în septembrie 2022 și a avut nevoie de aproape doi ani, până în martie 2024, pentru a-și putea demonstra nevinovăția. Anumite aspecte ale celor două cazuri sunt asemănătoare, dar există și diferențe majore, tratamentul la care a fost supus Sinner fiind unul mult mai blând.

1. Cazul Sinner judecat mult mai rapid. Iar italianul a avut voie să joace

Sinner a fost găsit dopat după o probă luată pe 10 martie. Testul a fost repetat după 8 zile și rezultatul a fost același. ITIA precizează în comunicatul oficial că sportivul a fost suspendat provizoriu, dar a făcut apel și a putut juca până la o decizie definitivă.

„Sinner a făcut apel la decizia de suspendare provizorie și a avut succes. Astfel, a putut juca în continuare”, notează ITIA.

În timp ce aștepta decizia din partea Sport Resolution, tribunalul care a judecat-o și pe Halep, Sinner a participat la Miami (câștigător), Monte Carlo (semifinală), Madrid („sferturi”), Roland Garros (semifinală), Halle (câștigător), Wimbledon („sferturi”), Montreal („sferturi”) și Cincinnati (câștigător). Italianul și-a putut continua cariera, ceea ce nu se poate spune și despre Simona Halep. Iar Sinner a avut parte și de un proces rapid. Pe 10 martie a fost depistat pozitiv, pe 15 august a fost audiat, pe 20 august a venit decizia. Totul a durat 163 de zile!

„Cazul Simona Halep” vs. „Cazul Jannik Sinner”: 3 diferențe majore în modul cum au fost tratate de ITIA cele două scandaluri de dopaj
Jannik Sinner a câștigat turneul de la Cincinnati // FOTO: Imago

În ceea ce o privește pe Simona Halep, lucrurile au stat complet diferit. A fost găsită dopată cu roxadustat în septembrie 2022, când a participat la US Open, unde a fost eliminată în turul 1. A fost informată de testul pozitiv pe 7 octombrie.

Spre deosebire de cazul Sinner, dosarul Simonei nu s-a judecat atât de repede. Halep și echipa ei au făcut presiuni ca tribunalul să judece cazul cât mai repede, iar decizia a venit după aproape un an. Pe 12 septembrie 2023! Au trecut 340 de zile de când Simona a fost anunțată până la decizia Sport Resolution, timp în care Halep nu a avut voie să joace.

Iar decizia finală, la TAS a venit după alte câteva luni, pe 5 martie 2024.

17 lunia stat Halep departe de terenul de tenis

2. Jannik Sinner tratat cu blândețe. Tribunalul nu a avut milă de Simona Halep

Atât Halep, cât și Sinner au fost contaminați cu substanțe interzise în mod accidental. S-au apărat amândoi în același mod, dar judecătorii nu au reacționat la fel.

Halep și echipa ei au demonstrat că Simona a fost contaminată din cauza unui supliment alimentar infectat cu roxadustat. Însă judecătorii au considerat-o vinovată și i-au aplicat o pedeapsă de 4 ani!

TAS a redus suspendarea la 9 luni, judecătorii considerând că Simona Halep e responsabilă de faptul că substanța a ajuns în organismul ei.

„Deși a constatat că Simona Halep a avut o parte de vină sau de neglijență pentru încălcările sale, întrucât ea nu a dat dovadă de suficientă atenție atunci când a folosit suplimentul Keto MCT, TAS a ajuns la concluzia că ea nu a avut nicio responsabilitate sau neglijență semnificativă”, se arată în motivarea TAS.

Dar în cazul lui Sinner nu s-a considerat că italianul e vinovat de faptul că substanța „clostebol” a intrat în organismul lui. Acesta s-a apărat explicând că fizioterapeutul Giacomo Naldi a utilizat un produs „ce poate fi achiziționat din orice farmacie italiană” și care conține substanța interzisă pentru a trata un deget rănit. În timpul unui masaj, substanța interzisă a intrat în contact cu o leziune cutanată a lui Sinner. Și nu a primit nicio suspendare.

Într-adevăr, se poate face o diferență între natura substanțelor, a modului în care acestea se comportă în organism și a cantității găsite în organismele celor doi sportivi, dar tot e o diferență majoră între cele două decizii.

Iar ITIA a anunțat că nu va face apel. Doar WADA și Agenția Italiană Anti Doping pot contesta decizia.

Cazul Simonei Halep a fost unul dintre cele mai dure și intense cazuri din cariera mea, cu cei de la ITIA alocând resurse nelimitate pentru acest caz. Cu toate astea, nici sumele mari folosite de ITIA nu au putut învinge adevărul și dreptatea în cazul Simonei Halep.

- Howard Jacobs, avocat Simona Halep

3. Liniște din partea ITIA

O altă diferență majoră o reprezintă modul în care ITIA a reacționat în spațiul public.  Cazul lui Jannik Sinner a fost ținut secret până la anunțul de marți seară. Nu a fost publicată nicio informație despre teste sau despre audieri, nici din partea ITIA, nici din partea Sport Resolution. Și nici din partea lui Sinner.

Însă, în cazul Simonei Halep lucrurile au stat diferit.  Pe 21 octombrie 2022, ITIA publica pe site-ul oficial un comunicat intitulat „Simona Halep a primit o suspendare provizorie” în care se precizat că sportiva din Constanța a fost găsită dopată la două teste și că este suspendată provizoriu. Timp în care nu a avut voie să joace.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Cred că Rangers i-a fixat o clauză lui Ianis Hagi” » Vestea dată de Giovanni Becali la „Prietenii lui Ovidiu”
Stranieri
„Cred că Rangers i-a fixat o clauză lui Ianis Hagi” » Vestea dată de Giovanni Becali la „Prietenii lui Ovidiu”
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Special
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”
Superliga
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”

„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”

Gafă INCREDIBILĂ a președintelui Klaus Iohannis la ceremonia de decorare a sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris! A citit greșit de pe foaie


Comentarii (19)
Freyya
Freyya  •  21 August 2024, 13:11
Postat de dragan pe 20 August 2024, 21:49

n-am de gind sa mai comentez subiectul- stii parerea mea- dar cred ca se impun doua lucruri: unu-ce a scris presa sportiva italiana despre asta, tinind cont de faptul ca voi, reprezentantii presei sportive romanesti, ati fost cei mai agresivi contestatari ai Simonei si doi- ce spune acum onorificul ioanitoaia despre comparatia ta, amintindu-ne ca raspectivul tau coleg a scris- negru pe alb- ca Simona Halep S-A DOPAT! fireste, ai la dispozitie si a treia varianta: sa nu-mi publici comentariul si sa continuati prigoana voastra lipsita de orice decenta la adresa unei sportive romance cu adevarat exceptionala!

la adresa unei DOPATE

MaxiP
MaxiP  •  21 August 2024, 11:48

N-am mai auzit niciodata ca vreun sportiv sa pice un test antidoping, sa nu fie suspendat si sa mai si fie tinut secret testul respectiv. Din punctul meu de vedere sportivii sunt intr-un risc continuu de contaminari involuntare, ceea ce ii face extrem de vulnerabili avand in vedere numarul imens de substante pe care nu au voie sa le contina in organism, dar pe de alta parte e si modul prin care isi pot acoperi dopajul voluntar. Sincer, ca roman dupa ce-a patit Halep nu are cum sa nu te deranjeze maniera de a fi tratat Sinner. Nu am auzit inca asa ceva, sa cazi test antidoping, fara vreo scutire sau exceptie si sa continui sa joci fara probleme, ba chiar sa nu fie prezentat cazul publicului. Mi se pare o dovada certa ca in tenis e foarte mult marketing si orice nume important e protejat in momentul in care circuitul risca sa-si scada popularitatea. Asta in schimb s-a vazut si in alte sporturi. Iar in momentul asta apare intrebarea logica: cat de curati au fost de fapt marii campioni din perioadele trecute? Nu prea mai urmaresc acest sport de o perioada, decat ocazional, iar dupa acest episod ma indoiesc ca o voi mai face, mi se pare un sport care se degradeaza de la un an la altul. Calendar aberant, favorizarea unor jucatori prin schimbarea suprafetelor de joc, acum si teste pozitive ascunse. Toate duc la o scadere a spectacolului si o pata uriasa adusa acestui sport.

misupatrik
misupatrik  •  21 August 2024, 10:24
Postat de Danut pe 20 August 2024, 22:20

Iteal!!! Suntem din nou de rasul lumii!!! Se vede cum suntem tratati de catre prietenii americani

Sinner nu e american ...

Vezi toate comentariile (19)
Comentează