SPORTURI  »  TENIS  »  DOPING

Liderul mondial din tenis, PRINS DOPAT! Jucătorul antrenat de Darren Cahill NU a fost suspendat! Singura sancțiune dictată de ITIA

Jannik Sinner, foto: Imago Images
Jannik Sinner, foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 20 august 2024 17:51 / Actualizat marti, 20 august 2024 19:27

Jannik Sinner (23 de ani, 1 ATP) a fost depistat pozitiv cu o cantitate scăzută de clostebol, substanță care este pe lista interzisă, făcând parte din clasa agenților anabolizanți. ITIA a considerat faptul că sportivul italian nu a avut intenție, însă l-a sancționat pecuniar.

ITIA i-a anulat lui Sinner premiul în bani, de 300.000 de dolari, precum și punctele câștigate la Indian Wells, turneu care a avut loc tot în luna martie și pe care Sinner l-a început ca număr 3 mondial.

Clostebol este o substanță interzisă care tratează inflamațiile și iritațiile. A fost detectată în urina sportivului în cantități scăzute. Sinner a predat proba pe 10 martie, iar aceasta a venit pozitivă la testare, precum și la retestare. Până astăzi, toate detaliile cazului au fost ținute secret!

Lider mondial, Sinner este antrenat de australianul Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep. El a ajuns până în faza semifinalelor la Indian Wells 2024, acolo unde a fost eliminat de Carlos Alcaraz. La o săptămână după proba pozitivă, Sinner avea să câștige Miami Open.

Jannik Sinner, prins dopat, dar lăsat de ITIA să evolueze pe timpul anchetei

Agenția Internațională de Integritate (ITIA) spune că a efectuat o anchetă lungă și detaliată. Concluzia forului a fost că ingerarea a fost neintenționată, iar italianul este nevinovat. Italianul a putut evolua inclusiv după acel turneu, nefiind suspendat deloc!

Potrivit informațiilor făcute publice de ITIA, fizioterapeutul Giacomo Naldi a utilizat un produs „ce poate fi achiziționat din orice farmacie italiană” și care conține substanța interzisă pentru a trata un deget rănit. În timpul unui masaj, substanța interzisă a intrat în contact cu o leziune cutantă a lui Sinner.

Italianul a aflat de acest test pozitiv în luna aprilie. Sinner a cooperat imediat cu ITIA și a contestat cu succes suspendările provizorii pe care le-a primit pentru a putut juca în continuare. Ancheta a fost ținută secretă de părțile implicate.

ITIA se luptă împotriva comportamentului necorespunzător în sport și în special a dopajului. Regulile și procedurile ITIA sunt excepțional de riguroase și, în urma unei investigații criminalistice și a unei audieri independente, tribunalul independent a decis că Jannik este nevinovat. Jucătorul nu este de vină.
- Comunicatul ITIA

Liderul mondial din tenis, PRINS DOPAT! Jucătorul antrenat de Darren Cahill NU a fost suspendat! Singura sancțiune dictată de ITIA
Jannik Sinner - noul lider ATP Foto: ATP

„Voi lăsa acum această perioadă plină de provocări și profund nefericită în urmă”, a scris Sinner într-o declarație. „Voi continua să fac tot ce pot pentru a mă asigura că continui să respect programul anti-doping al ITIA și am o echipă în jurul meu care este meticuloasă în felul cum abordează lucrurile”.

Anunțul vine în contextul în care Sinner a câștigat astăzi turneul ATP de la Cincinnati, după ce l-a învins în finala pe Frances Tiafoe (26 de ani, 20 ATP).

Sinner va evolua la US Open 2024, ultimul Grand Slam al anului, care va începe pe 26 august. Este cel mai bun sezon din cariera italianului.

48-5este scorul victorii-înfrângeri pentru Jannik Sinner în acest an

Liderul mondial din tenis, PRINS DOPAT! Jucătorul antrenat de Darren Cahill NU a fost suspendat! Singura sancțiune dictată de ITIA
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Victor Pițurcă e convins că FCSB a greșit grav cu transferul lui Daniel Bîrligea: „Cum să dai două milioane pe el?”
Superliga
Victor Pițurcă e convins că FCSB a greșit grav cu transferul lui Daniel Bîrligea: „Cum să dai două milioane pe el?”
FCU Craiova a câștigat acasă, dar a încheiat meciul din Liga 2 în huiduielile asistenței. Secvențele din final i-au scos din sărite pe fani
Liga 2
FCU Craiova a câștigat acasă, dar a încheiat meciul din Liga 2 în huiduielile asistenței. Secvențele din final i-au scos din sărite pe fani
În seara în care Cristina Neagu și-a anunțat retragerea, Dinamo a câștigat lejer la debutul în Liga Campionilor
Handbal
În seara în care Cristina Neagu și-a anunțat retragerea, Dinamo a câștigat lejer la debutul în Liga Campionilor

„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”

Gafă INCREDIBILĂ a președintelui Klaus Iohannis la ceremonia de decorare a sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris! A citit greșit de pe foaie


Comentarii (36)
Calin1000
Calin1000  •  25 August 2024, 18:09
Postat de dragan pe 20 August 2024, 23:34

Andreea Raducanu? copil sarac si devreme acasa! acolo, vinovatii au fost Tiriac, Murariu si gramada de zeitati olimpice romanesti care s-au pus pe burta si s-au oferit lumii mai impartiali decit prevede orice lege! Nadia? birfe la coltul birnei si-o bataie pe umar! pe scurt: eterna si (iliescian de) fascinanta Romanie! niste ramasite!

Nu am inteles nimic din ce ai scris! De ce nu imi raspunzi direct la subiect, de ce bati campii cu Tiriac?

kokolino23
kokolino23  •  21 August 2024, 19:51

https://www.bbc.co.uk/sport/tennis/articles/cjdkyypydj4o E penibilă explicația oferită de ITIA.

MaxiP
MaxiP  •  21 August 2024, 12:16
Postat de mishu_74 pe 20 August 2024, 22:25

trebuia sa-ti faci inca un id ca sa semnalizezi? era destul kokolino23. dar hai, fie... in primul rand, "cazuri complet diferite" nu e un argument cum afirmi tu, e o simpla afirmatie, constatare. folosesti cuvinte despre care nu ai notiunea sensurilor. in al doilea rand, Halep a ingurgitat cu buna stiinta un produs despre care, e adevarat, nu stia ca e contaminat, dar a fost in deplina cunostinta de cauza ingurgitarea si din partea ei si din partea staff-ului. pana la urma si ITIA a inteles ca ea nu stia despre contaminare, plus ca exista dereglarea pasaportului vaccinal cu multiple probe in neregula. asta a facut ca sa dureze asa mult. in cazul lui Sinner, s-a tratat un deget cu un unguent care continea substanta interzisa. care substanta nu avea niciun efect daca intra doar in piele. insa a intrat intr-o leziune cutanata (s-a scris in articol, dar iarasi ai probleme de intelegere a cuvintelor) in cazul lui, ITIA s-a convins repede ca nu era vorba de cunostinta de cauza nici din partea sportivului nici din partea terapeutului, deoarece nu degetul tratat a fost buba ci leziunea cutanata care a facut posibila accederea substantei in sange. si care nu a fost voita si i s-a acordat votul de blam. hai ca nu e greu, iti trebuie doar putina putere de intelegere si ceva experienta a cititului. dar e mult mai usor sa o tinem langa ca estici vs vestici. e argumentul suprem. :)

Scuze, daca Sinner si-a tratat leziunea de la deget cu o substanta interzisa, eu cred ca e exact acelasi lucru ca ingerarea unui produs pe cale orala de catre Halep. E adevarat, nu sunt sigur ca e chiar asa, ma intreb si eu ce li se poate aplica local sportivilor si in ce conditii, dar un lucru e cert, ce se aplica la nivel dermic se absoarbe, teoretic si acolo sunt interzise substantele interzise prin alte moduri de administrare. Eu din ce am inteles ca s-a intamplat de fapt, nu Sinner si-a tratat vreo leziune, ci a primit un masaj de la cineva care isi tratase o leziune, astfel ajungand substanta respectiva de pe degetul maseurului pe o leziune a lui Sinner. Habar nu am daca e adevarat sau nu, sincer pare o poveste foarte bine infrumusetata, mai ales ca e foarte greu sa-ti dai seama, parerea mea, ca s-a intamplat asa ceva, de asta sa fie luata de buna intr-un timp atat de scurt... e discutabil. Ce nu am inteles eu din toata povestea e cum poti ascunde un test pozitiv, cum poti sa nu suspenzi provizioriu sportivul? Si e destul de clar cred eu ca tine de numele acestuia. Pentru ca in trecut, pentru chestii pentru care au si fost imediat absvolviti, in prima faza jucatorii au fost direct suspendati. Si sunt ferm convins, daca nu era vorba de Sinner, intr-un sport care si-a cam pierdut "idolii", nu cred ca se punea problema sa mai joace macar urmatoarea luna de la acel test.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează