SPORTURI  »  TENIS  »  OPEN GSP

EXCLUSIV „Am ieșit pozitiv la un test doping” » Mihaela Buzărnescu, fost număr 20 WTA, mărturie în premieră: „M-au întrebat tot ce am mâncat, cât, unde”

Mihaela Buzărnescu / foto: Imago Images
Mihaela Buzărnescu / foto: Imago Images

Articol de , - Publicat vineri, 24 mai 2024 10:47 / Actualizat vineri, 24 mai 2024 17:53

Invitată la Open GSP, Mihaela Buzărnescu, 36 de ani, fost număr 20 WTA, a povestit în premieră un episod surprinzător. „Am ieșit pozitivă la turneul din Mexic, după pandemie, dar totul s-a rezolvat pentru că era din cauza cărnii de pui”, a dezvăluit Miki.

Pornind de la cazul Simonei Halep, Buzărnescu a fost întrebată dacă a avut vreodată emoții în privința unei testări doping. Astfel, Miki a povestit ce i s-a întâmplat în 2021, la Guadalajara, unde s-a oprit în optimile de finală.

Mihaela Buzărnescu la Open GSP: „Și eu am fost depistată pozitiv, în Mexic”

O singură dată mi s-a întâmplat să-mi iasă o testare pozitivă, într-o cantitate mică. Eram în Mexic, la un turneu WTA. Acolo, carnea de pui era contaminată, trebuia să avem grijă la ce mâncăm, era scris asta peste tot.

Fiind după pandemie, noi în perioada acelui turneu nu aveam voie să ieșim din hotel, iar mâncarea era susținută de organizatori, nonstop, mâncam la hotel sau la bază. Am fost testată și, când am plecat la alt turneu, mi-a venit rezultatul. A fost pozitiv. A trebuit să completez mai multe hârtii, în care să spun tot ce am mâncat în fiecare zi, unde, cantitățile pe care mi le aminteam.

Au făcut cercetări după și s-a dovedit că era din cauza cărnii de pui pe care o primisem la concurs. Astfel, a fost totul anulat. În rest, nu m-am temut niciodată la testări pentru că știam că nu aveam ce să iau care să mă expună la testări”, a precizat Mihaela Buzărnescu la Open GSP.

Mexicul este una dintre țările aflate sub supraveghere de WADA. La fel ca în China și Guatemala, în Mexic au existat cazuri de doping depistate în masă, după ce sportivii au ingerat alimente ce conțin substanțe interzise. Clebuterolul, de exemplu, interzis în Europa, este prezent de obicei în carnea din țările din America Centrală și de Sud.

„Am ieșit pozitiv la un test doping” » Mihaela Buzărnescu, fost număr 20 WTA, mărturie în premieră: „M-au întrebat tot ce am mâncat, cât, unde”

Ce spune Agenția Națională Antidoping despre „cazul Mihaela Buzărnescu”

Surse din cadrul ANAD au detaliat pentru site-ul Gazetei Sporturilor pe marginea cazului ce a avut-o protagonistă pe Miki Buzărnescu, încadrând ipostaza respectivă în tipologia cazurilor atipice.

GSP i-a întrebat pe reprezentanții ANAD și dacă au luat act la acel moment de situația întâmpinată de Buzărnescu.

Nu este obligatoriu să știm despre cazurile atipice. Mai mult ca sigur că a avut o probă cu clenbuterol până în 5ng/ml și se raportează ca rezultat atipic, adică nu este pozitiv. Se demarează o investigație și sportivul/sportiva trebuie să facă dovada că a călătorit în acele zone, cum a ingerat și alte dovezi care să fie evaluate de autoritatea de gestionare a rezultatelor. Exista o notă de informare a WADA pe contaminarea cu clenbuterol și alte substanțe, lucrurile sunt explicate acolo

- surse din Agenția Națională Anti-Doping pentru Gazeta Sporturilor

Mihaela Buzărnescu - Serena Williams. foto: Guliver/Getty Images
Mihaela Buzărnescu - Serena Williams. foto: Guliver/Getty Images
Mihaela Buzărnescu - Serena Williams. foto: Guliver/Getty Images
Mihaela Buzărnescu - Serena Williams. foto: Guliver/Getty Images
Mihaela Buzărnescu - Serena Williams. foto: Guliver/Getty Images
+3 FOTO

S-au înmulțit explicațiile privind contaminarea: „A început în America de Nord, acum e popular peste tot”

Simona Halep este cel mai mare nume din ultima perioadă care s-a prezentat în fața autorităților cu explicația că a ingerat un supliment contaminat, cu roxadustat. Românca a fost crezută de TAS, dar a primit, totuși, 9 luni de suspendare.

În ultima perioadă, sunt foarte multe cazuri similare, această explicație a devenit o constantă.

Recent, 23 înotători chinezi au fost testați pozitiv pentru un medicament interzis înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021. Toți s-au apărat în fața WADA spunând că au ingerat involuntar substanțele interzise. Același lucru l-a clamat și Paul Pogba, jucătorul lui Juventus care a fost suspendat pentru 4 ani.

Un alt caz a fost cel al patinatoarei celebre Kamila Valieva, care a explicat când a fost testată pozitiv că a băut din același pahar cu bunicul ei, care lua medicamente:

Bunicul îmi dădea deseori ceva precum un măr sau un desert din fructe de pădure, lapte condensat, banane, ceva suc și poate... el ia pastile la recomandarea medicilor și probabil această pastilă a ajuns în desertul pe care mi-l dă de obicei. Am văzut de câteva ori cum zdrobea pastilele cu cuțitul, le dizolva într-un pahar și le consuma. Poate am băut din același pahar sau poate am mâncat ceva de pe același tocător

L'Equipe a dedicat un material amplu avalanșei din ultima perioadă, în care sportivii motivează dopajul prin contaminare: „Începem să avem din ce în ce mai multe cazuri. A început în America de Nord, după care a devenit popular peste tot”.

„Un nou flagel al sportului modern, suplimentele alimentare - 30% contaminate, conform unui studiu recent - sunt în centrul criticilor, dar și al vestiarelor. «Știm că suplimentele alimentare reprezintă o mare sursă de risc», explică Alexandre Marchand, director adjunct al laboratorului francez antidoping. Există o grămadă de suplimente care sunt complet neidentificate și asupra cărora nu avem niciun control. Sunt un mare avertisment pentru sportivi”, notează sursa citată.

VIDEO. Emisiunea integrală Open GSP cu Mihaela Buzărnescu, prima ediție

  • Gazeta Sporturilor a lansat, joi, Open GSP, noul proiect dedicat tenisului, cu prilejul turneului de la Roland Garros.
  • Gazdele noii producții sunt Alexandru Barbu, câștigătorul trofeului pentru cel mai bun tânăr jurnalist al anului 2023 și moderatorul emisiunii GSP Live, și Luminița Paul, vocea inconfundabilă din comentariile meciurilor de tenis și nu numai, jurnalist cu șase prezențe la Jocurile Olimpice de-a lungul carierei.
  • Invitată permanentă la Open GSP este Mihaela Buzărnescu, fost număr 20 WTA, cu 60 de titluri ITF cucerite la simplu și dublu și trei finale WTA jucate, dintre care una câștigată la San Jose, în 2018.
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (6)
itu52
itu52  •  26 Mai 2024, 07:30

„Unde dai și unde crapă” sau Spălarea creierelor.

monika.
monika.  •  24 Mai 2024, 14:43

Mihaela nu a mancat pui de Tyrannosaurus Rox. Nu a fost suspendata pt dopaj, ci a fost o substanta in mancarea primita la competitie.

cirus11
cirus11  •  24 Mai 2024, 13:02
Postat de bajescu pe 24 Mai 2024, 11:20

Iata deci dubla masura a autoritatilor. In cazul lui Buzatnescu totul s-a petrecut in liniste, pentru ca nu era o jucatoare reprezentativa. La Halep a existat interesul linsajului. Una a fost crezuta, cealalta nu. Exista deci oameni care se joaca cu carierele sportivelor si decid, dupa bunul plac, cum sa se actioneze. Nu ma mir ca in cazul Serenei Williams se spune ca ar fi fost prinsa insa “ratiuni de stat” au impus musamalizarea. Asa se construiesc legendele

Situatiile chiar nu sunt comparabile... Jucatoarele sunt responsabile pentru ce baga in ele insa in perioada asta fiind post covid jucatorii erau tinuti in camere ca in inchisoare. Practic, mancarea nu si-o selectau singuri, le-o aduceau organizatorii. Probabil la turneul asta au iesit pozitiv mai toti sportivii, au putut sa verifice pe loc sursa carnii si sa demonteze treaba... In America de Nord pompeaza cu toate substantele animalele si pasaretul, nu doar antibiotice... au standarde alimentare mult sub UE. La Halep sa fim seriosi, de ce sa o creada cand a iesit pozitiva la o substanta foarte rara?? ...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează