Articol de Luminița Paul - Publicat duminica, 07 iulie 2024 14:18 / Actualizat duminica, 07 iulie 2024 14:29
Fostul lider ATP Novak Djokovic, 37 de ani, numărul 2 ATP, s-a calificat în „optimi” la Wimbledon după victoria asupra lui Alexei Popyrin, 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (3), apoi a vorbit pe larg despre lucrurile care amenință viitorul tenisului.
Septuplul campion de la Wimbledon continuă cursa spre un nou titlu, lăsând în urmă dubiile legate de genunchiul drept, operat de urgență acum o lună după accidentarea suferită la Roland Garros.
Novak Djokovic s-a calificat în optimile de finală, cedând primul set în înfruntarea cu australianul Alexei Popyrin, 24 de ani, numărul 47 ATP, dar revenind hotărât pentru o victorie solidă.
„A fost încă un meci dificil. Nu mă așteptam la mai puțin din partea lui Alexei decât ceea ce am experimentat pe teren”, a declarat actualul număr 2 mondial în interviul de pe teren.
Mai târziu, în conferința de presă, Nole a fost întrebat ce crede despre meciurile disputate în sistem „cel mai bun din cinci seturi”, care sunt cheile pentru a avea succes în ele și care este importanța lor pentru viitorul tenisului.
Novak Djokovic, amintire despre finala de la Wimbledon 2019
Răspunsul amplu al lui Djokovic, întins pe câteva minute bune, s-a transformat într-un veritabil discurs despre aspecte mai puțin încurajatoare ale sportului alb: atragerea publicului tânăr, diferența uriașă între premiile în bani între jucătorii de top și cei aflați departe în clasament, concurența cu padel-ul și pickle ball-ul, sporturi pentru care nu sunt necesare investiții atât de mari.
„În zilele noastre, meciurile de cinci seturi se văd doar la Grand Slam-uri, nu? Cred că asta îi entuziasmează atât pe jucători, cât și publicul. Majoritatea oamenilor adoră să vadă asta. Nouă, ca jucători, ne place să le jucăm. Poate nu atât de des”, și-a început sârbul argumentația.
„Un meci interesant de cinci seturi, pe care îl pot evidenția, a fost unul dintre cele mai incitante pe care le-am jucat vreodată în viața mea, împotriva lui Federer aici, în finala Wimbledon 2019. Cred că a fost primul an în care s-a introdus regula tiebreak-ului la 12 egal. Am folosit-o imediat în primul an, în finală. Așa că a fost un meci incredibil, cu câteva mingi de meci salvate”, a rememorat Djokovic.
„Dacă acel meci ar fi fost în cel mai bun din trei, da, conduceam cu două seturi la unu, cred că ar fi fost destul de diferit, pentru că el era jucătorul mai bun. Chiar dacă ești condus cu două seturi la zero sau la unu, încă nu ești eliminat, încă poți câștiga.
Cred că dacă ești mai în formă din punct de vedere fizic decât adversarul tău sau dacă ai mai multă experiență în cel mai bun din cinci seturi, acest lucru îți dă un sentiment de încredere și de liniște, chiar dacă ești condus. Desigur, există un sentiment de urgență. Încă simți că mai ai destul timp să revii”, a explicat el pe larg.
M-am bucurat de meciurile de cinci seturi de-a lungul carierei mele. Cred că sunt un aspect important al istoriei și al viitorului acestui sport – Novak Djokovic
40de victorii în meciuri de cinci seturi și 11 înfrângeri a adunat Novak Djokovic de-a lungul carierei
„Cred că ar trebui să rămână cel mai bun din cinci la Grand Slam-uri. Singurul lucru pe care mă gândesc că ar fi bine să îl luăm în considerare ar fi tururile inaugurale, care ar putea fi cel mai bun din trei, apoi să trecem la hibridul de cel mai bun din cinci din tururile patru sau din sferturi. Nu știu ce să zic. Asta e doar părerea mea”, și-a conturat Novak ideea.
Novak Djokovic: „Tenisul nu profită de popularitatea pe care o are”
Apoi însă a abordat subiectul mai complex al inovației în tenis. „Cred că trebuie să ne dăm seama cum să atragem publicul tânăr.
Cred că tenisul, pe de o parte, se află într-un loc bun, dar, în același timp, când ne uităm la Formula 1, de exemplu, și la ceea ce au făcut în materie de marketing, în ceea ce privește creșterea sportului, în ceea ce privește cursele din întreaga lume și cât de populare sunt, cred că trebuie să facem o treabă mai bună în circuitele noastre”, a subliniat fostul lider ATP.
„Grand Slam-urile se vor desfășura întotdeauna bine. Cred că turneele noastre trebuie să fie mai bune. Avem norocul de a fi un sport foarte istoric și foarte global.
Dar cred că unul dintre studiile realizate de PTPA acum trei, patru ani a arătat că tenisul este al treilea sau al patrulea cel mai popular sport din lume, cel mai urmărit sport din lume, alături de cricket. Numărul unu este, evident, fotbalul, sau soccer, cum i se spune în State. Al doilea este baschetul. Apoi sunt tenisul și cricketul”, a apelat el la cifre relevante.
„Dar tenisul este pe locul 9 sau 10 pe lista tuturor sporturilor în ceea ce privește utilizarea popularității sale, comercializarea sau capitalizarea acesteia.
Cred că există un spațiu imens pentru creștere. Că suntem destul de fracționați ca sport. Deci, cred că există destul de multe lucruri pe care trebuie să le analizăm în mod colectiv și să încercăm să le îmbunătățim”, a continuat, ajungând la aspectul financiar atât de sensibil.
„Trebuie să creștem numărul de jucători care trăiesc din acest sport. Foarte rar văd în mass-media că voi scrieți despre faptul că sunt doar 350 sau 400 de jucători, atât bărbați, cât și femei, de simplu, de dublu, din toate categoriile, care trăiesc din tenis pe această planetă. Acest lucru este foarte îngrijorător pentru mine”, a semnalat Djokovic.
„Da, vorbim despre câștigătorul unui Grand Slam, atunci este întotdeauna accentul pe marele premiu. Dar cum rămâne cu nivelul de bază? Cred că încă facem o treabă foarte proastă acolo.
Tenisul este un sport global, iubit de milioane de copii care iau o rachetă și vor să joace. Dar noi nu-l facem accesibil. Mai ales în țări ca a mea, care nu are o federație puternică, care nu are Grand Slam sau istorie sau bugete mari”, a explicat Nole.
Cred că trebuie să ne adunăm cu toții și să înțelegem cum să menținem, să spunem, fundația sportului sau să creăm o nouă fundație, o piatră de temelie a ceea ce înseamnă tenisul, care este nivelul de bază, corect, nivelul cluburilor – Novak Djokovic
Novak Djokovic: „Padelul și pickle ball-ul sunt mai economice”
„Acum avem padel, care este în creștere. Tenisul este regele sau regina tuturor sporturilor cu rachetă, asta e adevărat. Dar la nivel de club, e pe cale de dispariție. Dacă nu facem ceva în această privință, așa cum am spus, la nivel global sau colectiv, padel, pickle ball-ul vor transforma toate cluburile de tenis în cluburi de padel și pickle ball, pentru că sunt mult mai economice.
Ai un singur teren de tenis. Puteți construi trei terenuri de padel pe un teren de tenis. Faceți un calcul simplu. Este mult mai viabil din punct de vedere financiar pentru un proprietar de club să aibă aceste terenuri”, a mai spus cel care are 24 de trofee majore în palmares.
„Sunt provocări și probleme care există de ceva vreme, dar nu cred că le-am abordat într-un mod adecvat”, a conchis Novak Djokovic.
El îl va întâlni pentru un loc în sferturile de finală pe Holger Rune, 21 de ani, locul 15 mondial, pe care îl conduce cu 3-2 în meciurile directe.