Articol de Remus Dinu - Publicat joi, 22 august 2024 13:45 / Actualizat vineri, 23 august 2024 01:24
Într-o amplă analiză publicată în The Telegraph, jurnalistul Ben Rumsby pune în perspectivă cazul de dopaj al lui Jannik Sinner, ultimul sportiv de renume care evită o suspendare folosind în apărarea sa cartea contaminării.
„Jannik Sinner a devenit cel mai recent sportiv care scapă de o suspendare pentru dopaj folosind apărarea extraordinară a contaminării.
În anti-doping, este echivalentul cărții de Monopoly «Ieși din inchisoare gratis», iar Jannik Sinner a devenit cel mai recent sportiv care a utilizat această carte pentru scăpa de o suspendare pentru dopaj”, își începe opinia reputatul jurnalist sportiv.
„Contaminarea a fost de mult timp apărarea preferată a celor care au testat pozitiv la substanțe ilicite, cu scuze care variază de la cele banale - consumul de alimente sau suplimente contaminate cu steroizi - la cele extraordinare, precum contaminarea prin sărut sau relații sexuale”, își dezvoltă ideea Ben Rumsby.
De la China la Jannik Sinner, contaminarea a devenit motivul favorit pentru a scăpa de suspendări!
„Dar rareori [scuza] a fost atât de reușită, sau de controversată, cum s-a întâmplat în ultima perioadă cu această decizie de «fără vină sau neglijență» găsită în ceea ce-l privește pe jucătorul de tenis aflat pe locul unu mondial, decizie venită în contextul disputei continue cu privire la exonerarea secretă a celor 23 de înotători chinezi care au picat teste doping înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
Acei înotători au evitat orice acțiune ori examinare publică, aparent contrar regulilor anti-doping, până când detaliile cazului au fost dezvăluite înainte de Jocurile Olimpice de la Paris din această vară.
Dar chiar și Sinner a scăpat la fel de ușor, ca orice sportiv occidental care a fost depistat cu un steroid interzis în urină, răsturnând o suspendare provizorie impusă înainte ca aceasta să aibă un efect semnificativ și reușind să mențină cazul sub tăcere până când aproape a fost exonerat de orice vină”, scrie Rumsby.
Continuând: „Asta s-a întâmplat după ce experții care au judecat cazul i-au acceptat explicația [lui Sinner], conform căreia cele două teste picate au fost provocate involuntar în urma masajelor făcute de fizioterapeutul său și că nivelul de substanță găsit în sistemul său nu a fost de natură să-i îmbunătățească performanțele.
Având în vedere toate acestea, el ar putea fi nemulțumit că a fost obligat să returneze banii câștigați și să renunțe la punctele de clasament obținute din turneul în care a izbucnit acest scandal (n.r. la Indian Wells)”.
„Sinner și-a luat toate măsurile posibile”
Ben Rumsby plusează în textul său:
„A spune că scuza lui Sinner pentru testele eșuate se încadrează în categoria apărărilor extraordinare împotriva unei încălcări a regulilor antidoping ar fi o subestimare.
Acest lucru este reflectat în ansamblul dovezilor, atât prin documente, cât și prin mărturii ale martorilor, pe care le-a furnizat pentru ca ele să fie acceptate atât de Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA), cât și de completul independent care a judecat cazul.
Cu toate acestea, Sinner a trebuit să facă și mai multe pentru a evita chiar și o suspendare simbolică, demonstrând că a luat toate măsurile posibile pentru a evita contaminarea involuntară, fie direct, fie indirect, prin cineva din anturajul echipei sale”.
O serie de cazuri similare de «contaminare»
Storyteller-ul celor de la Telegraph amintește apoi câteva episoade similare:
„Unul dintre cazurile citate de complet [de judecată] ca fiind «similar» cu cel al lui Sinner a fost cel al colegului de circuit Richard Gasquet, care a scăpat de o suependare pentru dopaj în urmă cu aproape 15 ani, după ce Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a acceptat că a testat pozitiv pentru cocaină după ce a sărutat o femeie care consumase drogul respectiv într-un club de noapte
Au fost citate și cazuri de contaminare în care suspendarea nu a fost evitată, deși acestea au fost limitate la cele judecate de TAS, cea mai înaltă instanță sportivă, și nu au inclus un caz aproape identic cu cel al lui Sinner.
Un astfel de caz a fost cel al jucătorului italian de baschet Riccardo Moraschini, care a fost suspendat timp de un an în urmă cu trei ani, deși a argumentat cu succes că soția sa, la fel ca fizioterapeutul lui Sinner, a folosit un spray care conținea steroidul clostebol pe o tăietură la deget, pe care l-a transferat involuntar soțului său.
Dar Moraschini nu a reușit să probeze pentru «fără vină sau neglijență», arătând cât de neobișnuit este ca o astfel de decizie să fie emisă în conformitate cu regulile Agenției Mondiale Antidoping (WADA), în care cei care pică testele de dopaj sunt de obicei considerați responsabili pentru ceea ce se găsește în sângele sau urina lor.
Carne suspectă și ouă în exces
„Aici e inclus și cazul lui Tyson Fury, care a acceptat o suspendare retroactivă de doi ani din partea UK Anti-Doping - în urmă cu șase ani - după ce a testat pozitiv pentru nandrolon, deși a susținut mereu că rezultatul a fost cauzat de consumul de [carne de] mistreț sălbatic necastrat.
Un rezultat al investigației UK Anti-Doping asupra boxerului Conor Benn, care este suspendat provizoriu, se află încă în așteptare, după ce a pus testul doping picat înainte de lupta anulată cu Chris Eubank Jr. pe seama consumului excesiv de ouă.
Complexitatea cazurilor de contaminare care pot duce la suspendarea unui sportiv, în timp ce altul scapă aproape nepedepsit, a pus de mult la încercare încrederea celor supuși regulilor antidoping în sistemul respectiv.
Rezultatul în cazul lui Sinner nu este diferit, provocând o reacție furioasă din partea colegilor săi de breaslă, cum ar fi Nick Kyrgios, care l-a catalogat drept «ridicol».
Să nu uităm de Tara Moore
Un alt sportiv care a criticat situația a fost jucătoarea britanică de dublu Tara Moore, care a ispășit o suspendare provizorie de 19 luni înainte de a fi exonerată de acuzația de dopaj în decembrie, când un complet a stabilit că o carne contaminată a fost sursa unui test picat efectuat cu mai bine de un an și jumătate înainte.
„Cazurile lui Sinner și Moore, al cărei verdict de exonerare a fost contestat de ITIA, au evidențiat cum cei care își pot permite cei mai scumpi avocați au un avantaj major în ceea ce privește curățarea rapidă a numelui lor”, subliniază Ben Rumsby.
Multe cazuri delicate devenite publice, spre deosebire de epopeea chinezilor
„Încrederea în sistem era deja la un nivel minim din cauza gestionării testelor de dopaj picate de către cei 23 de înotători chinezi, care au scăpat [nevinovați] după ce autoritățile din țară au considerat că cel mai probabil au fost victime ale hamburgerilor contaminați.
Acest lucru a fost agravat de hotărârea de a păstra acele concluzii secrete și de eșecul WADA de a trage China la răspundere, declanșând o revoltă condusă de Travis Tygart, directorul executiv al Agenției Antidoping din Statele Unite, cel care l-a demascat pe Lance Armstrong.
Un «război civil» care nu pare să se amelioreze a făcut ca WADA să sublinieze că «au existat mai multe astfel de cazuri în Statele Unite în ultimele câteva luni, unde au fost acceptate scenarii de contaminare extrem de complexe».
Acestea includ cazul sprinterului Erriyon Knighton, care a primit autorizația să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris după ce s-a acceptat că a mâncat carne ce conținea un hormon de creștere utilizat legal pe vitele din SUA.
Knighton a terminat pe locul patru la proba de 200 de metri masculin, doar pentru ca Unitatea de Integritate a Atletismului să depună apoi un apel împotriva exonerării sale la TAS.
De asemenea, adolescenta Calista Liu, înotătoare de sincron, a primit recent o încălcare «fără vină» a regulilor doping, după ce s-a acceptat că tatăl ei folosea picături de ochi care conțineau agentul blocant interzis dorzolamidă, pe care ea l-a absorbit prin utilizarea pernelor și lenjeriei sale de pat.
Cel puțin ea nu a trebuit să dezvăluie detalii intime ale vieții sale pentru a scăpa de o suspendare, spre deosebire de pugilista Virginia Fuchs, care în 2020 a fost forțată să demonstreze că un test de dopaj picat a fost provocat de două substanțe transmise de iubitul ei în timpul relațiilor sexuale.
În contrast puternic cu soarta înotătorilor chinezi, rezultatul acestor cazuri a fost făcut public”, își încheie Ben Rumsby analiza.