SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

Opinie The Guardian: Organizatorii US Open 2024 sunt pe cale să facă o greșeală care va afecta generații de fani

Stadionul Arthur Ashe în 1999, foto: Guliver/gettyimages
Stadionul Arthur Ashe în 1999, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 27 august 2024 17:08 / Actualizat marti, 27 august 2024 17:57

„Finala masculină de la US Open își schimbă ora de începere, fapt ce o aruncă într-o luptă pentru atenție cu gigantul NFL, golind de asemenea de sens un moment unic din calendarul tenisului”, scrie Tim Joyce, un jurnalist de tenis care stă în New York, într-o opinie pentru cotidianul englez The Guardian.

Tim Joyce spune că mutarea orei de începere din finala masculină a US Open va duce la o audiență mai scăzută, deoarece evenimentul din tenis se va intersecta cu etapa de NFL, iar fotbalul american este singurul sport care mai unifică gusturile de peste Ocean.

„Ultimul act de la US Open este unic între Grand Slamuri, pentru alternanța zi-noapte”

Pentru iubitorii de tenis din America de Nord, sfârșitul simbolic - și literal - al verii (și al calendarului de tenis pentru toate țintele importante) este încheierea finalei masculine de duminică seara, de pe stadionul Arthur Ashe. Acest meci de tenis începe întotdeauna în lumina soarelui târziu de după-amiaza (când nu e nevoie de acoperiș), dar umbrele învăluie curând arena, înainte ca cerul să se întunece total și să fie nevoie de aprinderea luminilor din stadion.

Spectatorii încep adesea meciul în tricou, dar încheie seara purtând o jachetă, în timp ce tonul rece de la începutul toamnei își face simțită prezența nedorită, vestind sfârșitul verii. Există o zguduire palpabilă de energie, dând meciului un sentiment mult mai special. Dintre cele patru finale majore ale anului, ultimul act de la US Open este singurul care face tracerea de zi la noapte – finala de la Australian Open se joacă în nocturnă, în timp ce confruntările pentru titlul Franței și de la Wimbledon încep și se termină la lumina zilei.

Dar dacă finala masculină de la US Open 2024 nu va atinge o lungime record, nu va mai exista această atmosferă unică la Flushing Meadows. Pentru că, pentru prima dată în timpurile moderne, finala masculină nu va începe la intervalul orar obișnuit, adică de la ora 16:00 - East Coast, ci mai degrabă la ora de la mijlocul după-amiezii, mai puțin dramatică și mai somnoroasă, de la 14:00 (finala feminină se va juca sâmbătă după-amiază, la 16:00).

Și, într-o altă schimbare de perspectivă, este pentru prima dată când ABC va transmite finala masculină (finala feminină va fi în continuare pe ESPN, cealaltă televiziune din consorțiul Disney). În era Open, doar două rețele au difuzat vreodată finala masculină - CBS și ESPN. CBS a deținut o acoperire a evenimentului timp de 47 de ani, începând cu 1968, primul an din Era Open. ESPN a preluat evenimentul în 2015.

La prima vedere, mutarea are sens, fiindcă ABC este în peste 97% din grilele din SUA, în timp ce ESPN în doar 60%, ceea ce s-ar traduce în mai multă audiență. Dar fotbalul american deține supremația duminica, întotdeaunaa fost așa și așa va fi mereu. De altfel, fotbalul este forța media atât de dominantă încât meciurile NFL au constituit 93 dintre cele mai vizionate 100 de programe din Statele Unite ale Americii în 2023. Este uluitor cât de puternic este magistralul NFL, devenit din ce în ce mai global.

Prin urmare, vor fi mai mulți potențiali telespectatori pentru finala US Open – sau așa speră ABC și USTA – dar va exista o problemă: în intervalul orar de la ora 14:00, finala se va suprapune cu meciurile de fotbal de la 13:00 și 16:30.

Până în acest an, CBS sau ESPN așteptau adesea până când se terminau toate meciurile de fotbal de la 13:00. Acest lucru făcea ca doar cele de la 16:00 să se suprapună cu finala de tenis, iar mulți fani putea să schimbe sporturile. Acest lucru a fost valabil mai ales pentru CBS, deoarece a fost rețeaua care avea ambele sporturi, așa că fanii nici măcar nu au trebuit să schimbe canalele.

Dar ESPN – și acum ABC – nu televizează meciurile de duminică din NFL, așa că va fi nevoie de un efort suplimentar pentru acel fan al sportului ocazional pentru a găsi tenisul, spre deosebire de tranziția fără probleme care a existat în anii trecuți.

Opinie The Guardian: Organizatorii US Open 2024 sunt pe cale să facă o greșeală care va afecta generații de fani
Novak Djokovic în acțiune la US Open 2024 Foto: Imago

„Da, există mai multe opțiuni, dar ne lipsește regularitatea unificatoare care a fost o parte atât de esențială a microbistului sportiv”

O întreagă generație de fani a crescut deja răsfățați cu o acoperire cuprinzătoare a sportului pe care l-au ales, putând urmări fiecare meci sau meci în timpul sezonului, ceva nemaiauzit pentru cei care au ajuns la majorat în anii '80 sau '90. Dar are un preț .... Da, există mai multe opțiuni, dar ne lipsește regularitatea unificatoare care a fost o parte atât de esențială a microbistului sportiv. Cu o singură excepție: pasiunea pentru fotbal. Fotbalul este ultimul sport devorat live în cultura noastră.

Dar uneori mă întreb dacă suntem într-adevăr mult mai informați despre sport decât deceniile trecute. Așa cum proliferarea posturilor de știri nu a făcut ca populația generală să fie mai antrenată în probleme complicate, la fel este și cu sportul.

În timp ce fanii au acces neîngrădit la sportul pe care îl preferă și îl au non-stop la dispoziție, împreună cu o mulțime de statistici, există o lipsă de conștientizare a sporturilor periferice.

Deși este greu de dovedit cantitativ acest lucru, la fel cum consumatorul de știri nocturne era la fel de bine informat atunci când erau doar trei rețele care difuzau doar 22 de minute de știri în fiecare seară, fanul sportului văzut ocazional a avut un flirt cu sporturile marginale. Oricum ar fi cazul, întrebarea rămâne: vor fi fanii fotbalului dispuși să rateze jumătate din meciurile echipei lor pentru a urmări finala masculină de la US Open în întregime? Mă îndoiesc”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Giovanni Becali, atac devastator împotriva lui Chivu și Chiricheș: „Doi trădători! Nepotul meu îl ducea acasă băut și praf, și pilaf!”
Superliga
Giovanni Becali, atac devastator împotriva lui Chivu și Chiricheș: „Doi trădători! Nepotul meu îl ducea acasă băut și praf, și pilaf!”
FCSB a dat lovitura în 60 de minute! Număr IMENS de abonamente vândute pentru meciurile din Europa League
Europa League
FCSB a dat lovitura în 60 de minute! Număr IMENS de abonamente vândute pentru meciurile din Europa League
Suporterii au luat foc! Noul autocar al lui Dinamo ar fi fostul celor de la FCSB: „Chiar în halul ăsta îți bați joc de noi?”
Superliga
Suporterii au luat foc! Noul autocar al lui Dinamo ar fi fostul celor de la FCSB: „Chiar în halul ăsta îți bați joc de noi?”

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

„N-o spun la modul emoțional!” » Gheorghe Tadici, pe șleau despre Cristina Neagu. A numit 5 capitole la care a excelat și a inclus-o într-un top internațional world-class: „De excepție de la «Mama Natură»”


Comentarii (1)
danciuad
danciuad  •  27 August 2024, 18:26

Ia zi, Bobiță, articolul ăsta e scris în engleză și apoi tradus?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează