Articol de Remus Dinu - Publicat duminica, 26 august 2018 15:05
Simona Halep (26 de ani, 1 WTA) este favorita principală a turneului de Mare Șlem de la US Open, care începe luni.
- Liderul mondial va evolua în primul tur împotriva estonei Kaia Kanepi (33 de ani,). Partida va avea loc luni, la ora României 18:00, pe a doua arenă a turneului, "Louis Armstrong". Meciul va fi la Eurosport și liveTEXT pe GSP.ro.
Simona nu s-a impus niciodată la Flushing Meadows, dar are 3 motive întemeiate să creadă că poate reuși să triumfe la New York în acest an.
1. Tablou complicat sau nu? rivalele sunt în criză!
Simona are, la prima vedere, un tablou dificil, presărat cu numeroase jucătoare cu nume grele, precum Garbine Muguruza (12 WTA), Karolina Pliskova (8 WTA) sau Serena Williams (26 WTA) Meciuri extrem de complicate, dar pe care Simona le poate manageria eficient având în vedere forma dezastruoasă prin care rivalele ei trec. Iberica a jucat 5 meciuri după Roland Garros, pierzând trei dintre ele. De altfel, Muguruza a ieșit pentru prima oară după doi ani din TOP 10 după înfrângerea de la Cincinnati cu Tsurenko.
Pliskova e departe de forma din anii trecuți, are 3 înfrângeri în ultimele 4 meciuri, iar vara aceasta a fost mult mai ocupată de nunta cu Michal Hrdlicka.
Nici Serena Williams nu ar trebui să fie o jucătoare de care Simona să se teamă. După finala de la Wimbledon, pierdută clar în fața lui Angelique Kerber, Serena a jucat 3 meciuri. A fost umilită de Johanna Konta la San Jose, 1-6, 0-6, iar la Cincinnati a pierdut în fața Petrei Kvitova (5 WTA).
Adversara din semifinale ar putea fi Sloane Stephens (3 WTA) sau Elina Svitolina (7 WTA). Ucraineanca nu trece nici ea prin cea mai bună formă, a suferit înfrângeri timpurii la turneele din această vară, în timp ce Halep are asupra lui Stephens un ascendent moral incontestabil: a învins-o în 2018 în finalele de la Roland Garros și Montreal și o conduce cu 7-2 în raportul meciurilor directe, românca impunându-se în ultimele 6 dueluri. De altfel, campioana de la USO de anul trecut a recunoscut că "nu poate avea o rivalitate cu Simona din moment ce nu reușește s-o învingă niciodată"
Mult mai dificile se pot dovedi însă duelurile din primul sau al treilea tur. Estona Kaia Kanepi (44 WTA), sfertfinalistă anul trecut la New York, se anunță un test inaugural dificil, în timp ce în cel de-al treilea meci Halep s-ar putea duela cu Anastasia Pavlyuchenkova (numărul 27 WTA), jucătoare cu care a avut un meci complicat la Montral, acum două săptămâni.
2. Maestra meciurilor lungi
Simona a îmbunătățit un alt aspect vital în turneele de Mare Șlem: gestionarea seturilor decisive, capitol la care are un palmares pozitiv în acest an.
Simona are un bilanț de 20 de meciuri de 3 seturi în 2018, din care a câștigat nu mai puțin de 16!
Spre deosebire de alte sezoane, Simona a lucrat enorm la aspectul mental, lucru de care a dat dovadă din plin în ultimele luni. A câștigat seturi decisive monstruoase la Australian Open, Roma, Roland Garros sau Montreal, adevărate "pastile" pentru moralul liderului mondial.
"Simona e încrezătoare, puteți vedea asta. Iese cu brio din situații limită. În ultimele săptămâni a fost în situații complicate, dar a revenit pentru că a început să creadă mai mult în ea însăși", au fost laudele primite din partea uriașei Chris Evert zilele trecute.
3. Mereu solidă la New York + avantajul suprafeței
Liderul mondial a avut evoluții impresionante în sezonul nord-american de hard: titlu la Montreal, în fața lui Sloane Stephens, și înfrângere de la minge de meci în finala de la Cincinnati cu Kiki Bertens (17 WTA).
Extrem de favorabil pentru Simona e că suprafața de la US Open e asemănătoare cu cele de la Montreal și Cincinnati. O veste cum nu se poate mai bună având în vedere că jocul Simonei s-a pliat de minune cu hard-ul la ultimele două turnee.
În edițiile precedente, Simona Halep a avut evoluții consistente pe hard-ul de la US Open. În 2015 a pierdut semifinala cu Flavia Pennetta, aflată într-o formă uluitoare la acel moment, în timp ce în 2016 a fost învinsă cu greu în sferturi de Serena Williams, în 3 seturi. Înfrângerea de anul trecut, venită în primul tur în fața Mariei Sharapova, nu poate fi catalogată o eliminare rușinoasă, din moment ce rusoaica a făcut un meci miraculos, servind la parametri extrem de ridicați de la începutul până la sfârșitul partidei.
2018, sezonul în care Simona e extrem de încrezătoare după triumful de la Roland Garros, poate fi în sfârșit anul în care eleva lui Darren Cahill să rupă seria elementelor nefaste care au ținut-o departe de trofeul de la Flushing Meadows.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”