Articol de Răzvan Luţac - Publicat luni, 11 iunie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 15 septembrie 2012 00:22
Despărţiţi de 10.000 de kilometri în copilărie, s-au întîlnit la Dinamo Kiev şi la "naţionala" de tineret a Ucrainei. Au ajuns pînă în finala "Europenelor" U-21. Dar ascensiunea lor s-a oprit brusc. De vină: viaţa extrasportivă tumultuoasă.
Povestea celor doi începe concomitent, în '85. Dar nu şi spaţial: Artem Milevski s-a născut la Minsk, în Belarus. Oleksandr Aliev, la Habarovsk, în Orientul Îndepărtat Rus. Distanţa dintre cele două oraşe? Aproape 10.000 de kilometri!
Noii Panenka şi Juninho...
Aliev şi Milevski s-au intersectat la Borispil. Apoi la Kiev. Atît la Dinamo, cît şi la "tineret", cu care au ajuns în finala CE U-21 din 2006. A urmat primul Mondial pentru Ucraina, la care Milevski a făcut senzaţie. La penalty-uri, cu Elveţia, a executat "obraznic" lovitura de pedeapsă. "Scăriţă" a la Panenka, risc maxim. Înaintea sa, vedeta Şevcenko tocmai ratase! Nici Aliev nu era mai prejos, deşi n-a participat la CM. "Bate loviturile libere ca Juninho" era lăudat de presa locală.
Fete, ţigări şi cluburi
Dar faima şi banii nu le-au priit. "Îmi petreceam nopţile în club, împreună cu Artem. Cheltuiam tot în faţa fetelor", dezvăluia, nostalgic, Aliev. Pe lîngă băutură, Milevski obişnuia să fumeze pachet după pachet. Şi accidentele de maşină erau la ordinea zilei. Artem a încercat să profite de performanţele maşinii sale, un Maserati de 220.000 de dolari. Dar viteza l-a costat: accidentele s-au ţinut lanţ de atacant.
Conflicte cu patronul şi antrenorii
În 2006, o escapadă nocturnă a lui Aliev a fost aproape să îl coste cariera la Dinamo.
"Nu vrei să joci fotbal? Du-te, dansează, iroseşte-ţi nopţile prin cluburi... De astfel de jucători trebuie să scăpăm, deşi pierdem banii pe ei", l-a mustrat aspru patronul Igor Surkis pe mijlocaş.
Nici antrenorul Jozsef Szabo nu a scăpat de capriciosul său elev. "Bătrînelul are probleme cu capul" a fost replica jucătorului la criticile tehnicianului său.
Aceştia sînt Milevski şi Aliev. Ar fi putut fi în vîrful fotbalului. Nu sînt. Dar Euro e o altă şansă pentru ei. Poate acum
"Eram chemaţi, noapte de noapte, să îi culegem din club pe Aliev şi Milevski, care zăceau beţi" (Jozsef Szabo, fost antrenor Dinamo Kiev)
"Aliev este cel mai bun executant de lovituri libere din Europa, iar Milevski, ca talent, e urmaşul lui Şevcenko" (Iuri Semin, antrenor Dinamo Kiev)
EL E ARTEM MILEVSKI
Aproape de Liverpool
În 2011, Artem a fost aproape de un transfer la Liverpool. Englezii îl voiau neapărat pe ucrainean. De ce nu a mai ajuns pe Anfield? Tocmai din cauza vieţii extrasportive. "Oficialii insulari au aflat de escapade. A contat şi interviul din meciul cu BATE, în timpul căruia a înjurat", a adăugat presa britanică. În plus, şefii "cormoranilor" n-au vrut să repete greşeala cu Voronin, ucraineanul neconfirmînd la Liverpool.
CV - Artem Milevski
Data naşterii 12 ianuarie 1985 (Minsk)
Post Atacant
Cluburi A jucat la Borisfen Borispil-2 (9 m /3 g), Dinamo Kiev (168 m / 57 g)
Selecţii la "naţională" 44 (8 goluri)
Palmares Campion al Ucrainei (de 4 ori), Cupa Ucrainei (de 4 ori), Supercupa Ucrainei (de 5 ori) Titluri individuale Fotbalistul anului în Ucraina (2008, 2009), golgeter în Ucraina (2009-10)
16 milioane de euro a oferit Liverpool în 2011 pentru Artem Milevski, dar afacerea a căzut în ultimul moment
EL E OLEKSANDR ALIEV
"Dodel" de Kiev
Aliev este cunoscut de presa ucraineană drept un fotbalist cu puţină "carte". Într-un material al televiziunii ICTV, el a recunoscut că nu obişnuieşte să citească. Primind o carte scrisă de Bill Gates, a declarat că nu a auzit de american şi s-a chinuit vizibil să îşi citească porecla, scrisă în dedicaţie: "Aici scrie Saşa, nu-i aşa?". Vocabularul său a deranjat-o şi pe jurnalista Anna Teslenko, pe care a jignit-o în 2011. "Nu i-aş mai lua niciodată vreun interviu lui Aliev. Poate doar dacă ia Balonul de Aur. Slabe şanse, totuşi", a motivat Anna.
CV Oleksandr Aliev
Data naşterii 3 februarie 1985 (Habarovsk)
Post Mijlocaş
Cluburi Borisfen Borispil-2 (10 m / 4 g), Metalurg Zaporojie (8 m / 1g), Lokomotiv Moscova (25 m / 14 g), Dinamo Kiev (75 m / 21 g)
Selecţii la "naţională" 25 (6 goluri)
Palmares Campion al Ucrainei (de două ori), Cupa Ucrainei (o singură dată)
AICI ai cele mai atractive cote la Euro! Pariază pe Campionatul European şi cîştigă!
Dan Șucu achiziționează al 3-lea club de fotbal! Vestea momentului: „Lucrăm pe mai multe planuri”