Articol de Mirela Neag - Publicat joi, 25 iulie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 24 iulie 2013 21:09
România a trimis la CM trei sportivi, doi băieţi şi o fată. Cel mai experimentat înotător al momentului, Dragoş Agache, s-a accidentat şi nu participă la întrecerile din Spania
Ultima medalie cucerită de un înotător român la un Campionat Mondial este cea de bronz a Cameliei Potec, la ediţia din 2009, în proba de 1.500 metri liber. Şi nu va apărea alta nici în acest an. "Nataţia românească se confruntă cu o schimbare de generaţii şi nu cred că putem spera la medalii nici măcar la Rio 2016", a declarat Camelia Potec, la începutul acestei luni. În prezent secretar federal în FRN, cea mai titrată sportivă din istoria nataţiei româneşti se află deja la Barcelona în calitate de oficial.
Întrecerile de înot vor debuta duminică, iar România va avea trei reprezentanţi: Norbert Trandafir (50, 100 m liber), Alexandru Coci (50, 100 , 200 m fluture) şi Alexandra Popa (50, 100, 200 m bras). Primii doi au participat şi la JO Londra 2012, dar nu datorită performanţelor, neavînd baremul realizat, ci cu ajutorul invitaţiilor. Alexandra Popa este un nume nou pentru lotul naţional. "Este o sportivă tînără, de perspectivă, dar nu ne permitem să visăm la minuni", a declarat Ştefan Iamandi, secretarul general al FRN. Vicecampionul european Dragoş Agache a renunţat la Mondiale cu trei săptămîni înainte din cauza unei accidentări.
Locul 28 din 38
La Barcelona, întrecerile mondiale la sărituri se află în plină desfăşurare. Ieri, românca Mara Elena Aiacoboae s-a clasat pe locul 28 dintr-un total de 38 de participanţi în preliminariile de la platformă 10 metri şi nu a reuşit să se califice în semifinale.
Medalie la FOTE
Dacă la nivel de seniori înotul românesc supravieţuieşte la limita existenţei, o rază de lumină vine dinspre generaţiile mai tinere. Robert Glinţă, junior de doar 16 ani, s-a întors de la FOTE 2013 cu un bronz preţios cîştigat în proba de 100 m spate. Un alt junior, Bogdan Scarlat, s-a clasat pe locul 4 la 1.500 m liber. "Trebuie să privim spre viitor, pentru că prezentul nu arată bine", a mai spus Ştefan Iamandi.
10 medalii a cucerit România în istoria Campionatelor Mondiale de înot, dintre care două sînt de aur, una de argint şi 7 de bronz