Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru - Publicat marti, 04 aprilie 2017 11:43
În ciuda scandalului de dopaj de anul trecut, România a primit organizarea Campionatelor Europene de Kaiac-canoe din 2020.
Pentru o țară cu tradiție în sport, după cum o arată clasamentele pe medalii din ultimele decenii, România a jucat în proporție copleșitoare în deplasare. Foarte puține competiții europene de seniori au fost organizate la noi, de mondiale aproape că nu poate fi vorba. În contrast viu cu țările vecine, care au avut numeroase campionate continentale pe teren propriu, și nu doar într-un oraș.
Mai mult decât atât, s-au găzduit inclusiv Jocuri Olimpice în proximitatea României, cele de iarnă de la Sarajevo 1984, ori s-au înaintat candidaturi sau propuneri de-a lungul anilor: Sofia, Budapesta, Praga, Varșovia.
Lucrurile par să se remedieze într-o anumită măsură. Ultima competiție atribuită României sunt Campionatele Europene de Kaiac-Canoe din 2020. Această competiție va avea loc la Bascov, iar desemnarea gazdei s-a făcut la congresul Asociației Europene de Canoe, care s-a desfășurat zilele trecute la București. Va fi a doua oară, când cei mai buni kaiaciști și canoiști se vor înfrunta în țara noastră, după 1965, când această competiție s-a desfășurat la Snagov.
Anul 2017 este unul foarte important pentru calitatea de gazdă a României în ceea privește competițiile sportive. La Cluj-Napoca, în sala Polivalentă se vor desfășura Campionatele Europene de Gimnastică (19-23 aprilie) și meciurile din grupa C a Campionatului European de Baschet (31 august-7 septembrie).
86 de medalii este palmaresul României la Campionatele Europene de kaiac-canoe, dintre care 21 sunt de aur, 35 de argint și 29 de bronz
Interziși timp de un an
Federația Română de Kaiac-canoe a primit în iulie 2016 o suspendare de un an din toate competițiile internaționale, opt componenți ai lotului olimpic au fost depistați pozitiv în mai la Meldonium, substanță introdusă pe lista interzisă la începutul lui 2016. Dintre cei opt sportivi care au primit suspendări, cea mai mare i-a revenit kaiacistului Traian Neagu, opt ani. Cel mai titrat sportiv din lot, canoistul Liviu Dumitrescu s-a ales cu o suspendare de doi ani și șase luni.
Diversitate în istorie
În trecut, țara noastră a mai găzduit întreceri continentale de seniori la volei, handbal, baschet, judo, gimnastică, tenis de masă, box și haltere
Anul acesta se împlinesc 60 de ani de când România a găzduit la București prima ediție a Campionatelor Europene de Gimnastică. O bornă importantă care se va sărbători în 2017 la Cluj-Napoca. Gimnastica este un sport care a adus multe medalii, dar nu este singura care s-a bucurat de o întrecere europeană pe teritoriul României.
În 1955 au avut loc la București Campionatele Europene de volei, într-un timp în care acest sport avea mare succes la noi, "tricolorii" cucerind atunci argintul. Întrecerea europeană a revenit în 1963, dar a fost organizată în mai multe orașe, iar băieții au cucerit atunci aurul. În același an și fetele au jucat pe teren propriu și au cucerit bronzul european.
Handbalul a fost și el sărbătorit în România în 2000, când naționala feminină a ocupat locul patru la o competiției care a fost organizată la București și Râmnicu Vâlcea. Baschetul feminin a avut drept gazdă România în 1966 și în 2015, când România a găzduit împreună cu Ungaria Campionatul European. La prima ediție, baschetbalistele românce au ocupat poziția a patra, iar în 2015, penultimul loc.
La sporturile individuale, au avut loc Campionate Europene de box în 1969 la București, de judo în 2004, tot la București, de haltere în 1972 la Constanța și în 2009 la București și la tenis de masă, în proba de dublu mixt, la Buzău în 2012 și 2013. z
1.300.000 €vor costa Campionatele Europene de Gimnastică de la Cluj-Napoca, un total estimativ pe care l-a pronunțat Adrian Stoica, președintele FRG
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”