FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - KAZAHSTAN, JOI, 21:45, TVR, GSP.RO

Unul dintre tricolori povestește un episod petrecut sub comanda lui Cosmin Contra: "Arătați ca o echipă de Liga a 3-a! Nu se poate așa ceva"

Foto: Cristi Preda/Gazeta Sporturilor
Foto: Cristi Preda/Gazeta Sporturilor

Articol de , - Publicat marti, 03 octombrie 2017 10:11

Gheorghe Grozav, 27 de ani, descrie cum arată în culise noul selecționer și e entuziasmat că va lucra din nou cu ”Guriță”, după experiența comună de la Petrolul în sezonul 2012-2013, concretizată și cu o Cupă a României.

- Gicule, îl reîntâlnești pe antrenorul Cosmin Contra după experiența comună la Petrolul. Ce au însemnat pentru tine lunile petrecute alături de noul selecționer?
- A fost cea mai bună perioadă din cariera mea. Am câștigat Cupa României, am mers în Europa League, am obținut încă un loc trei în campionat. Un an superb, chiar dacă au existat, bineînțeles, și înfrângeri, peste care am trecut însă cu bine.
"Îmi venea să intru în pământ"
- Cum arată Contra când e nervos?
- Are acel spirit de luptător, de care avem nevoie acum la echipa națională. Să dăm fiecare pe teren mai mult decât sută la sută, dacă s-ar putea! Au fost și momente în care îmi venea să intru în pământ în vestiar. La un meci acasă cu Rapidul, la o deplasare la Chiajna. A intrat de fiecare dată nervos în cabină și ne-a reproșat atitudinea, implicarea. Aud și acum: "Băi, arătați ca o echipă de Liga a 3-a! Nu se poate așa ceva!". Sincer, aș fi preferat să mă ascund atunci! Important e însă că, atunci când am tras linie, a dat cu plus. Am reușit împreună performanțe care vor rămâne în istoria clubului.
- Ai ratat un penalty cu Pandurii, ai intrat în gura fanilor, Contra te-a apărat public, apoi ai marcat golul eliminării lui Vitesse. E stilul selecționerului de a motiva un jucător?
- Pfff, ce momente! Parcă-l și văd pe Lazar în fața mea! Era în ultimele minute ale partidei, tabela arăta 1-1, iar eu am dat o "scăriță". Portarul n-a plecat de pe loc și am ratat. Contra m-a susținut imediat la televiziuni, mi-a spus și în vestiar să țin capul sus, fiindcă se mai întâmplă și astfel de momente, iar după câteva zile, la returul cu Vitesse, am marcat golul decisiv pentru eliminarea olandezilor, în prelungirile jocului. A contat mult susținerea antrenorului.

"E normal să aleagă oameni de încredere"

- Ești gata să bagi o "scăriță" și la națională?
- Trebuie să fie și un moment mai intens, nu-ți vine să dai "scăriță" în minutul 5! Trebuie să simți clipa, e o decizie pe care o iei pe loc. Nu sunt de acord cu cei care spun că e un fel de a jigni adversarul sau de a-ți nesocoti colegii. E doar un mod de a executa un penalty, fiindcă la fel de bine poți rata și dacă tragi tare sau plasat, iar portarul parează.
- Contra le oferă lui Grozav și Hoban, foștii săi elevi de la Petrolul, niște bilete de favoare la națională. Ești de acord cu aceste observații care s-au făcut în ultimele zile?
- Mister are probabil încredere în noi, am lucrat împreună și am avut rezultate. E normal să-și aleagă oameni pe care consideră că se poate baza. Eu o să dau totul pentru națională și sunt convins că și Ovi va proceda la fel.

"Daum? Dezavantaj că nu vorbea în română"

- Ești perceput drept un jucător capricios. Ce a avut însă Contra de a reușit să scoată maximum de la tine?
- Mi-e și greu să explic. Nu-mi propun niciodată să nu lucrez cu un anumit antrenor, dar cu Contra a existat din prima zi o chimie specială. M-am simțit foarte bine, ne-am înțeles admirabil. Asta a fost tot!
- Cu ce ai rămas din perioada cu Daum selecționer?
- A vrut să aducă lucruri noi, a reușit parțial, dar probabil că nu suntem încă pregătiți ca jucători să lucrăm cu un selecționer străin. Mai suntem cu toane, poate trebuie un anumit fel de a fi pe banca naționalei. A fost disciplină, libertate, știa fiecare ce are de făcut, dar, din păcate, rezultatele n-au venit. Poate a fost un dezavantaj și faptul că nu vorbea limba română. Ne-a și zis într-o ședință că regretă faptul că nu se poate exprima direct.
- Ce mai e de salvat în finalul acestei campanii?
- Suntem supărați pentru o nouă ratare. Vor urma două partide fără presiune, aștept un stadion plin la Ploiești și putem să mai salvăm măcar mândria de a fi români în aceste două meciuri. Cu Kazahstan trebuie să luăm trei puncte, fiindcă e un adversar modest. 

Redevine coleg cu Lobby

Grozav este unul dintre puținii jucători de la lot care a apucat să evolueze alături de Lobonț la echipa națională, unde portarul Romei revine după o absență de patru ani:

"Am debutat în 2012 și am mai prins câțiva jucători cu grade mari, precum Lobonț sau Mutu. Lobby a fost mereu un om foarte important pentru grup, iar cu experiența lui poate ajuta mult. Când era nea Piți, n-avea stare pe bancă, ieșea mereu să dea câte un sfat, se și făcea auzit cu vocea lui groasă. Nea Piți chiar îi cerea să se implice, fiindcă era un bun motivator". 

"Am primit deja multe mesaje de felicitare și încurajare de la fani ai Petrolului, cu care am mai ținut legătura. Sunt convins că publicul de la Ploiești va primi excelent echipa națională la partida cu Kazahstan"

"Aș vrea să-i încurcăm pe danezi în ultima partidă, să ne luăm o mică revanșă după necazul trăit de națională la Copenhaga în 2003, când România a ratat calificarea la Mondiale. Va fi greu, dar nu mai avem nicio presiune și putem juca altfel" Gicu Grozav

20 de selecții a strâns Grozav în tricoul naționalei, pentru care a marcat trei goluri, toate în anul debutului, 2012, cu Elveția, Slovenia și Turcia

 

LOT ROMÂNIA

Portari: Ciprian Tătărușanu (Nantes, 46/0), Costel Pantilimon (Deportivo La Coruna, 25/0), Bogdan Lobonț (AS Roma, 85/0), Florin Niță (FCSB, 0/0)

Fundași: Romario Benzar (FCSB, 9/0), Sergiu Hanca (Dinamo, 3/0), Cosmin Moți (Ludogorets, 11/0), Vlad Chiricheș (Napoli, 49/0), Dragoș Grigore (Al-Sailiya, 28/0), Mihai Bălașa (FCSB, 0/0), Cristian Ganea (FC Viitorul, 2/0)

Mijlocași: Mihai Pintilii (FCSB, 37/1), Ovidiu Hoban (CFR Cluj, 27/1), Răzvan Marin (Standard, 8/1),Nicolae Stanciu (Anderlecht, 16/6), Alexandru Chipciu (Anderlecht, 30/4), Alexandru Băluță (CSU Craiova, 3/1), Gheorghe Grozav (Karabukspor, 15/3), Nicușor Bancu (CSU Craiova, 0/0), Constantin Budescu (FCSB, 4/2), Alexandru Ioniță (Astra, 0/0), Ciprian Deac (CFR Cluj, 11/0)

Atacanți: Florin Andone (Deportivo La Coruna, 17/1), Claudiu Keșeru (Ludogorets, 18/5), Bogdan Stancu (Bursaspor, 52/14)

CLASAMENTUL GRUPEI E:

Echipă Puncte
1. Polonia 19p
2. Danemarca 16p
3. Muntenegru 16p
4. România 9p
5. Armenia 6p
6. Kazahstan 2p

Meciurile următoare: 
  • 5 octombrie 2017: România-Kazahstan, Muntenegru-Danemarca, Armenia-Polonia
  • 8 octombrie 2017: Danemarca- România, Kazahstan- Armenia, Polonia-Muntenegru

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Superliga
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Superliga
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului
Superliga
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează